one size does not fit all
3 min leestijd

Dit jaar is voor ons persoonlijk een jaar van ontdekken en her-ontdekken van de kerken. Wij zitten nu even in een positie waarin we wat ongebonden kunnen rondkijken. Natuurlijk als ik even niet zelf moet preken her of der. Maar de behoefte aan het zoeken naar vernieuwde vormen van kerk-zijn is er al langer.

one size does not fit all

Log apparaat

Vanuit vaste instituten die veel kerken zijn is het wel lastig om dat te doen. Logisch, want juist de structuren en duidelijkheid zijn nodig voor het goede functioneren van een plaatselijke kerk. Aan de andere kant worden kerken juist soms een log apparaat met een uitgebreide onderliggende logistiek. Dan wordt het lastig om oude lasten af te gooien.

Freubelarij

Oude lasten afgooien, is dat nodig? Ik denk het wel. Want er zijn veel dingen belangrijk geworden die dat misschien helemaal niet zouden moeten. Denk alleen al aan de vergaderculturen waarin sommige kerken gevangen zitten, of aan de evenementen-cultuur waar anderen al hun tijd aan kwijt raken, of de freubelarij waarmee sommige kerken zich druk maken. Hoort dat allemaal wel bij de essentie van kerk zijn?

Alles op zondag?

De meeste energie in kerken gaat op aan het organiseren van zondagse samenkomsten. De meeste creativiteit wordt gestoken in zondagse evenementen. Het meeste geld wordt hieraan gespendeerd. Maar is dat nu echt de bedoeling? Dit is nu precies zo’n gegeven waar je snel in vastraakt. De wekelijkse cadans van diensten, aanbidding, preek, collecte. En voor de mensen die actief zijn in de kerk zijn dat meestal ook op de zondag (of de voorbereiding voor de zondag)

Mijn vraag is eigenlijk: wat is nu echt belangrijk als het gaat om de kerk, de gemeenschap van christenen? Als we dat weten, kunnen we misschien ook oude lasten beter afleggen.

Ik aanbid niet door te zingen

Met interesse volg ik de discussie die op een aantal Amerikaanse blogs gaande is nadat een aantal bekende en veelgelezen christelijk bloggers aangaven niet zo vaak naar de kerk te gaan. Zoals deze van Donald Miller: “I Don’t Worship God by Singing. I Connect With Him Elsewhere“.

So, do I attend church? Not often, to be honest. Like I said, it’s not how I learn. But I also believe the church is all around us, not to be confined by a specific tribe. I’m fine with where I’ve landed and finally experiencing some forward momentum in my faith. I worship God every day through my work. It’s a blast.

Het punt van Don Miller is: met de kerk zoals het nu is lijkt helemaal niets mis. Top kwaliteit. Maar het helpt mij niet om me met God te verbinden en van God te leren.

Onze tijd is anders

Het is weer het volgende punt van gesprek in deze tijd waarin eigenlijk alles bevraagd wordt. Omdat deze tijd veranderd is: onze maatschappij, onze economie, onze manier van kennis vergaren en kennis delen, onze manier van werken, onze manier van communiceren, onze manier van vrienden zijn… Dus waarom niet dezelfde vraag of onze manier van kerk-zijn nog wel past in onze tijd?

Waar gaat het echt om?

Nogmaals, voor mij is de eerste stap de vraag wat nu echt belangrijk is in het kerk zijn. Daar horen dingen bij als:

 • verbinden met God
 • verbinden met mede-gelovigen
 • verkondiging van het koninkrijk (sorry voor de term)
 • brengen van gerechtigheid

Wie kan me helpen om deze lijst aan te vullen? Waar gaat de kerk nu echt om?

4 reacties

 1. George op 15-03-2014 om 09:15

  Nou je vroeg erom, dus hier is het. Suc6
  George

  Wat heeft iemand in de kerk nodig en wat heeft de kerk nodig?

  *Dat je kan delen wat er gebeurt in je leven met God, met je broeders en zusters.
  *Dat je kan ontvangen wat andere christenen met God meemaken.
  *Dat we allemaal priesters zijn en dit ook kunnen uitleven in de kerk. Dat een ieder deel uitmaakt van het lichaam van Christus en zijn plaats daarin inneemt. Dat we onder leiding van God staan.
  *Dat we samen zorgen voor de mensen die het slecht hebben in de kerk en daarbuiten.
  *We hebben spirituele diepgang nodig en geen oppervlakkigheid.
  *Kerkdiensten moeten niet voorspelbaar en saai zijn.
  *De volheid van Jezus moet zichtbaar worden in de kerk.
  *Er moet veel face to face ontmoeting zijn.
  *Gezamenlijk ontvangen en je kunnen laten corrigeren.
  *Het is nodig dat je je leven deelt met andere christenen en niet naast hen zit in de kerk.
  *Het is nodig dat er een kerk is die functioneert zoals het bedoeld is en waar aan te zien is dat God aan het werk is. Een functionerend lichaam. Elkaar helpen, om het best functionerende deel te zijn. Hebreeën 3 en 10.
  *Een collectief najagen van datgene wat God wil geven, met alle heiligen samen.
  *Elke christen mag zijn identiteit in Jezus vinden, daar mogen we elkaar bij helpen, ondersteunen, coachen.
  *Er komt geen veroordeling voor in de gemeente waarin we weten wie we zijn door Christus. We zijn compleet in Hem.
  *We zijn bereid om te spreken over onze moeiten, pijn, teleurstellingen, om heeling te ontvangen.
  *We nemen geen genoegen met middelmatigheid. Doorgaan op de weg omdat het veilig voelt. We durven, omdat we geworteld zijn in Hem, het aan om nieuwe wegen met Hem in te slaan.
  *We willen dat de ander groeit in zijn relatie met Jezus en tot volle bloei komt in het plan wat God heeft met het leven van die persoon. Dat ieder de talenten ontdekt die Vader gegeven heeft en deze mag oefenen en uitleven.
  *Het priesterschap en het vinden van onze identiteit in Jezus, is essentieel om een levende kerk te zijn. Het vinden van onze identiteit vind je in het feit dat je een zoon/dochter van de allerhoogste bent. Je identiteit vind je niet in je beroep, je relaties, je vrienden, je bezittingen, je vindt je identiteit in Jezus.

  Niet het zoeken van de juiste mensen op de juiste plaats, moet de prioriteit zijn in het zoeken naar de weg die de kerk moet gaan. We moeten zoeken naar een manier om tot volle bloei in Jezus te komen. Om priesters te zijn. Het plan uit te leven, dat God met ons leven heeft. Dan komen de mensen vanzelf op de goede plaats en worden we een levend, groeiend, bloeiend organisme, waar ieder de veiligheid zal voelen om te zijn bij Jezus. 2. Jacoline op 20-02-2014 om 10:09

  De kerk is voor mij:
  * een moment van stilzijn voor God (zeer welkom in dit drukke leven, vol werk, gezin en sociallife),
  * het samen zingen en aanbidden werkt samenbindend, geloofsversterkend, louterend en bemoedigend.
  * In de kerk ontmoet ik mijn vrienden, maak ik afspraken, spreek ik elkaar inhoudelijk over de preek of sores in het leven (meer dan doordeweeks).
  * Door naar de kerk te gaan voel ik mij onderdeel van een groter geheel, minder alleen in mijn geloof, ik warm mij aan mijn broeders/zusters.
  * In de kerk hoor ik getuigenissen die mij bemoedigen, aansporen, uitdagen.
  * In de kerk spreek en zie ik mensen die ik anders niet tegenkom in mijn eigen kringetje: dat werkt verfrissend en maakt mijn wereld groter.

  Kortom: ik zou mijn kerk niet willen missen en zie op dit moment ook niet hoe ik dit allemaal in een andere vorm zou kunnen gieten die al deze elementen ook heeft… 3. Michel op 20-02-2014 om 09:29

  Hoi Wouter, supergoeie vragen volgens mij! Ken je Torben Sondergaard toevallig? Hij heeft een aantal online lessen op youtube gezet (inmiddels 14 lessen), en stelt juist ook dit soort vragen. Om te verklappen waar hij heen wil: hij wil eigenlijk weer leven als de eerste volgelingen van Jezus in het boek Handelingen. Niet met dezelfde kleren, maar wel hetzelfde gedrag. Superinteressant en ik had zelf regelmatig een “wow” moment. Ik weet nog niet of ik het in alles met hem eens ben, maar de lessen zijn echt heel goed om te volgen. Misschien heb je er iets aan. http://www.thelastreformation.com/the-pioneer-school—teaching.html (zijn website is niet zo mooi als die van jou, maar daar moet je even doorheen kijken :) 4. Gerrit op 19-02-2014 om 22:06

  Het antwoord vind je in dit boek: http://www.matthiasmedia.com/the-trellis-and-the-vine