one size does not fit all

Overhouden wat echt belangrijk is in de kerk

3 min leestijd

Dit jaar is voor ons persoonlijk een jaar van ontdekken en her-ontdekken van de kerken. Wij zitten nu even in een positie waarin we wat ongebonden kunnen rondkijken. Natuurlijk als ik even niet zelf moet preken her of der. Maar de behoefte aan het zoeken naar vernieuwde vormen van kerk-zijn is er al langer.

one size does not fit all

Log apparaat

Vanuit vaste instituten die veel kerken zijn is het wel lastig om dat te doen. Logisch, want juist de structuren en duidelijkheid zijn nodig voor het goede functioneren van een plaatselijke kerk. Aan de andere kant worden kerken juist soms een log apparaat met een uitgebreide onderliggende logistiek. Dan wordt het lastig om oude lasten af te gooien.

Freubelarij

Oude lasten afgooien, is dat nodig? Ik denk het wel. Want er zijn veel dingen belangrijk geworden die dat misschien helemaal niet zouden moeten. Denk alleen al aan de vergaderculturen waarin sommige kerken gevangen zitten, of aan de evenementen-cultuur waar anderen al hun tijd aan kwijt raken, of de freubelarij waarmee sommige kerken zich druk maken. Hoort dat allemaal wel bij de essentie van kerk zijn?

Alles op zondag?

De meeste energie in kerken gaat op aan het organiseren van zondagse samenkomsten. De meeste creativiteit wordt gestoken in zondagse evenementen. Het meeste geld wordt hieraan gespendeerd. Maar is dat nu echt de bedoeling? Dit is nu precies zo’n gegeven waar je snel in vastraakt. De wekelijkse cadans van diensten, aanbidding, preek, collecte. En voor de mensen die actief zijn in de kerk zijn dat meestal ook op de zondag (of de voorbereiding voor de zondag)

Mijn vraag is eigenlijk: wat is nu echt belangrijk als het gaat om de kerk, de gemeenschap van christenen? Als we dat weten, kunnen we misschien ook oude lasten beter afleggen.

Ik aanbid niet door te zingen

Met interesse volg ik de discussie die op een aantal Amerikaanse blogs gaande is nadat een aantal bekende en veelgelezen christelijk bloggers aangaven niet zo vaak naar de kerk te gaan. Zoals deze van Donald Miller: “I Don’t Worship God by Singing. I Connect With Him Elsewhere“.

So, do I attend church? Not often, to be honest. Like I said, it’s not how I learn. But I also believe the church is all around us, not to be confined by a specific tribe. I’m fine with where I’ve landed and finally experiencing some forward momentum in my faith. I worship God every day through my work. It’s a blast.

Het punt van Don Miller is: met de kerk zoals het nu is lijkt helemaal niets mis. Top kwaliteit. Maar het helpt mij niet om me met God te verbinden en van God te leren.

Onze tijd is anders

Het is weer het volgende punt van gesprek in deze tijd waarin eigenlijk alles bevraagd wordt. Omdat deze tijd veranderd is: onze maatschappij, onze economie, onze manier van kennis vergaren en kennis delen, onze manier van werken, onze manier van communiceren, onze manier van vrienden zijn… Dus waarom niet dezelfde vraag of onze manier van kerk-zijn nog wel past in onze tijd?

Waar gaat het echt om?

Nogmaals, voor mij is de eerste stap de vraag wat nu echt belangrijk is in het kerk zijn. Daar horen dingen bij als:

  • verbinden met God
  • verbinden met mede-gelovigen
  • verkondiging van het koninkrijk (sorry voor de term)
  • brengen van gerechtigheid

Wie kan me helpen om deze lijst aan te vullen? Waar gaat de kerk nu echt om?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
George
George
10 jaren geleden

Nou je vroeg erom, dus hier is het. Suc6 George Wat heeft iemand in de kerk nodig en wat heeft de kerk nodig? *Dat je kan delen wat er gebeurt in je leven met God, met je broeders en zusters. *Dat je kan ontvangen wat andere christenen met God meemaken. *Dat we allemaal priesters zijn en dit ook kunnen uitleven in de kerk. Dat een ieder deel uitmaakt van het lichaam van Christus en zijn… Lees verder »

Jacoline
Jacoline
10 jaren geleden

De kerk is voor mij: * een moment van stilzijn voor God (zeer welkom in dit drukke leven, vol werk, gezin en sociallife), * het samen zingen en aanbidden werkt samenbindend, geloofsversterkend, louterend en bemoedigend. * In de kerk ontmoet ik mijn vrienden, maak ik afspraken, spreek ik elkaar inhoudelijk over de preek of sores in het leven (meer dan doordeweeks). * Door naar de kerk te gaan voel ik mij onderdeel van een groter… Lees verder »

Michel
Michel
10 jaren geleden

Hoi Wouter, supergoeie vragen volgens mij! Ken je Torben Sondergaard toevallig? Hij heeft een aantal online lessen op youtube gezet (inmiddels 14 lessen), en stelt juist ook dit soort vragen. Om te verklappen waar hij heen wil: hij wil eigenlijk weer leven als de eerste volgelingen van Jezus in het boek Handelingen. Niet met dezelfde kleren, maar wel hetzelfde gedrag. Superinteressant en ik had zelf regelmatig een “wow” moment. Ik weet nog niet of ik… Lees verder »

Gerrit
Gerrit
10 jaren geleden

Het antwoord vind je in dit boek: http://www.matthiasmedia.com/the-trellis-and-the-vine