experiment

God is geen experiment

1 min leestijd

experiment
Deze vakantie wil ik het boek “Jezus van Nazareth” van de huidige Paus (Benedictus XVI, Joseph Ratzinger) doorwerken. ‘k Heb er al veel positieve geluiden over gehoord en ben eerlijk gezegd erg enthousiast. Het is een goed theologisch werk die mooie inzichten geeft in wie Jezus was. Doet me soms erg denken aan de stijl van N.T. Wright, maar dat terzijde.

Hier een kort citaat uit het hoofdstuk over de verzoeking van Jezus in de woestijn:

Hoe kunnen we God kennen en niet kennen, hoe kan de mens zich tot God verhouden en hoe kan hij Hem verliezen? Met de hoogmoed die God tot een object wil maken en Hem in ons laboratorium wil onderzoeken, kunnen wij God niet vinden. Want met die hoogmoed stellen wij ons boven God en ontkennen daardoor dat Hij God is. We leggen de dimensie van de liefde, van het innerlijk luisteren af en erkennen alleen nog als werkelijk wat voorwerp van experiment kan zijn, wat tastbaar is. Wie zo denkt, maakt zichzelf tot God en verlaagt niet alleen God, maar ook de wereld en zichzelf.

Ik ga er lekker verder mee. Maar als je nog wat vulling van de vakantie zoekt, dit boek is een absolute aanrader voor de late uurtjes onder het genot van een mooi glaasje wijn.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel Eghuizen
Michiel Eghuizen
11 jaren geleden

Als je nog een goede leestip zoekt: – Jim Cymbala – Fresh Wind, Fresh Fire ( http://www.amazon.com/Fresh-Wind-Fire-Jim-Cymbala/dp/0310211883/ref=tmm_hrd_title_0) http://www.bol.com/nl/p/fresh-wind-fresh-fire/1001004001892781 (zit ook humor in) – Leonard Ravenhill – Why Revival Tarries (http://www.amazon.com/Why-Revival-Tarries-Leonard-Ravenhill/dp/0764229052) http://www.bol.com/nl/p/why-revival-tarries/1001004002284630/ ontzettend sterke quotes. Wel een goede kijk op God. Hoe kun je een persoon testen in een laboratorium? God is zelfs 3 Personen. God kan kiezen of Hij reageert ergens op, of niet. Dat maakt het aardig lastig om Zijn bestaan “testbaar” te maken.… Lees verder »