Assassins Creed III

Games en religieus geweld

2 min leestijd

Assassins Creed III

Er is vaker onderzoek gedaan naar de relatie tussen gaming en geweld. Het interessante is dat een student van de University of Missouri School of Journalism, Greg Perreault, heeft gevonden dat er vooral in games zelf een relatie is met religieus geïnspireerd geweld. Hij heeft naar een aantal games onderzoek gedaan. Drie van de games gaan over een fictieve religie en twee over de Katholieke kerk: Mass Effect 2, Final Fantasy 13, Assassin’s Creed, Castlevania: Lords of Shadow, Elder Scrolls: Oblivion.

Verbinding van religie en geweld

De onderzoeker heeft per game 30 – 70 uur gespeeld met uizondering van Final Fantasy XIII wat veel meer tijd vergde. Hij concludeerde dat de games religie en geweld bijna een-op-een met elkaar verbind.

In de meeste van deze games was een grote nadruk op een “Tempelier” en kruistocht motieven“, zegt hij (bron). Daarnaast is het hoofdthema van de games dat de hoofdpersoon (die je als gamer dus speelt) een religieus probleem moet overwinnen, of het nu een religieuze freak is of dat hij achtervolgd wordt door een of andere religieuze schuld.

Final Fantasy - CG artwork of Warriors of Cosmos

Zijn games anti-religieus?

De interessante vraag is of deze games anti-religieus zijn. Als je Assassin’s Creed speelt is het de moordenaar die de zuiverheid van de Katholieke kerk wil / moet beschermen tegen machtswellustelingen die de kerk regeren met hele andere motieven dan de zuivere godsdienst. Aan de andere kant heb je Thane en Mass Effect 2 waar religie juist meer positief is.

Ik denk zelf, net als de onderzoeker, dat het vooral te maken heeft met de verhaallijn die in een game wordt gebracht. Het thema van iets dat groter is dan wat je bent en wat controleerbaar is, is een gewild onderwerp. Maar dat is niet nieuw. Denk aan de rol van the force in Star Wars die op eenzelfde manier een rol speelt.

PS: ik zal binnenkort nog eens een blog-post wijden aan games »

Speel jij games?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je reactie. Speel je games? Zo ja, durf je te zeggen welke? En zo nee, zou je kunnen uitleggen waarom niet?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

8 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurits_R
Maurits_R
12 jaren geleden

Ja een interessant artikel. Zo had ik eigenlijk nog nooit naar games gekeken. Ik denk dat het religieuze thema niet wordt opgevoerd om het af te kraken, maar omdat het een mooi verhaal oplevert. Games zoals Assasins Creed willen “episch” zijn. En wat is er epischer dan de geschiedenis. En geschiedenis en religie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het religieuze thema levert een mooi en spannend verhaal. En dat is wat veel games willen zijn… Lees verder »

Soetermans
Soetermans
12 jaren geleden

Ik ben zelf gamer en heb religie nooit zo ervaren. Ik vind het überhaupt geen wetenschap om na vijf (!) games uitvoerig te hebben gespeeld een conclusie te trekken over al die games die beschikbaar zijn. Van een casual game als Wordfeud tot de MMORPG World of Warcraft, de game industrie is enorm. Het is hoe dan ook gewoon Rudolf Otto die geciteerd wordt, dat het Heilige zowel afschrikt als uitnodigt. En voor games, wat… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Soetermans
12 jaren geleden

Dank voor je reactie. Het is niet zo dat het allemaal over één kam wordt geschoren. Wel opvallend dat de koppeling zeer regelmatig gevonden wordt. Nee, niet bij World Tournament of WordFeud. Wel in bepaalde genres. Maar goed. Het fenomeen is wel interessant. Vervolgens komt pas de vraag wat ik ervan vind.

Ruben Duiveman
Ruben Duiveman
12 jaren geleden

Oh ja: Ik speel af en toe games. Van bovenstaande spellen heb ik Assassins Creed en Oblivion gespeeld. Verder speel ik graag Age Of Empires.

Ruben Duiveman
Ruben Duiveman
12 jaren geleden

Leuk! Een mooi onderwerp. Ik denk dat religie en geweld in games onlosmakelijk verbonden zijn omdat ze dat in de werkelijkheid ook zijn (kruistochten, aanslagen etc.). Ik vind het te kort door de bocht om te zeggen dat deze games ‘dus’ anti-religieus zijn – deze games laten immers alleen zien wat er om ons heen ook al te zien is. Dat is zeggen dat de Kerk anti-religieus is wanneer ze kruistochten organiseert. Anti-religieus heeft mijns… Lees verder »

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Ruben Duiveman
12 jaren geleden

Inderdaad, geen van de game-makers beweert of zal ook maar instemmen met de bewering dat hun games op deze manier zijn bedoeld. Maar het is wel opvallend dat (maar ook in films) geweld vaak met religie wordt gekoppeld. Is het trouwens niet zo dat de meeste oorlogen religieus zijn geïnspireerd?! Dat is denk ik het fenomeen. Daarbij… je hebt een mooi verhaal / plot nodig. Religie is gemakkelijk hieromheen te vormen.

Nieles_2
Nieles_2
12 jaren geleden

Interessant Wouter! zoek je nog een testpanel? 
als ik er de middelen voor zou hebben zou ik games spelen als Call of duty MW3 weinig religious geweld, op misschien wat vloeken na. of ik zou Gran Turismo 5, Forza Motorsport 4 spelen waar helemaal geen geweld in voor komt. misschien wat voordringen in de bochten. 

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Nieles_2
12 jaren geleden

Nou, dat voordringen in de bocht is wel iets wat bij sommigen een grote religieuze lading heeft en zeker ook de voldoening die je eruit haalt… Tja, we moeten toch maar eens praten ;)