C1000 Zeist

Zal ik zondag op uw winkel passen?

3 min leestijd

Het AD meldt vandaag: “Hervormde gelovigen willen boycot van supermarkt” In Zeist is beroering ontstaan over de oproep aan kerkgangers van de hervormde wijkgemeente Pniël om geen boodschappen meer te doen bij supermarkt C1000. In een brief hoopt de schrijfster dat de eigenaar failliet gaat.

C1000 Zeist

Marco van der Straten schreef als reactie een open brief aan de eigenaar van de C1000 in Zeist.

Aan de eigenaar van de C1000 Zeist, Beste André,

Helaas gebeurt het regelmatig dat ik me schaam voor mijn geloofsgenoten. Zoals anderen zich vast wel eens storen aan mijn gedrag. Vandaag las ik in de krant over de reacties die u krijgt van gereformeerde zeistenaren. Want u bent op zondag open. Gezien de reacties dacht ik even dat u uw plaatsgenoten wilde verplíchten om op zondag bij u te kopen. Waarom zouden ze u anders willen dwingen om uw winkel te sluiten? Maar dat blijkt niet het geval. De klagende zeistenaren vinden een zondagsopenstelling niet passen bij hun geloofsovertuiging. En dat moet – zo vinden zij – niet alleen consequenties hebben voor hun eigen koopgedrag, maar dat willen ze ook aan mensen opleggen die er geen moeite mee hebben om op zondag boodschappen te doen. Eigenlijk ben ik wel een beetje nieuwsgierig waar uw klagende plaatsgenoten doordeweeks bijvoorbeeld hun benzine tanken of op zondag hun water of stroom vandaan halen. Maargoed, dat is aan hen.

Sorry dat we als christenen vaak zo intolerant zijn. Dat we precies weten hoe anderen het wel of niet moeten doen, maar het evangelie zelf slechts selectief in praktijk brengen. Ik vrees dat ik er zelf geregeld ook een potje van maak. En dat spijt me. Ik hoop niet dat u zo een verkeerd beeld krijgt van Degene in wie we geloven. God laat in de Bijbel namelijk ook een heel andere kant zien. Toen zijn zoon Jezus op aarde rondliep, zette hij de regeltjes die mensen hanteerden nog wel eens op z’n kop. Als het op sabbath nodig was, plukte hij koren of reikte hij iemand in nood de helpende hand toe. Hij liet bij uitstek zien wat het betekent om te dienen. Hij ging ver, zo ver als wij mensen nooit kunnen gaan. Hij gaf zijn eigen leven, uit liefde voor ons mensen.

En daarom, beste André van Ek, hoop ik zeker níet dat u failliet zult gaan. Ik hoop dat het u goed gaat, zowel zakelijk als in uw persoonlijke leven. En mocht u op zondag eens een keertje naar de kerk willen, dan kom ik graag bij u op de winkel passen.

Hartelijke groet,

Marco

NB: ik woon niet in Zeist, maar wel in de regio. En ja, ook bij ons is de supermarkt op zondag open. En de balk in mijn eigen oog, is groter dan de splinter in de oog van mijn buurman.

Bron: marcovdstraten.wordpress.com »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

23 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen
Jeroen
10 jaren geleden

Leuk artikel…

Ik hoop dat de supermarkteigenaar Jezus leert kennen, dan hebben we twee vliegen in één klap.

Henk
Henk
10 jaren geleden

Even wikipedia citeren: “De invoering van de zondag als rustdag in plaats van de zaterdag vond plaats onder de Romeinse keizer Constantijn de Grote (Constantinus). Door Constantijn werd in een edict in 321 n. Chr. zowel aan zijn heidense als aan zijn christelijke onderdanen de zondag aanbevolen als de ’eerbiedwaardige dag voor de verering van de Zon. Het was zijn manier om de tegenstrijdige religies van het Rijk samen te brengen door iets gemeenschappelijks onder… Lees verder »

esther jacobs
esther jacobs
Antwoord aan  Henk
10 jaren geleden

Ik vind de brief hierboven goed hoor, maar uw reactie is wat eenzijdig. U moet er wel rekening mee houden dat Jezus op zondag opgestaan is uit de doden en dat de vroegchristelijke kerk vanaf die tijd dus op zondag samenkwam i.t.t. tot de joden die niet in Jezus geloofden en op zaterdag de sabbat bleven vieren.

ivo
ivo
10 jaren geleden

zalig dit te mogen lezen.

Johan
Johan
10 jaren geleden

6 dagen lijkt mij genoeg om boodschappen te doen toch , een dag rust is goed voor lichaam ,ziel en geest !

Momo
Momo
Antwoord aan  Johan
10 jaren geleden

Maar als die ene rustdag, bijvoorbeeld een andere dag van de week is, zolas in mijn geval maandag, wat dan?

Sjoerd
Sjoerd
Antwoord aan  Momo
10 jaren geleden

dan is het prima! het is geen vaste regel en vaste dag, maar een wijsheid die veel mensen vergeten: 1 dag per week tot rust komen en weinig tot niets doen naast ontspannende activiteiten ;)

tineke
tineke
10 jaren geleden

en dat noemen zich dan christenen

Renee
Renee
10 jaren geleden

En het naampje ‘christen’ gaat me wéér meer tegenstaan (ik ben er een van…). Gelukkig zijn er ook nog zoals jij. Chapeau!

Fien
Fien
10 jaren geleden

Waar maken al die gelovigen zich nou druk om? Waar in de Bijbel staat dat je je winkel moet sluiten op zondag? De eerste die dat zwart op wit kan aantonen moet nog geboren worden.

Suzanne Vis
Suzanne Vis
Antwoord aan  Fien
10 jaren geleden

Haha, helemaal gelijk. Zo jammer, dat zoveel mensen die zich volgelingen van Jezus noemen, eigenlijk volgelingen zijn van keizer Constantijn…

Ellie
Ellie
Antwoord aan  Fien
8 jaren geleden

Haha dat Is hetzelfde als zeggen waar staat er in de bijbel dat je geen auto of wat dan ook mag stelen :) Ben het helemaal met dit artikel eens, maar er staat wel in de 10 geboden dat men op de rustdag moet rusten en zo ook de dienstknechten (werknemers) en heel het huis…

marcovdstraten
marcovdstraten
10 jaren geleden
Jan Holtslag
Jan Holtslag
10 jaren geleden

Waar staat in de brief, dat zij hoopt, dat de C100 failliet gaat? Ze schrijft: ‘Wij hopen dat u zo veel verlies lijdt, dat u de zondagsopenstelling zult afschaffen.’ Dat is toch wat anders. Ze hoopt, dat het ontheiligen van de zondag geen winst oplevert, maar de man aanzet tot heroverwegen en de winkel weer sluit op zondag. Volgens mij is de interpretatie van de brief heftiger, dan de brief zelf.

marcovdstraten
marcovdstraten
Antwoord aan  Jan Holtslag
10 jaren geleden

Dag Jan, ik gebruik het woord ‘failliet’, omdat de supermarkteigenaar de boycot van de Zeistenaren zo opvat. Hij heeft veel meer vingerwijzende reacties van christenen gekregen, niet alleen de ene brief die in de krant werd aangehaald. Gelukkig heeft hij inmiddels ook vele reacties gekregen van christenen die zich wel realiseren dat we niet kunnen afdwingen dat iedereen zijn leven op dezelfde manier invult. Zie ook: http://marcovdstraten.wordpress.com/2013/12/04/reacties-op-ik-kom-wel-op-uw-winkel-passen-een-terugblik/

Bastian van den Boomgaard
Bastian van den Boomgaard
10 jaren geleden

Natuurlijk was Jezus hier op aarde niet veroordelend, maar als ik Openbaringen lees (de brieven aan de gemeenten), dan zie ik ook een kant van Jezus, die oproept tot bekering, want anders… De waarheid ligt ook in de twee brieven, door de gereformeerden, en deze open brief, in het midden!! Natuurlijk is het een schande dat gewenst is dat deze supermarkt failliet moet gaan, maar de oproep tot bekering mag en kan ook niet ontbreken.… Lees verder »

Rogier
Rogier
Antwoord aan  Bastian van den Boomgaard
10 jaren geleden

Volgens mij is Marco zijn punt duidelijk. En zoals hij aangeeft valt er voor zijn handelen en wandelen ook wel eens wat te zeggen.

En ook jouw punt is duidelijk, maar laten we elkaar vooral aanvullen ipv afbreken :-)

Arco
Arco
Antwoord aan  Bastian van den Boomgaard
10 jaren geleden

De mensen die in Openbaringen door Jezus terecht worden gewezen zijn christenen, zij weten wat God van hen vraagt en ze kunnen weten dat wat ze deden niet goed was. Wat betreft terechtwijzingen of tucht zien we in het Nieuwe Testament dat dit alleen voor binnen de gemeente geldt. Het wordt zelfs zo gesteld dat als iemand niet luistert naar de tucht van de gemeente hij moet behandeld worden als iemand die niet bij de… Lees verder »

Gerard
Gerard
10 jaren geleden

Heel mooi gesproken! Een verademing op een eerder gelezen brief!

joyce
joyce
10 jaren geleden

deze Marco laat zien dat wij christen niet alleen maar veroordelend zijn! top actie!!

Jan Willem Janse (@janwillemjanse)
Jan Willem Janse (@janwillemjanse)
10 jaren geleden

Topreactie. Thanks Marco. Binnenkort ook in Visie? :)

robbert-Jan
robbert-Jan
10 jaren geleden

Marco super gescheven kanjer heel correct!!
vriendelijke groet, R.J.Neuteboom

klaske
klaske
Antwoord aan  robbert-Jan
10 jaren geleden

Een mooie waardevolle respectvolle reactie. Leerzaam