experiment

God is geen experiment

1 min leestijd

experiment
Deze vakantie wil ik het boek “Jezus van Nazareth” van de huidige Paus (Benedictus XVI, Joseph Ratzinger) doorwerken. ‘k Heb er al veel positieve geluiden over gehoord en ben eerlijk gezegd erg enthousiast. Het is een goed theologisch werk die mooie inzichten geeft in wie Jezus was. Doet me soms erg denken aan de stijl van N.T. Wright, maar dat terzijde.

Hier een kort citaat uit het hoofdstuk over de verzoeking van Jezus in de woestijn:

Hoe kunnen we God kennen en niet kennen, hoe kan de mens zich tot God verhouden en hoe kan hij Hem verliezen? Met de hoogmoed die God tot een object wil maken en Hem in ons laboratorium wil onderzoeken, kunnen wij God niet vinden. Want met die hoogmoed stellen wij ons boven God en ontkennen daardoor dat Hij God is. We leggen de dimensie van de liefde, van het innerlijk luisteren af en erkennen alleen nog als werkelijk wat voorwerp van experiment kan zijn, wat tastbaar is. Wie zo denkt, maakt zichzelf tot God en verlaagt niet alleen God, maar ook de wereld en zichzelf.

Ik ga er lekker verder mee. Maar als je nog wat vulling van de vakantie zoekt, dit boek is een absolute aanrader voor de late uurtjes onder het genot van een mooi glaasje wijn.

1 reactie

 1. Michiel Eghuizen op 08-07-2012 om 16:27

  Als je nog een goede leestip zoekt:
  – Jim Cymbala –
  Fresh Wind, Fresh Fire (
  http://www.amazon.com/Fresh-Wind-Fire-Jim-Cymbala/dp/0310211883/ref=tmm_hrd_title_0) http://www.bol.com/nl/p/fresh-wind-fresh-fire/1001004001892781 (zit ook humor in)
  – Leonard Ravenhill – Why Revival Tarries (http://www.amazon.com/Why-Revival-Tarries-Leonard-Ravenhill/dp/0764229052) http://www.bol.com/nl/p/why-revival-tarries/1001004002284630/ ontzettend sterke quotes.

  Wel een goede kijk op God. Hoe kun je een persoon testen in een laboratorium? God is zelfs 3 Personen. God kan kiezen of Hij reageert ergens op, of niet. Dat maakt het aardig lastig om Zijn bestaan “testbaar” te maken.

  Net zoals een bijvoorbeeld je met je neefje ofzo verstoppetje aan het spelen zou zijn en je verstopt je. En je neefje komt binnen en kijkt of je in de kamer bent. Hij ziet je niet en gaat weer weg. Terwijl je misschien wel in de kamer zat achter de bank. Het waarnemen van je “neefje” heeft dan niet de werkelijke situatie geschetst. En jij zelf had kunnen kiezen om je toonbaar te maken of niet.

  Maar jah, God heeft Zich toonbaar gemaakt in zo’n beetje alles en nog geloven mensen het niet. De schepping, Het Woord van God (met accuratie op profetien, geschiedenis, betrouwbaarheid als geschiedenisdocument, getuigenverklaringen, filosofish, biologisch), Zijn eigen Zoon die ook nog eens uit de dood opstond en daarna nog hetzelfde predikte.