Pater Frans van der Lugt

Zalig zijn de vredestichters

2 min leestijd

Vandaag is een held vermoord. Ik moet huilen. En diep in mij voel ik me een vreselijke hollander. Ik voel me een slappeling.

Pater Frans van der Lugt

Frans van der Lugt, de pater die in het Syrische Homs bleef en  niet wilde vluchten. Hij is een held die ik eigenlijk niet anders ken dan van zijn oproep aan de wereld om Syrië niet te vergeten.

Maar het spijt me, ik vergeet soms juist heel snel.

“Kan je niet één uur met mij waken?”

Dat was de vraag van Jezus in zijn diepe strijd in Getsemane. Maar zijn leerlingen waren in slaap gevallen. Beschaamd moeten ze het hebben toegegeven.

En ik?

Ik slaap ook. Slaap in mijn fijn, gezellig, ongedwongen leventje. Alles gaat mij hier voor de wind, geloof kost me maar weinig.

Ik baal van mezelf.

Ik huil om mijn onveranderde hart.

“Gelukkig de vredestichters,
want zij zullen kinderen van God genoemd worden.

Pater Frans, je mag God zien.

Dat wij niet vergeten.

Niet in slaap vallen.

En Syrië ons niet koud laat.

Hier een eerdere uitzending van de RKK “Noodkreet van een pater” »

Verklaring Paus Franciscus over de moord op de Nederlandse priester Frans van der Lugt:

“Maandag werd in Homs, Syrië, pater Frans van der Lugt, mijn 75-jarig oude Nederlandse medebroeder, vermoord. Hij kwam ongeveer 50 jaar geleden aan in Syrië en zette zich steeds in voor iedereen, met hartelijkheid en liefde. Hij werd graag gezien en geëerd door zowel christenen als moslims.

Zijn brutale moord heeft mij diep bedroefd. Het herinnerde me opnieuw al die mensen die in dat gemartelde land lijden en sterven. Reeds al te lang is dat land het slachtoffer van een bloedig conflict dat doorlopend dood en vernieling veroorzaakt. Ik denk ook aan al die mensen die gekidnapt zijn – christenen en moslims, Syriërs en mensen van andere landen, onder wie bisschoppen en priesters. We vragen de Heer dat Hij mag toelaten dat zij snel terugkeren naar hun geliefden, hun families en gemeenschappen.

Met heel mijn hart vraag ik u allen om samen met mij te bidden voor vrede in Syrië en in de hele streek. Ik doe een diep gemeende oproep tot de Syrische leiders en tot de internationale gemeenschap: doe de wapens zwijgen! Stop het geweld! Geen oorlog meer! Geen verdere vernietiging! Laat er respect zijn voor het humanitaire recht, zorg voor mensen die humanitaire bijstand nodig hebben en laat de vrede waarnaar we verlangen er komen doorheen dialoog en verzoening.”

Paus Franciscus

 

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ron
Ron
10 jaren geleden

Wat ben je eerlijk en oprecht in je uiting Wouter. Het bericht greep mij gisteren bij de keel maar een kwartier later was het weer het leventje as usual. Baal ook dat ik niet de tijd heb genomen Frans de aandacht te geven die hij aan zijn schapen in Syrië gaf.

arietheisens
arietheisens
10 jaren geleden

Mooie en eerlijke hartekreet.

Sarjanny
Sarjanny
10 jaren geleden

Hoe ontroerend. Je woorden raken me…….maakt me stil…..

Carlijn
Carlijn
10 jaren geleden

Ik huil… Je worden treffen me diep. Jezus leeft, mede door zulke woorden en daden van mannen als pater Frans!!! Halleluja

Mark
Mark
10 jaren geleden

Wouter, Je hebt het heel treffend verwoord. Ik deel je gevoelens.