Assassins Creed III
2 min leestijd

Assassins Creed III

Er is vaker onderzoek gedaan naar de relatie tussen gaming en geweld. Het interessante is dat een student van de University of Missouri School of Journalism, Greg Perreault, heeft gevonden dat er vooral in games zelf een relatie is met religieus geïnspireerd geweld. Hij heeft naar een aantal games onderzoek gedaan. Drie van de games gaan over een fictieve religie en twee over de Katholieke kerk: Mass Effect 2, Final Fantasy 13, Assassin’s Creed, Castlevania: Lords of Shadow, Elder Scrolls: Oblivion.

Verbinding van religie en geweld

De onderzoeker heeft per game 30 – 70 uur gespeeld met uizondering van Final Fantasy XIII wat veel meer tijd vergde. Hij concludeerde dat de games religie en geweld bijna een-op-een met elkaar verbind.

In de meeste van deze games was een grote nadruk op een “Tempelier” en kruistocht motieven“, zegt hij (bron). Daarnaast is het hoofdthema van de games dat de hoofdpersoon (die je als gamer dus speelt) een religieus probleem moet overwinnen, of het nu een religieuze freak is of dat hij achtervolgd wordt door een of andere religieuze schuld.

Final Fantasy - CG artwork of Warriors of Cosmos

Zijn games anti-religieus?

De interessante vraag is of deze games anti-religieus zijn. Als je Assassin’s Creed speelt is het de moordenaar die de zuiverheid van de Katholieke kerk wil / moet beschermen tegen machtswellustelingen die de kerk regeren met hele andere motieven dan de zuivere godsdienst. Aan de andere kant heb je Thane en Mass Effect 2 waar religie juist meer positief is.

Ik denk zelf, net als de onderzoeker, dat het vooral te maken heeft met de verhaallijn die in een game wordt gebracht. Het thema van iets dat groter is dan wat je bent en wat controleerbaar is, is een gewild onderwerp. Maar dat is niet nieuw. Denk aan de rol van the force in Star Wars die op eenzelfde manier een rol speelt.

PS: ik zal binnenkort nog eens een blog-post wijden aan games »

Speel jij games?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je reactie. Speel je games? Zo ja, durf je te zeggen welke? En zo nee, zou je kunnen uitleggen waarom niet?

8 reacties

 1. Maurits_R op 17-04-2012 om 10:36

  Ja een interessant artikel. Zo had ik eigenlijk nog nooit naar games gekeken. Ik denk dat het religieuze thema niet wordt opgevoerd om het af te kraken, maar omdat het een mooi verhaal oplevert. Games zoals Assasins Creed willen “episch” zijn. En wat is er epischer dan de geschiedenis. En geschiedenis en religie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het religieuze thema levert een mooi en spannend verhaal. En dat is wat veel games willen zijn en uitstralen.
  Ik ben het ook met Bas eens dat het maar om 5 games gaat in het onderzoek, een beetje mager. Helemaal als je er dan conclusies uit gaat trekken Er zullen veel games zijn met een religieus karakter en vaak in combinatie met een historisch karakter. maar er zijn evenzoveel en misschien nog wel meer games zonder iets van religie erin.
  ik denk helemaal als we het hebben over games voor je tablet of smartphone. Puzzelspellen e.d

  Ik speel zelf niet zoveel games meer. Maar dat komt omdat ik geen console heb en ik dat eigenlijk het enige echt leuke platform vind om op te spelen.
  De spellen die ik speelde waren van alles wat. Star Wars, Assasins creed, Call of Duty, Need for Speed. Alles zon beetje behalve RPG. Die zijn zooooo saai en langdradig :p 2. Soetermans op 17-04-2012 om 09:32

  Ik ben zelf gamer en heb religie nooit zo ervaren. Ik vind het überhaupt geen wetenschap om na vijf (!) games uitvoerig te hebben gespeeld een conclusie te trekken over al die games die beschikbaar zijn. Van een casual game als Wordfeud tot de MMORPG World of Warcraft, de game industrie is enorm.

  Het is hoe dan ook gewoon Rudolf Otto die geciteerd wordt, dat het Heilige zowel afschrikt als uitnodigt. En voor games, wat nog altijd gewoon een vorm van entertainment is, net zoals de laatste Hollywoodfilm, is afschrikken een interessantere vertelvorm.

  In Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King staan kerken (ze lijken nogal anglicaans qua uiterlijk) waar de speler zijn personages weer kan genezen of tot leven wekken of het spel kan opslaan. Die kerk is er gewoon in de wereld van het spel, het heeft geen politieke of beangstigende rol – het is er voor de mensen. En het spel wat aangehaald wordt in het artikel, The Elder Scrolls IV: Oblivion, kent een heel spectrum aan godsdienst. De staatsgodsdienst, waarin wordt geloofd dat de keizer een directe afstammeling is van een godgeworden mens (a la het Japanse shintoïsme), maar ook onschuldige cultussen en meer gevaarlijke sekten die andere godheden aanbidden.

  Als we taalkundig gaan kijken naar het verschil tussen Nederlands en Engels, wij kennen naast het woord religie (religion) ook nog de woorden godsdienst en levensbeschouwing. Dat een gevestigde godsdienst ervan langs krijgt in bijvoorbeeld Assassin’s Creed, absoluut, maar dat zegt weinig over religie. Sterker nog, als je het spel speelt… SPOILERS SPOILERS SPOILERS … blijkt dat jij als speler voor een hogere waarheid vecht, en dat is toch juist weer heel religieus! EINDE SPOILERS EINDE SPOILERS EINDE SPOILERS

  Het artikel geeft al aan dat religie een interessant onderwerp zijn voor gameschrijvers. In dat opzicht neemt het artikel games als medium gelukkig wel serieus.  • Wouter van der Toorn op 17-04-2012 om 09:37

   Dank voor je reactie. Het is niet zo dat het allemaal over één kam wordt geschoren. Wel opvallend dat de koppeling zeer regelmatig gevonden wordt. Nee, niet bij World Tournament of WordFeud. Wel in bepaalde genres. Maar goed. Het fenomeen is wel interessant. Vervolgens komt pas de vraag wat ik ervan vind. 3. Ruben Duiveman op 17-04-2012 om 09:24

  Oh ja: Ik speel af en toe games. Van bovenstaande spellen heb ik Assassins Creed en Oblivion gespeeld. Verder speel ik graag Age Of Empires. 4. Ruben Duiveman op 17-04-2012 om 09:20

  Leuk! Een mooi onderwerp. Ik denk dat religie en geweld in games onlosmakelijk verbonden zijn omdat ze dat in de werkelijkheid ook zijn (kruistochten, aanslagen etc.). Ik vind het te kort door de bocht om te zeggen dat deze games ‘dus’ anti-religieus zijn – deze games laten immers alleen zien wat er om ons heen ook al te zien is. Dat is zeggen dat de Kerk anti-religieus is wanneer ze kruistochten organiseert. Anti-religieus heeft mijns inziens te maken met de beweegreden waarmee je iets doet: is het doel van de game om een anti-religieuze boodschap te laten horen? Dat zal geen enkele maker van één van deze games beamen.

  Een interessanter / moeilijker oplosbaar probleem is denk ik het volgende: Op een bepaald niveau (nauwelijks onder de oppervlakte) is in de maatschappij een beeld aanwezig waarin het logisch is dat religie – zelfs het christendom – en geweld verbonden zijn (bovengenoemde games zijn hier slechts een uiting van, gecombineerd met een zoektocht naar een mooi verhaal). Dit terwijl we beweren een religie van liefde te zijn.   • Wouter van der Toorn op 17-04-2012 om 09:24

   Inderdaad, geen van de game-makers beweert of zal ook maar instemmen met de bewering dat hun games op deze manier zijn bedoeld. Maar het is wel opvallend dat (maar ook in films) geweld vaak met religie wordt gekoppeld. Is het trouwens niet zo dat de meeste oorlogen religieus zijn geïnspireerd?! Dat is denk ik het fenomeen. Daarbij… je hebt een mooi verhaal / plot nodig. Religie is gemakkelijk hieromheen te vormen. 5. Nieles_2 op 17-04-2012 om 09:14

  Interessant Wouter! zoek je nog een testpanel? 
  als ik er de middelen voor zou hebben zou ik games spelen als Call of duty MW3 weinig religious geweld, op misschien wat vloeken na. of ik zou Gran Turismo 5, Forza Motorsport 4 spelen waar helemaal geen geweld in voor komt. misschien wat voordringen in de bochten.   • Wouter van der Toorn op 17-04-2012 om 09:22

   Nou, dat voordringen in de bocht is wel iets wat bij sommigen een grote religieuze lading heeft en zeker ook de voldoening die je eruit haalt… Tja, we moeten toch maar eens praten ;)