Askruisje

Aswoensdag, ga jij ook vasten?

2 min leestijd

Askruisje op Aswoensdag

Of je gefeest hebt weet ik niet. De uitbundigheid van carnaval wordt niet door iedereen begrepen. Het is eerlijk gezegd in de eerste plaats een katholieke happening en heeft alles met de tijd voor Pasen te maken. Kerkelijk jaar dus. Of veel feestvierders dat dan weer door hebben weet ik ook niet. De carnaval is nu voorbij en vandaag is het Aswoensdag. Maar waar gaat het over?

40 dagen voor Pasen

De Aswoensdag luidt de 40 dagen voor Pasen in, de tijd die zijn hoogtepunt vindt in de week van Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, de Paaswake en de geweldige viering op Pasen. Op Aswoensdag laten naast katholieken ook steeds meer protestanten en evangelischen een kruisje van As op het voorhoofd zetten. Terwijl deze wordt getekend op het voorhoofd zegt de priester “Memento, homo, quod puvlis es, et pulverem reverteris” (Denk eraan, mens, dat je stof bent en opnieuw stof zult worden). De gebrokenheid van het leven wordt daarmee duidelijk gemaakt.

Een eigentijdse invulling

Via de sociale media zijn verschillende initiatieven duidelijk gemaakt voor deze komende 40 dagen. Een serieuze zaak is toch wel het vasten van Sociale Media. Zoals Jos Douma:

Belangrijkste reden die hij aangeeft is dat hij deze tijd wilt gebruiken om weer wat nieuws te ontvangen. Sociale Media leiden af, versnippert je aandacht. Zijn vasten is er niet om te somberen over de zonde, maar om contact te maken met de missie van Jezus die leidde tot zijn dood aan het kruis: het koninkrijk van God brengen, op aarde zoals in de hemel.

Vasten als dekmantel

Je kan vasten om verschillende redenen. Vasten is bedoeld om je het ene te ontzeggen om je op het andere te kunnen richten. Maar voor sommigen is het een dekmantel. Vasten zou ook goed zijn voor diëten. Tja, dat moet je geen vasten noemen, dat is in mijn bescheiden mening gewoon diëten.

Of als je eigenlijk toch al teveel op Sociale Media zit, dan is het misschien nu een goed excuus om te minderen. Maar wat is het echte doel? Is het een doel om je te richten op de opdracht van Jezus, op de weg van het lijden van Jezus? Mooi! Zo niet, dan ben je dus NIET aan het vasten.

PS: Arie Boomsma heeft een leuk alternatief voor vasten: sommige dingen meer doen:

Ga jij vasten?

Ik ben benieuwd wie van mijn lezers heeft besloten om te vasten. En hoe dan? Welke vorm? Misschien consuminderen, minder TV kijken, soberder eten… En wat is het doel dan?

Bron foto: wikipedia

PS: Een mooi compleet artikel over de betekenis van Aswoensdag kan je bijvoorbeeld vinden op rkk.nl »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Leenard
Leenard
12 jaren geleden

Beste Wouter, Bedankt voor je blogs, ik lees ze veelal met veel plezier! Om een reactie te geven op je vraag…. Ja ik vast ook. Ik vast van twitter, facebook en wordpress. Mijn blog waar best veel tijd in gaat zitten ligt 40 dagen stil. Waarom zul je je afvragen? Ik merk dat er heel veel tijd in al deze dingen gaat zitten. En daar wil ik op minderen om meer tijd te nemen voor… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Leenard
12 jaren geleden

Leuke reactie :) En om een antwoord te geven op je vraag: nee, ik ga niet vasten. Niet in de zin van minderen van het een of het ander. Daarbij, als ik zou vasten zou ik het niet overal roepen. Tenzij het inspirerend voor mensen is, het hen op een goede manier stimuleert. Als er zaken zijn die niet gezond zijn, dan moet je gewoon stoppen. Of het nu vastentijd is of niet. Ik denk… Lees verder »

Leenard
Leenard
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
12 jaren geleden

Bedankt voor je reactie! Haha, het punt van ‘overal roepen’ zat ik ook mee.Maar goed, aangezien diverse personen mijn blog lezen en ik veel gebruik maak van facebook was het  dacht ik zomaar wel handig  om even te melden dat ik de komende 40 dagen even een pauze zou inlassen. En via dat medium niet bereikbaar ben. Ik blijf het lastig vinden omdat ik hiermee niet ‘te koop’ wil lopen als ‘goed’ christen. ;-) Ik hoop dat deze… Lees verder »