The-Golem-and-the-Jinni

Welke boeken inspireerden je het meest?

8 min leestijd

Het zijn altijd leuke vragen om eens een avondje over te bomen: wat inspireerde je, wat raakte je, welke lessen leerde je, waar heb je hard om gelachen of hard om gehuild? ‘k Heb gemerkt dat je het echte wezenlijke gesprek van mens tot mens het beste kan voeren als je praat over de passies en de inspiratiebronnen. Uiteindelijk brengt het je bij de dingen die je het meest mogen raken. 

Starter van een goed gesprek

Dus bij deze een gratis tip als je met een groep mensen een boeiend gesprek wil voeren: vraag precies die vraag naar wat ze raakte, inspireerde, waar ze om moesten lachen of moesten huilen. Die vragen zijn namelijk eenvoudiger te beantwoorden als een vraag als bijvoorbeeld ‘wat is de zin van het leven volgens jou’, of ‘wat geloof jij eigenlijk?’ Of, nog erger, de vraag: ‘hoe gaat het eigenlijk met je?’ Nou, zie daar maar eens een goed antwoord op te geven. Een vraag naar de titel van een boek, film, serie, of de naam van een schrijver, artiest of  kunstenaar, die zijn wat gemakkelijker te beantwoorden en kunnen een prima begin zijn van een boeiend volgend gesprek.

De vraag van vandaag

Welke boeken ik heel erg tof vond in de afgelopen jaren? Dat was trouwens de vraag afgelopen week in de Online Buurtkerk. En dan krijg je, zoals je kunt verwachten, een mooi gesprek waarin veel titels voorbij komen, maar vooral de verhalen van de mensen waarom een boek zoveel voor hen betekent.

Mijn favoriete genres

Als je mij een lijstje vraag, dan kan ik een heeeeeel lang lijstje maken. Er gaan behoorlijk wat boeken door. Vooral in de genres sciencefiction, fantasy, theologie, geschiedenis, filosofie en psychologie. Ja, ik weet het, een brede interesse. Dat is misschien altijd mijn uitdaging om weer de focus te vinden. 

De meeste titels uit mijn lijstje heb ik geluisterd. Kijk, ik vind audioboeken gewoon fijn qua focus. Aan gewoon op een stoel zitten met een boekje voor mijn neus kom ik eigenlijk bijna niet toe. Het zal iets met ADHD te maken hebben. Maar als ik een uurtje loop, heb ik een uur audioboek achter de kiezen. Heerlijk.

Boekenlijst van Wouter

Dit is mijn lijstje met titels, ter inspiratie:

The Golem and the Jinni 

Helene Wecker | link

Wat een heerlijk dromerig boek is dit. Een verhaal dat zich afspeelt eind 19e eeuw in New York. Maar er zitten allerlei Joodse en Arabische sprookjes in verweven die tot leven komen in de oude stad. Een Joodse rabbi heeft zich verdiept in duistere magie en het heeft allemaal grote consequenties. Er zijn weinig boeken waar ik zo van heb genoten tijdens het luisteren.


Nacht

Elie Wiesel | link

Over dit boek schreef ik eerder een blog. De schrijver, Elie Wiesel, is overlevende van de Holocaust en ik heb geen boek gelezen dat zo donker en uitzichtloos het lot van velen in concentratiekampen heeft getroffen. Wat een verschrikkelijk boek. En iedereen zou het eens in zijn leven moeten lezen wat mij betreft. Je laat het wel om dan slechts een truttig ‘dit nooit meer’ te zeggen bij haat en racisme. Dit boek is zo verschrikkelijk dat je beseft dat je moet opstaan tegen onrecht, dat je nooit een zwijgende toeschouwer kan blijven bij extreem rechtse tendenzen die groepen willen uitsluiting en uiteindelijk uitwissen.

Elie Wiesel in het concentratiekamp…

Hitchhiker’s guide to the galaxy

Douglas Adams | link

Dit is wellicht het boek dat in iedere bibliotheek hoort te staan: het trans-galactische liftershandboek is een hilarisch en absurt verhaal over het opblazen van planeet aarde omdat iemand bedacht dat er een ruimtesnelweg moet komen. Als je het nog nooit hebt gelezen: doen. Je zult er geen spijt van krijgen.


Liefdesbrieven aan de sterren 

Ava Dellaira | link

Je komt soms boeken tegen waarvan je niet weet waar je aan begint. Dit was er zo een. ‘k Luisterde het boek in het Engels (titel ‘Love letters tot the dead’) toen ik nog dagelijks uren in de auto zat. Dit is een boek geweest waarbij ik zo vaak tranen over de wangen heb gehad. Het draait om het verhaal waarin een tiener voor een schoolopdracht een brief moet schrijven aan een bekende figuur die is overleden. Ze kiest voor Kurt Cobain, die zelfmoord pleegde. Maar hierin verwerkt ze ook haar hele eigen leven. Tot de dood van haar eigen zus. Een boek over een tiener in rouw. Ik weet nog steeds hoe ik me voelde toen ik dit boek las.

Sapiens & Homo Deus

Yuval Noah Harari | Sapiens & Homo Deus

Joods historicus Yuval Noah Harari kan iets wat veel anderen niet kunnen: hij kan een heel erg groot verhaal heel erg behapbaar vertellen. In het boek Sapiens vertelt hij in vogelvlucht de geschiedenis van de mensheid en legt uit hoe de mens is geworden wie de mens nu is. Ook vragen als ‘waarom gaan mensen eigenlijk in goden geloven’ en ‘waarom vertrouwen we zo op geld’ komen aan bod. 

In het vervolg Homo Deus doet hij een experiment: hoe gaat de mensheid zich ontwikkelen? Zullen we uiteindelijk onszelf vernietigen door onze planeet onleefbaar te maken of kan technologische vooruitgang het lot ten goede kunnen keren? Beide boeken heb ik in een zucht uitgelezen.


Zeven minuten na middernacht 

Patrick Ness | link

A monster calls (oorspronkelijke titel). Dit boek is trouwens ook fantastisch verfilmd. Het gaat ook weer om rouw en dood. ‘k Heb een fascinatie voor de schaduwkanten van het bestaan. Juist in de duisternis vinden we de essentie van hoe we mens moeten zijn. In dit verhaal moet Conor, een jongen van misschien een jaar of tien, afscheid gaan nemen van zijn moeder die ernstig ziek is. In nachtmerries komt hij een monster tegen die hem confronteert met de realiteit. Uiteindelijk helpt dit monster hem om de waarheid onder ogen te zien. Wat. Een. Verhaal. 

Het boek ‘A Monster Calls’ is ook prachtig en aangrijpend verfilmd.

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen 

Michel Faber | link

Dit is een heerlijk gek boek. Peter is een zendeling die de goede boodschap gaat brengen op een andere planeet waar contact is gelegd tussen mensen en de oorspronkelijke bewoners. Maar Bea, de vrouw van Peter, blijft achter op planeet aarde. Is het sciencefiction? Is het een ouderwets liefderoman? Ik weet het niet. Maar ik heb onwijs genoten van dit boek.


De orthodoxe weg

Kallistos Ware | link

Dit boek heeft me geholpen een weg te vinden naar en in de oosterse orthodoxie. Misschien was ik in het eerste hoofdstuk verkocht: er is ruimte om te dwalen, om niet te weten, ruimte voor mysterie en mystiek. Kallistos Ware vertelt in grote lijnen de oosters orthodoxe theologie. Een theologie die fundamenteel anders werkt en anders is dan de westerse theologie. Trouwens, het boek van Eugenia Scaverlis Constantinou, ‘Thinking Orthodox’, is ook bijzonder verhelderend (link)


Blankets

Craig Thompson | link

Thuis heb ik een hele lange rij met graphic novels, beeldromans. Misschien is ‘Blankets’ wel de meest toonaangevende graphic novel ooit uitgegeven. Het is een echt coming of age genre boek, kwetsbaar en persoonlijk geschreven en getekend. Ergens las ik: dit boek breekt je hart. Echt, je zou het moeten lezen. Trouwens, ook het boek Habibi (link) van dezelfde schrijver en tekenaar is adembenemend mooi.

Heb je tips voor mij?

Dit is mijn lijstje met boeken die mij het meest zijn bijgebleven. Welke boeken heb jij op je top 3 staan als het gaat om boeken die je het meest hebben geraakt of het meest zijn bijgebleven?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties