Troostifant - Verhalen die je omarmen als je rouwt

Troostifant: Een onhandige vriend in tijden van rouw

2 min leestijd

Het is wonderlijk om te zien hoe Troostifant zijn weg vindt naar steeds meer mensen. De verhalen, ontstaan uit werken met mensen in rouw, proberen de kleine rouwsituaties te raken. Want er gebeurt zoveel in rouw, ook zo vaak dingen waar je je weg nog niet in hebt gevonden. Troostifant probeert dichtbij te zijn als je je alleen voelt.

De kracht van herkenning

Mensen vertellen dat ze zich herkennen in de situaties. In het verhaal van het meisje dat op haar verjaardag boven op haar kamer zit omdat het verdriet te groot is. In de buurman die zijn vrouw mist en herinneringen ophaalt in muziek en dans. In de jongen die twee verschillende schoenen draagt omdat zijn hoofd zo in de war is door het gemis.

Onhandige troost

Maar waarom is Troostifant niet een perfecte vriend. Je leert hem kennen als een onhandige bezoeker die er regelmatig een rommeltje van maakt als hij binnenkomt. Soms vergeet hij zelfs wat hij wilde zeggen en zelfs als je op alles bent voorbereid kan hij gewoon over zijn eigen slurf struikelen. Die onhandigheid is misschien wel symbolisch voor hoe we vaak zijn als we iemand willen troosten – zoekend naar woorden, bang om het verkeerde te zeggen, struikelend over onze eigen goede bedoelingen.

Aanwezig zijn is genoeg

We hoeven niet perfect te zijn om er voor elkaar te zijn. Er is misschien wel een neiging om de ander te helpen, om het grote probleem te helpen oplossen en om het allemaal wat te verzachten. Maar rouw is geen probleem dat opgelost hoeft te worden, wat mensen regelmatig ook beweren.

Maar je kunt er wel zijn. Proberen. Onhandig. Niet-wetend. Daarin is misschien wel de grootste nabijheid. Troostifant houdt van kopjes thee. Hij drinkt het rustig op, samen met jou, en luistert. Hij vraagt naar verhalen, naar herinnering en naar een naam.

Een andere kijk op troost

Misschien komt het door de vercoachificering van de maatschappij, of is rouw teveel een verdienmodel geworden, maarwe denken te vaak dat alles ‘opgelost’ moet worden. Dat therapie, medicatie, programma’s en systemen nodig zijn. Maar aanwezigheid is zo vaak al genoeg. Troost niet gaat over het vinden van oplossingen, maar over het er zijn voor elkaar. Over het durven delen van stilte. Over het ruimte maken voor verhalen.

Bestel het boek in de webshop van Bright Elephant: brightelephant.nl/troostifant

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties