kerkdienst

Waarom mensen hun kerk verlaten

2 min leestijd

Wat zijn de redenen waarom mensen de kerk verlaten? Frank Viola noemt in zijn recente blog 5 redenen. Het zijn observaties uit jaren praktijk. En ik kan ze vanuit eigen ervaring onderschrijven. Ik vat ze kort samen.

kerkdienst

1. Het is saai

Dit is vooral een belangrijke reden waarom mensen weggaan uit een meer traditionele kerk. In deze kerken zijn de diensten in principe iedere week hetzelfde. Er is weinig tot geen ruimte voor creativiteit. Laat staan dat er iets spontaan kan ontstaan.

“Het lichaam van Christus gaat ten onder door gebrek aan voorstellingsvermogen” ~ Frank Viola

Er zijn niet heel veel leiders in kerken die hun eigen traditie op een kritische en fundamentele manier willen veranderen. Met als gevolg dat kerken vergrijzen, kerkbezoek afneemt.

2. Er is geen community

Er zijn veel kerkgangers die eigenlijk niemand anders kennen in de kerk. Het is mogelijk om jaren in een kerk te komen en nooit om te gaan met andere leden van de kerk. Soms ligt dat aan de mensen zelf. Aan de andere kant zou de kerk juist gericht moeten zijn op het opbouwen van gezonde relaties. En dat is niet altijd gemakkelijk. Het is net als vrienden maken. Sommigen zijn er erg goed in, en voor anderen blijft het een enorme klus.

3. Geen ruimte om te dienen

Dit gaat wederom vooral op voor traditionele kerken waar vooral professionals leiding geven en de ‘gewone mensen’ mogen meedoen. Vaak wordt wel gezegd dat ze als vrijwilliger mee kunnen doen. En toch gaat dat niet op. Want ze willen iedereen dienen met de gaven en talenten die ze hebben gekregen.

Als ze alleen maar in de kerk hoeven te komen om naar een preek te luisteren, dan zijn er bijvoorbeeld online genoeg opties om preken te luisteren.

4. De kerk is onbijbels

Veel mensen zijn vertrokken uit de kerk omdat ze het gevoel hadden dat de kerk niet Bijbels was. De kerk hield niet vast aan het onderwijs van Jezus of de apostelen. Of ze hebben andere manieren van functioneren waar ze hun vraagtekens bij plaatsen. Kerken waar het leiderschap zijn positie misbruikt is zeker ook onbijbels.

5. De kerk voldeed niet aan de verwachtingen

Andere mensen vertrokken uit de kerk omdat de kerk niet aan hun verwachtingen voldeed. Het gaat dan om al de verschillende soorten kerken. Want we zijn gewend dat de kerk voldoet aan onze verwachtingen. Deze mensen vergeten dat de kerk dat eigenlijk nooit kan doen. Als men ontdekt dat de kerk er niet is voor hun verwachtingen maar omdat God een doel heeft dan zouden minder mensen de kerk verlaten.

Bron: frankviola.org»

7 reacties

 1. Avatar Jan op 12-05-2015 om 15:45

  Belangrijkste reden waarom mensen de kerk verlaten: 2 Timotheüs 4:3  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 12-05-2015 om 19:05

   Beste Jan, ik weet niet wat je bedoelt met deze bijbeltekst… Dat zomaar neergooien van een bijbeltekst helpt niet echt in een goed gesprek. Die wil ik graag wel voeren in plaats van bijbelteksten neerzetten zonder context, zonder uitleg en zonder idee wat jij denkt dat deze bijbeltekst bedoelt en hoe je deze toepast. (PS: wist je dat bijbeltekstensmijten om een discussie te beslechten is voor sommige mensen ook een reden waarom ze liever niet in de kerk komen) 2. Avatar Guus op 29-03-2015 om 20:33

  De reden waarom mensen de kerk verlaten en dan bedoel ik allerlei soorten van kerken traditioneel, baptisten, pinksteren enz. is omdat deze kerken (leiders) niet naar Gods geest luisteren. Het kerk leven bestaat meestal uit het op zondag naar de kerk gaan en dat bestaat uit zingen preken en koffie, week in week uit, jaar in jaar uit. Dit is niet wat de bijbel leert. Lees Kor. 1-12 en 14. Als u samen komt heeft een ieder iets een psalm/profetie of een lering of een openbaring of een tong of een uitlegging met als doel u op te bouwen in de gave. Veel kerken maken hier geen ruimte voor en dat is tegen wat de Heer wil. Onderstaand woord ontving ik enige tijd geleden.

  06-02-2015 om ± 20.45 in de auto tussen Hoogmade en Woubrugge kwam dit beeld tot mij.

  Ik kreeg een beeld van een vat en dat vat werd gevuld met kracht. Maar dat vat werd kleiner en kleiner, maar iedere keer kon er meer in dan de vorige keer. Uiteindelijk was het zo klein dat het nauwelijks zichtbaar was, maar er ging veel meer in dan het grote vat waar het mee begon.

  Profetie

  De kerk zal kleiner worden in de laatste dagen maar zijn kracht zal toenemen en het zal zijn zoals bij Simson, zijn haar begon weer te groeien en zijn kracht nam toe. Ik heb de beste wijn voor het laatst bewaard. De mindere wijn is zo goed als op. Grote veranderingen zijn op komst, Ik zelf zal mensen van hun kerkstoel halen, daar waar kerkleiders het liefst de mensen op hun stoel willen laten zitten. Week in week uit luisteren naar de preek en dan weer naar huis. Ik dring bij mensen aan zodat ze Profetisch gaan spreken in mijn huis, maar het wordt hun niet toegestaan. Alleen aan enkele wordt het toegestaan, de rest moet zwijgen en stil zijn.
  Dit komt niet van mij want mijn woord zegt, als u samen komt heeft een ieder iets een psalm of een lering of een openbaring of een tong of een uitlegging met als doel u op te bouwen in de gave. Maar Ik ga daar ruimte voor maken en het zal mijn huis krachtig maken, krachtiger dan alle tijden daarvoor. Veel kerkleiders zullen deze kracht proberen tegen te houden, dat komt omdat ze deze kracht niet herkennen als van mij. Deze kerken zullen leeglopen en ophouden te bestaan. Nog een korte tijd geef ik deze leiders om zich te bekeren en mijn kinderen ruimte te geven om te zijn wie ze zijn in Mij.

  9 februari – 2015 Guus de Wit  • Avatar Mansen op 04-10-2015 om 20:44

   Geachte Guus…Prachtige ingeving!!..kan je me aub wat meer over vertellen dank 3. Avatar rita stouten op 05-02-2015 om 09:35

  In onze kerk zijn veel mensen vertrokken naar een grotere kerk vaak ver weg.De reden zeggen ze omdat hun kinderen hier geen of weing leeftijdsgenoten hebben. Maar hier zijn ze nodig daar niet, de kerk is daar vaak heel groot.Zelf heb ik ook een meisje van 15 gehad die naar een bijbelstudie voor jongeren ging van een andere groep of ze ging met jongerenreizen mee.Of we brachten haar weg voor iets wat andere kerken organiseerden. Zo zou het ook kunnen.
  vriendelijke groet rita 4. Avatar Robert Macniel op 17-11-2014 om 20:45

  Gezien alle bovenstaande redenen is mijn vraag zitten deze kerkverlaters dan wel in een andere kerk waar het niet saai is, er wel een sociaal leven is, waar er wel vrijwilligers gevraagd zijn en bijbelgetrouw gepredikt wordt etc? Een kerk verlaten is een ding, maar het geloof afvallen dat heeft niet met de kerk te maken lijkt mij.  • Avatar joris van Dijk op 26-01-2015 om 12:28

   Daar sla jij de spijker op de kop, Robert! Ik ben zelf een kind van een dominee uit de GKV en ik merk dat het altijd erg pijnlijk is als er een lid vertrekt naar een andere gemeente. Vooral omdat er een lege plek ontstaat.

   Ik snap dat niet. Hier sluit je mensen mee uit en maak je het leven zo zuur en bitter. Een kerk is geen verplichte sociale cohesie. Een kerk is een plek om elkaar te bemoedigen en te vertroosten en elkaar op te bouwen in geloof. Daar hebben traditionele kerken, dogma’s en de heidelbergse catechismus helemaal niks mee van doen.

   Het is voor mij lange tijd al, en nog steeds, een worsteling om van het gedachtegoed los te komen waar ik mee groot gebracht ben. En niet om daarmee op mijn eigen nest te kakken. Ik houd enorm van mijn ouders.

   God is een God van onvoorwaardelijke liefde en geen God van veroordeling en straf. Ja tuurlijk is er een oordeel, maar daar ben ik niet bang voor. Jezus is mijn redder, voor altijd. En ik zal alles doen om God daarvoor te bedanken. En ik bidt over iedereen die het nodig heeft uit dat je God zo zal ontmoeten en dat God je bij de hand pakt en dat je samen met Hem mag zijn zoals Henoch wandelde met God.