gelovige atheist

6 soorten atheïsten

3 min leestijd

Een interessant artikel op cnn.com naar aanleiding van een nieuwe studie die gaat over het niet geloven in God. Ik zal ze hierna niet-gelovigen noemen, maar ik weet niet helemaal of dat de juiste term is. De ene atheïst is de andere niet. De onderzoekers onderscheiden 6 soorten atheïsten.

Ronald Plasterk

Ronald Plasterk is een bekend atheïst. Hij constateert dat God natuurrampen niet voorkomt en er begint twijfel te groeien. Hij haakt af als blijkt dat in zijn kerk God, Wodan en Vishnoe geloofwaardig naast elkaar kunnen bestaan.

 6 soorten atheïsten

1. Intellectuele atheïst / agnost

Deze niet-gelovigen zijn actief bezig met informatie en onderbouwing voor atheïsme. Ze houden van het debat en zijn ook actief op allerlei Internet sites.

2. Activist

Deze atheïsten en agnosten zijn niet tevreden met het gewoon niet geloven in God; ze willen anderen duidelijk maken waarom zij religie afwijzen en waarom de maatschappij er beter door zou worden als ze hen zouden volgen in het afwijzen van geloof in God.

Zij zitten ook nogal eens in politieke thema’s zoals homo-rechten, de feministische beweging en milieu bewegingen.

3. Zoekende agnosten

Dit is de groep voor wie het bestaan van een God niet zeker is. Maar ze staan open voor andere dingen en zijn zich bewust van de beperkingen van de menselijke kennis en ervaring.

De onderzoekers beschrijven deze groep als de mensen die hun eigen overtuigingen regelmatig bevragen. Ze houden niet koste wat het kost vast aan hun eigen overtuigingen. Maar, deze groep is niet zoekende in de zin van in verwarring. Ze omarmen juist de onzekerheid.

4. Anti-theïst

Deze groep spreekt zich duidelijk uit tegen religie en religieuze overtuigingen. Dat is meestal door zichzelf recht tegenover de overtuiging te plaatsen.

Voor anti-theïsten is religie een uiting van onwetendheid. Religie zet ontwikkeling in zijn achteruit en is daardoor schadelijk. Ze hebben een duidelijk visie op de beperkingen en het gevaar van religie.

Anti-theïsten zijn uitgesproken over hun ongeloof. Ze gaan de confrontatie niet uit de weg.

5. Non-theïst

Dit is de kleinste groep van de zes. Ze zijn niet betrokken bij religie maar ook niet bij anti-religieuzen. Dat komt nogal eens door desinteresse voor het thema. Het maakt ze eigenlijk niet uit.

Ze geloven simpelweg niet. En houden zich niet bezig met iets wat met geloof te maken heeft.

6. Ritueel atheïst

Ze geloven niet in God en lijken ook niet in iets van een leven na dit leven te geloven. Maar ze vinden de boodschap van sommige religieuze tradities wel waardevol.

Ze zien de boodschap van religies meer als een filosofische verrijking voor het leven die leert hoe geleefd moet worden en een weg naar blijdschap. Ze zien religie niet als een weg van bevrijding. Deze groep doet gewoon mee met bijvoorbeeld ceremonies, rituelen, meditatie, yoga en religieuze feesten.

Bron: cnn.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
David
David
7 jaren geleden

Ff

John Knappers
John Knappers
10 jaren geleden

Feitelijk is deze onderverdeling wat beperkt.
Gekeken naar “alle mensen” is het de indeling van Richard Dawkins” interessanter.
Hij heeft het over een stuk of 7 groepen, variërend van theïsten… agnosten … tot atheïsten.
Zijn boek “God als misvatting” al eens gelezen.
Is voor iedereen interessant, ook al is het geschreven door een atheïst;)
Persoonlijk, als ik al moet labelen, zie ik mij zelf als “agnost”.
Ik geloof, maar niet meer in religies.