bijbel vergrootglas

Bijbelstudie met Strongs

3 min leestijd

Voor veel mensen die diepere Bijbelstudie hebben gedaan is de zogenaamde Strong’s Concordantie niet onbekend. Dr. James Strong (1822 – 1894) was hoogleraar exegese aan een theologische universiteit. Hij publiceerde zijn eerste editie van deze concordantie in 1890.

Een concordantie is een naslagwerk in boek- of digitale vorm dat zoekmogelijkheden aanbiedt bij belangrijke internationaal bekende (studie)boeken. Concordanties zijn bedoeld om woordfrequentie, (de context van) woordgebruik en specifieke woordkeuze te analyseren.

Wat is het wel

Het principe van Strong is dat ieder uniek woord uit de originele Bijbeltalen (Grieks en Hebreeuws) een eigen nummer hebben. Deze woorden zijn in een lijst terug te vinden met de breedte van de betekenis van het woord zoals het op de verschillende plekken wordt gebruikt. Het is een van de meest gebruikte hulpmiddelen bij het bestuderen van de Bijbel. Bij ieder woord vind je naast de betekenis ook de referenties naar de teksten waar het woord voorkomt.

Wat is het niet

Dr. Strong heeft geen vertaling gemaakt en zijn concordantie is geen commentaar. Het is ook geen vertaling als bijvoorbeeld de Naardense Bijbel of de Amplified Bible die een strikte vertaling aanbieden. Daarbij kan je met vertaling ook niet zomaar een betekenis “uitzoeken” die je wel goed uitkomt. Dat is net als bij het Nederlands. Het woord “slachtoffer” heeft meerdere betekenissen. De zin en context maken de betekenis vanzelf duidelijk. Als je zomaar een betekenis gaat prikken dan krijg je rare dingen. Want wat zou dan bijvoorbeeld een zin betekenen als je zegt dat “er veel slachtoffers zijn gevallen”.

Waar kan je het vinden

Online zijn verschillende plekken waar je de Strong’s concordantie kan raadplegen. Neem bijvoorbeeld BlueLetterBible.org. Hieronder het voorbeeld van Johannes 1 vers 1.

blb john 1_1

Je ziet dat ieder woord een nummer heeft gekregen. De “G” ervoor betekent dat het origineel Grieks is. Bij het Oude Testament zul je de “H” vinden van Hebreeuws. Klik bijvoorbeeld op G3056 (logos) dan krijg je de volgende betekenis (klik voor het complete overzicht):

Als je Strong’s concordantie wilt gebruiken, wees terughoudend om allerlei diepe betekenissen op te duikelen als je geen idee hebt van de originele grondteksten en de taalstructuur. Raadpleeg in ieder geval de andere tekstgedeelten waar een woord wordt gebruikt om een idee te krijgen bij de betekenis en het gebruik hiervan.

UITDAGING:
Lees eens Johannes 15 vers 2. Wat betekent het woord airō (G142) dat in deze tekst wordt vertaald als “wegsnijden” (NBV)  of “wegnemen” (NBG51). Klik hier voor de concordantie in de Blue Letter Bible.

Applicaties

Als je bijvoorbeeld een Smartphone of iPad heb dan zijn er ook applicaties voor beschikbaar die het je wel erg gemakkelijk maken. Op mijn iPad heb ik o.a. King James versie met Strong’s nummers in de BibleReader van Olive Tree. Recentelijk heb ik de Complete Word Study Bible toegevoegd. Hiermee kan je een uitgebreide woordstudie doen. Check de screenshots hieronder. Zelfs tijdens een preek kan je snel checken wat er staat en waar een woord wordt gebruikt (als je zelf niet hoeft te preken natuurlijk)

BibleReader - Complete Word Study BibleBibleReader - Complete Word Study BibleBibleReader - King James met Strong's

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fiona
Fiona
9 jaren geleden

Bedankt voor de tip ! Ik heb m direct opgezocht, was al langer op zoek naar een programma waar je woorden op strongcode uit kan pluizen. Je kunt zelfs de bijbelgedeeltes vinden waar het woord ook genoemd. Direct ook maar als app op mijn telefoon gezet.
Geweldig !

Eveline
Eveline
9 jaren geleden

Hoi, weet iemand of er ook een cd-rom oi.d. beschikbaar is met strongs in het Nederlands? Ik kan op internet alleen engels vinden.

andre
andre
Antwoord aan  Eveline
9 jaren geleden

Hallo Eveline, ik weet niet of je inmiddels al antwoord hebt gekregen. de importantie studie bijbel is de Nederlandse uitvoering met strong codering. de bijbel wordt in 2 delen uitgegeven. bij elk deel heb je een aparte lexicon nodig. voor het oude testament de hebreeuws-nederlands en voor het nieuwe testament de grieks-nederlands. isbn voor het oude testament 978-90-5719-147-3. isbn voor de hebr.-nl. lexicon:978-90-5719-149-7. uitgeverij is importantia publishing te Dordrecht. Dit is ook de uitgever van… Lees verder »