Bidden met de kerk

Bidden in de kerk of bidden met de kerk

3 min leestijd

Bidden met de kerk

Volgens mij wordt er in iedere godsdienst gebeden. Er zijn niet veel mensen die nog nooit hebben gebeden. Al weet niet iedereen waar je je naar moet richten als je bidt. Bidden en de kerk, die horen ook bij elkaar. Maar bid je met de kerk mee of bid je in de kerk. Ik heb ontdekt dat dat twee verschillende dingen zijn.

Reformatorisch bidden

Bidden en geloven horen bij elkaar. Maar gebedstradities zijn wel erg verschillend. Opgegroeid in een reformatorische kerk leerde ik dat er gebeden werd met een bepaalde toon, bepaalde woorden en vaak typische zinsstructuren. Daarbij zijn veel gebeden vaste vormen gaan aannemen. Ik ervoer het als kil, klinisch, onpersoonlijk.

Evangelisch bidden

Nu, midden in de evangelische traditie, leer ik een meer dynamische vorm van bidden. Het brengt de persoonlijke relatie met God tot uitdrukking. Het was een bevrijdende ervaring dat er geen vaste vormen waren, geen vaste gebeden. Maar spontane woorden en gedachten monden uit in spontane gebeden. Bidden is praten met God. En zo bid ik nog steeds.

Ik ervaar het echter soms ook als een hyperactief gebedsleven waarbij ik altijd creatief moet zijn en met iets nieuws moet komen om te voorkomen om in vaste patronen te komen. En toch…

Katholiek bidden

Ondergedoken in een katholiek klooster heb ik geproefd van een traditie die de mijne niet is. De gebedstijden in de kloosterkapel draaiden niet om spontane gebeden of persoonlijke gebeden. De gebeden waren de gebeden die vastlagen en samenvloeiden met de lezing van Psalmen en andere teksten uit de Bijbel.

Alleen, hier, nu

In deze setting ben ik gaan ontdekken dat bidden IN de kerk niet hetzelfde is als bidden MET de kerk. Het zinnetje ‘Wij belijden met de Kerk van alle tijden en plaatsen…’ wordt vaak gebruikt als inleiding op het voorlezen of reciteren van de Apostolische Geloofsbelijdenis. We belijden het niet ALLEEN, niet alleen HIER en niet alleen NU. Precies zo zijn de gebeden. We bidden niet ALLEEN, niet alleen HIER en niet alleen NU.

Het bidden met de kerk gaat door de tijdzones over deze aarde. Maar gaat ook al deze eeuwen door. Al moet ik de eerste evangelische monnik tegenkomen die zijn leven toewijdt aan het voortdurende gebed voor en met de kerk. Want dat zag ik de monniken doen: zeven keer per dag tijd nemen voor gebed.

Volgende keer in de kerk

De volgende keer als je in de kerk zit, besluit om niet voor jezelf te bidden maar om mee te bidden met de kerk die al eeuwen bidt dat Gods Koninkrijk zichtbaar wordt, die bidt dat Gods recht zal heersen (geloof me, dan is het de hemel op aarde)… En wil je voor jezelf bidden? Niet vergeten hoor, maar doe dat een kwartiertje later!

Reageer eens

Hoe heb jij geleerd om te bidden? En hoe is je persoonlijke gebedstraditie? Of heb je die niet?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ina Rozema
Ina Rozema
11 jaren geleden

Mooi artikel. Ik heb nooit geleerd om te bidden omdat ik ook niet ben opgevoedt met het geloof. Ik heb aan mensen waar ik een goede band mee heb en die bidden, gevraagd hoe zij dat doen en hoe ze dan bidden. Meestal bid ik op een rustige plek en dat is meesal buiten in het park. Dan heb ik het gevoel dat ik meer open sta voor god. Ook heb ik geen vaste gebedstraditie.… Lees verder »