kerkdienst

Waarom mensen hun kerk verlaten

2 min leestijd

Wat zijn de redenen waarom mensen de kerk verlaten? Frank Viola noemt in zijn recente blog 5 redenen. Het zijn observaties uit jaren praktijk. En ik kan ze vanuit eigen ervaring onderschrijven. Ik vat ze kort samen.

kerkdienst

1. Het is saai

Dit is vooral een belangrijke reden waarom mensen weggaan uit een meer traditionele kerk. In deze kerken zijn de diensten in principe iedere week hetzelfde. Er is weinig tot geen ruimte voor creativiteit. Laat staan dat er iets spontaan kan ontstaan.

“Het lichaam van Christus gaat ten onder door gebrek aan voorstellingsvermogen” ~ Frank Viola

Er zijn niet heel veel leiders in kerken die hun eigen traditie op een kritische en fundamentele manier willen veranderen. Met als gevolg dat kerken vergrijzen, kerkbezoek afneemt.

2. Er is geen community

Er zijn veel kerkgangers die eigenlijk niemand anders kennen in de kerk. Het is mogelijk om jaren in een kerk te komen en nooit om te gaan met andere leden van de kerk. Soms ligt dat aan de mensen zelf. Aan de andere kant zou de kerk juist gericht moeten zijn op het opbouwen van gezonde relaties. En dat is niet altijd gemakkelijk. Het is net als vrienden maken. Sommigen zijn er erg goed in, en voor anderen blijft het een enorme klus.

3. Geen ruimte om te dienen

Dit gaat wederom vooral op voor traditionele kerken waar vooral professionals leiding geven en de ‘gewone mensen’ mogen meedoen. Vaak wordt wel gezegd dat ze als vrijwilliger mee kunnen doen. En toch gaat dat niet op. Want ze willen iedereen dienen met de gaven en talenten die ze hebben gekregen.

Als ze alleen maar in de kerk hoeven te komen om naar een preek te luisteren, dan zijn er bijvoorbeeld online genoeg opties om preken te luisteren.

4. De kerk is onbijbels

Veel mensen zijn vertrokken uit de kerk omdat ze het gevoel hadden dat de kerk niet Bijbels was. De kerk hield niet vast aan het onderwijs van Jezus of de apostelen. Of ze hebben andere manieren van functioneren waar ze hun vraagtekens bij plaatsen. Kerken waar het leiderschap zijn positie misbruikt is zeker ook onbijbels.

5. De kerk voldeed niet aan de verwachtingen

Andere mensen vertrokken uit de kerk omdat de kerk niet aan hun verwachtingen voldeed. Het gaat dan om al de verschillende soorten kerken. Want we zijn gewend dat de kerk voldoet aan onze verwachtingen. Deze mensen vergeten dat de kerk dat eigenlijk nooit kan doen. Als men ontdekt dat de kerk er niet is voor hun verwachtingen maar omdat God een doel heeft dan zouden minder mensen de kerk verlaten.

Bron: frankviola.org»

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

7 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
9 jaren geleden

Belangrijkste reden waarom mensen de kerk verlaten: 2 Timotheüs 4:3

Guus
Guus
9 jaren geleden

De reden waarom mensen de kerk verlaten en dan bedoel ik allerlei soorten van kerken traditioneel, baptisten, pinksteren enz. is omdat deze kerken (leiders) niet naar Gods geest luisteren. Het kerk leven bestaat meestal uit het op zondag naar de kerk gaan en dat bestaat uit zingen preken en koffie, week in week uit, jaar in jaar uit. Dit is niet wat de bijbel leert. Lees Kor. 1-12 en 14. Als u samen komt heeft… Lees verder »

Mansen
Mansen
Antwoord aan  Guus
8 jaren geleden

Geachte Guus…Prachtige ingeving!!..kan je me aub wat meer over vertellen dank

rita stouten
rita stouten
9 jaren geleden

In onze kerk zijn veel mensen vertrokken naar een grotere kerk vaak ver weg.De reden zeggen ze omdat hun kinderen hier geen of weing leeftijdsgenoten hebben. Maar hier zijn ze nodig daar niet, de kerk is daar vaak heel groot.Zelf heb ik ook een meisje van 15 gehad die naar een bijbelstudie voor jongeren ging van een andere groep of ze ging met jongerenreizen mee.Of we brachten haar weg voor iets wat andere kerken organiseerden.… Lees verder »

Robert Macniel
Robert Macniel
9 jaren geleden

Gezien alle bovenstaande redenen is mijn vraag zitten deze kerkverlaters dan wel in een andere kerk waar het niet saai is, er wel een sociaal leven is, waar er wel vrijwilligers gevraagd zijn en bijbelgetrouw gepredikt wordt etc? Een kerk verlaten is een ding, maar het geloof afvallen dat heeft niet met de kerk te maken lijkt mij.

joris van Dijk
joris van Dijk
Antwoord aan  Robert Macniel
9 jaren geleden

Daar sla jij de spijker op de kop, Robert! Ik ben zelf een kind van een dominee uit de GKV en ik merk dat het altijd erg pijnlijk is als er een lid vertrekt naar een andere gemeente. Vooral omdat er een lege plek ontstaat. Ik snap dat niet. Hier sluit je mensen mee uit en maak je het leven zo zuur en bitter. Een kerk is geen verplichte sociale cohesie. Een kerk is een… Lees verder »