Askruisje
2 min leestijd

Askruisje op Aswoensdag

Of je gefeest hebt weet ik niet. De uitbundigheid van carnaval wordt niet door iedereen begrepen. Het is eerlijk gezegd in de eerste plaats een katholieke happening en heeft alles met de tijd voor Pasen te maken. Kerkelijk jaar dus. Of veel feestvierders dat dan weer door hebben weet ik ook niet. De carnaval is nu voorbij en vandaag is het Aswoensdag. Maar waar gaat het over?

40 dagen voor Pasen

De Aswoensdag luidt de 40 dagen voor Pasen in, de tijd die zijn hoogtepunt vindt in de week van Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, de Paaswake en de geweldige viering op Pasen. Op Aswoensdag laten naast katholieken ook steeds meer protestanten en evangelischen een kruisje van As op het voorhoofd zetten. Terwijl deze wordt getekend op het voorhoofd zegt de priester “Memento, homo, quod puvlis es, et pulverem reverteris” (Denk eraan, mens, dat je stof bent en opnieuw stof zult worden). De gebrokenheid van het leven wordt daarmee duidelijk gemaakt.

Een eigentijdse invulling

Via de sociale media zijn verschillende initiatieven duidelijk gemaakt voor deze komende 40 dagen. Een serieuze zaak is toch wel het vasten van Sociale Media. Zoals Jos Douma:

Belangrijkste reden die hij aangeeft is dat hij deze tijd wilt gebruiken om weer wat nieuws te ontvangen. Sociale Media leiden af, versnippert je aandacht. Zijn vasten is er niet om te somberen over de zonde, maar om contact te maken met de missie van Jezus die leidde tot zijn dood aan het kruis: het koninkrijk van God brengen, op aarde zoals in de hemel.

Vasten als dekmantel

Je kan vasten om verschillende redenen. Vasten is bedoeld om je het ene te ontzeggen om je op het andere te kunnen richten. Maar voor sommigen is het een dekmantel. Vasten zou ook goed zijn voor diëten. Tja, dat moet je geen vasten noemen, dat is in mijn bescheiden mening gewoon diëten.

Of als je eigenlijk toch al teveel op Sociale Media zit, dan is het misschien nu een goed excuus om te minderen. Maar wat is het echte doel? Is het een doel om je te richten op de opdracht van Jezus, op de weg van het lijden van Jezus? Mooi! Zo niet, dan ben je dus NIET aan het vasten.

PS: Arie Boomsma heeft een leuk alternatief voor vasten: sommige dingen meer doen:

Ga jij vasten?

Ik ben benieuwd wie van mijn lezers heeft besloten om te vasten. En hoe dan? Welke vorm? Misschien consuminderen, minder TV kijken, soberder eten… En wat is het doel dan?

Bron foto: wikipedia

PS: Een mooi compleet artikel over de betekenis van Aswoensdag kan je bijvoorbeeld vinden op rkk.nl »

3 reacties

 1. Leenard op 24-02-2012 om 12:07

  Beste Wouter,
  Bedankt voor je blogs, ik lees ze veelal met veel plezier!
  Om een reactie te geven op je vraag….
  Ja ik vast ook. Ik vast van twitter, facebook en wordpress.
  Mijn blog waar best veel tijd in gaat zitten ligt 40 dagen stil.
  Waarom zul je je afvragen? Ik merk dat er heel veel tijd in al deze dingen gaat zitten. En daar wil ik op minderen om meer tijd te nemen voor bijbellezen en de wil van God ontdekken in mijn leven. Om meer op Hem gericht te zijn. Dmv de bijbel lezen en goede boeken.
  Voor mij is dat beter dan vasten aangezien ik dat meer zie als eten minderen en afvallen. Dat zal in mijn achterhoofd blijven zitten en vind ik niet fijn werken. Is het juist niet van belang om te kijken naar datgene wat tussen jou en God in staat? En daarvan te soberen? Zie ook:
  http://onderdeindruk.wordpress.com/2012/02/21/plugged-in-en-plugged-out/Ik ben benieuwd naar je reactie.
  Ook of je zelf vast of niet?  • Wouter van der Toorn op 25-02-2012 om 14:35

   Leuke reactie :) En om een antwoord te geven op je vraag: nee, ik ga niet vasten. Niet in de zin van minderen van het een of het ander. Daarbij, als ik zou vasten zou ik het niet overal roepen. Tenzij het inspirerend voor mensen is, het hen op een goede manier stimuleert.

   Als er zaken zijn die niet gezond zijn, dan moet je gewoon stoppen. Of het nu vastentijd is of niet. Ik denk dat de vastentijd wel een uitgelezen tijd is om te kijken naar de missie van Jezus, wat Hij opgaf, hoe Hij doorzette. Dát is pas inspiratie. 

   Daarom blijf ik ook bloggen. Misschien nog wel een beetje meer zelfs :)  • Leenard op 25-02-2012 om 16:14

   Bedankt voor je reactie!
   Haha, het punt van ‘overal roepen’ zat ik ook mee.Maar goed, aangezien diverse personen mijn blog lezen en ik veel gebruik maak van facebook was het 
   dacht ik zomaar wel handig  om even te melden dat ik de komende 40 dagen even een pauze zou inlassen. En via dat medium niet bereikbaar ben. Ik blijf het lastig vinden omdat ik hiermee niet ‘te koop’ wil lopen als ‘goed’ christen. ;-) Ik hoop dat deze periode ervoor zal zorgen dat ik niet met de social media zal stoppen, maar wel dat het in een bepaald perspectief komt te staan. :-) Dat het goed is om te doseren. Juist de vastentijd is voor mij persoonlijk een aanmoediging om deze time-out te nemen en mij meer te focussen op Jezus.