Het komt toch niet goed

Relax, het komt toch niet goed

6 min leestijd

Het is alweer even terug dat ik het boek ‘The Antidote’ las, dat in het Nederlands onder de titel ‘Tegengif’ is uitgebracht. De ondertitel luidt: ‘Geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken.’ En daar moest ik vandaag aan denken. Aan die neiging om maar lekker positief te doen.

Zelfhulpboekeneconomie

Hoeveel zelfhulpboeken zijn er niet in de afgelopen jaren op de markt gekomen? En hoeveel online programma’s zijn er niet om je ware ik te ontdekken en los te komen van al de negativiteit in je leven. Het zal vast van je profiel afhangen wat voor soort reclames je krijgt op sociale media en andere plekken, maar hoeveel selfmade coaches helpen je niet om het negatieve achter je te laten en alleen de positieve vibes toe te laten.

Het is opvallend dat ook gelovigen precies datzelfde spel lijken te spelen. We moeten het kwade overwinnen door het goede. We moeten in onze kracht gaan staan. Begin met het zingen van een loflied als je in de ellende zit. We moeten goede woorden over onszelf of een situatie uitspreken. We hebben immers recht op positieve dingen! Dus willen we iedere dag een opkikkertje krijgen, positieve herinneringen, goede gedachten. En we vechten om het positieve maar te krijgen.

De positieve weg leidt tot negativiteit

‘k Kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel mensen heel erg hard het ongemak in zichzelf ontzettend aan het overschreeuwen zijn. Immers, je moet je goed voelen, je moet jezelf positief voelen, je moet succesvol zijn, je moet tevreden zijn over jezelf, je moet, je moet, je moet… Juist deze krampachtige positiviteit lijkt me eerder een bron van negativiteit als dat het bijdraagt aan iets positiefs. Tenzij je van binnen gewoon dood wil gaan, al de pijn en frustratie overschreeuwend en dooddrukkend en lalala lekker het leven door.

Tegenslag elke dag

Al lang ligt er een concept klaar voor een dagelijks bericht via mail en/of sociale media waarin je een negatieve bemoediging krijgt. Tegenslag elke dag .nl. 

Dan heb ik het niet over een loze kreet als ‘Je moet alle negativiteit die vandaag op je afkomt terugsturen naar de afzender’, ‘Denk positief! Dan zul je nooit verliezen want positiviteit zal altijd winnen!’ of ‘Je bent geboren om te winnen!‘ Dat soort opbeurende citaten doen het goed hoor.

Probeer maar eens zo’n kreet op Facebook of Instagram te delen. Mensen houden ervan.

Like! Like! Hartje! Retweet! Share! Deel in Story! 

Blegh. 

Dagelijkse tegenslag

Nee. De werkelijkheid is anders. Iedere dag zit er wel wat tegen. Grote dingen. Kleine dingen. Een typische bad-hair-day. Met je verkeerde been uit bed gestapt. Je was net te laat voor de overstap bij de trein. Een collega is boos op je. Iemand op het interweb maakt je uit voor rotte vis. Een mooie opdracht gaat naar een ander omdat die er helemaal niets aan hoeft te verdienen. Je kwam wappies tegen op straat die vervelend deden. Je hebt een hoofdpijndag. De vaatwasser gaat stuk. De buurman kwam met herrie dronken thuis. Je test positief op Corona. Je slaapt een nacht slecht. Een leuke afspraak kan niet doorgaan. Je tante heeft een slechte diagnose gekregen. 

Waarom gebeuren vervelende dingen?

Waarom niet eigenlijk?

I hate positive thinking

Stel je je tegenslag levendig voor

Het komt vast goed’ zeggen we. ‘Alles zal wel op zijn pootjes terecht komen’, zo bemoedigen we elkaar. We stellen elkaar gerust. Maar die geruststelling maakt niets uit in de uitkomst natuurlijk. Doe eerder zoals bijvoorbeeld de stoïcijnen gewend waren te doen: stel je voor dat dat waar je bang voor bent ook gaat uitkomen. Oftewel, durf je angsten onder ogen te zien. En je zult zien, dat je het aankunt. Zelfs als je de meeste ellendige zaken moet doormaken.

Filosoof Seneca raadde aan:

Om je minder zorgen te maken, moet je aannemen dat wat je vreest, werkelijk zal gebeuren.’

Kekke filmpjes

Ik wil nog even terugkomen op die gelovigen die ook maar moeilijk met tegenslag om kunnen gaan. Misschien zijn we wel zo geconditioneerd. We moeten positief zijn. We hebben recht op het goede. Dat wordt vanaf hippe podia met de Bijbel in de hand heel hard geroepen en in zoete liedjes sussen we de tegenslag dat ons treft en onrust die in ons zit. We maken kekke filmpjes die je een innerlijk gevoel van gelukzaligheid geven. 

Bereid je voor op de ellende

Maar je kunt nog zo hard roepen en nog zo opgaan in fijne liedjes en positieve quotes, je kunt nog zo geloven in jezelf en het goede over jezelf uitspreken, de tegenslag zal iedereen treffen. Zo gaat het leven. Er is niemand, helemaal niemand, die zijn levenseinde heeft kunnen voorkomen door positief denken. 

Bereid je liever voor op de vreselijke dingen die kunnen gebeuren. Het zal je, vreemd genoeg, vaak meevallen. En je zult merken dat je ook dit vreselijke door kan maken, dat je dit allemaal zal kunnen dragen als het zo ver is. Meestal. Niet altijd. En dan hoop ik dat er anderen om je heen zijn, die erbij zullen zijn. Nabij zullen zijn. 

Kameraadschap in het lijden

Het is trouwens een mooie term die ik tegenkwam in het boek van Kallistos Ware. Hij benoemt de boodschap van de lijdende Christus niet als een oplossing voor onze problemen, maar als een boodschap van kameraadschap in het lijden. En die term is blijven plakken. Kameraadschap in het lijden. Dus ik praat je de put niet uit (of, erger nog: ‘je moet niet in die put zitten!‘), maar ik kom er gewoon bij zitten.

Echt, ik word er altijd behoorlijk gefrustreerd van als weer een of andere wonderprediker vertelt dat geloof je beschermt tegen het kwaad. Dàt is niet de wonderlijke boodschap. Het echte goud zit em in vrede vinden in de chaos. Rust middenin de storm. Onbevreesd leven. Onbevreesd sterven.

Tot slot

We hebben maar weinig nodig om gelukkig te leven. Maar al die opgeklopte positiviteit kan gemist worden als kiespijn. 

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stella
Stella
2 jaren geleden

Lekker vlot geschreven en een goed punt heb je wat betreft kameraadschap en vrede vinden in de chaos!

Ik wil hieraan toevoegen dat we ook meer ruimte zouden mogen innemen voor rouw. Negatieve emoties wegstoppen helpt niet. Ze komen tijdens een volgend zwak moment 5x zo hard terug.