klapstoeltje

We kozen een kerk met slechte muziek

2 min leestijd

Budget klapstoeltje

Waar zoek je naar als je op zoek bent naar een kerk? En hoe moet je kiezen? Ik weet nog de tijd dat we overstapten van kerk. De verleiding was groot om op zoek te gaan naar een kerk met een lekker lopend programma en fantastische muziek. Shaun Groves, een aanbiddingsleider, schreef laatst een blog over de reden om over te stappen naar een kerk waar de muziek niet zo goed was. Dit is vrij vertaald wat hij zegt:

De muziek was de eerste zondag zo slecht dat de aanbiddingsleider tot wel twee keer toe opnieuw moest starten met een liedje. De 300 mensen kwamen bijtijds hun bed uit om ergens in een school bij elkaar te komen, zittend op ongemakkelijke stoelen. Niet vanwege hun liefde voor de muziek, maar vanwege liefde.

Voor elkaar.

Voor God.

Er is niets mis met goede muziek. De Bijbel zegt dat we muziek met uitmuntendheid moeten maken. Eén keer. Slechts één keer. Dus het is geen top prioriteit voor mij als een gemeentelid, of als aanbiddingsleider van onze kerk vandaag.

En dit is bepalend in wat we doen.

We vragen de muzikanten om voor slechts 6 maanden toe te zeggen per keer, onafhankelijk van hoe goed ze zijn, omdat ze niet burn out mogen raken – omdat we hen meer liefhebben dan de uitmuntendheid.

We vragen de muzikanten om dagelijks met God om te gaan door gebed, lezen van de Bijbel, meditatie en stilte – omdat omgang met God belangrijker is dan uitmuntendheid.

We vragen de muzikanten om in de kerk te zijn ook als ze niet op het podium staan – omdat de kerk een gemeenschap is waar we van houden, niet de optredens.

We oefenen zodat we vrij zijn in ons denken over Wie hij is over wie we zingen en voor wie we spelen zodat we kunnen aanbidden met onze geestelijke familie zonder angst of afleiding – omdat meedoen belangrijker is dan begeleiden.

Reageer

Waarom ben jij lid van jouw kerk?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rachel Blom
Rachel Blom
11 jaren geleden

Heel herkenbaar. Wij moesten na onze verhuizing naar Duitsland ook op zoek naar een nieuwe kerk. We zijn uiteindelijk ‘geland’ in een gemeente waar de muziek zacht gezegd niet optimaal is, maar waar de prediking goed is en waar de onderlinge liefde vooral merkbaar is. Dat is eerlijk gezegd tien keer belangrijker dan of de muziek perfect is of niet…