weg naar onbekende
2 min leestijd

Wie God is? Goeie vraag natuurlijk, maar daar is moeilijk een antwoord op te geven. Velen doen beweringen over God. Ze leggen hem uit, ze gieten hem in systemen, ze versieren hem met theorieën en verfraaien hem met dogma’s. Maar wees eens eerlijk? Weet jij wie God is?

weg naar onbekende

Het meest dichtbij kom je met een ietwat cryptisch antwoord dat Jezus gaf toen hij aangaf dat het zinloos is om te proberen God te zien en dat het voldoende was dat je hem had gezien. Want, zo zei hij, als je hem had gezien dan had je ‘de Vader’ gezien.

‘De Vader’ was zijn favoriete benaming voor God. Een weinig gebruikte benaming voor God in zijn tijd want om God te beschrijven hadden ze andere namen, meer beschrijvende namen, grootsere namen. Namen als ‘de almachtige’ of ‘heer van de hemelse legers’ of iets dergelijks. En wat je erbij voelde, was dat deze God in ieder geval grootser was dan je je kon voorstellen. Zijn namen alleen al dwongen respect en eerbied af.

Nee, probeer je je maar verder niet meer voor te stellen van deze God als wat je mij hebt zien doen, zo was de boodschap van Jezus. Als je hebt opgelet, als je met mij op stap bent geweest, dan heb je meer dan voldoende gezien. Sterker nog, meer heb je niet nodig. Hou het erbij. Dat is het.

Jezus, het spijt me dat ik toch meer wilde dan dat alleen. Meer over God beweren en vertellen dan kon en mocht.

Bij God horen blijkbaar meer mysteries dan openbaringen, meer vragen dan antwoorden, meer verhalen dan dogma’s, meer dromen en minder theorie, meer kwetsbaar en minder onaantastbaar.

Zou het niet mooi zijn dat ook gewoon maar toe te geven en een mindere toon aan te slaan? En daarom ook meer ruimte te laten voor vragen? Het zou de kerk een stuk aangenamer maken. En evangelisten trouwens ook. Minder harde kaders en minder harde feiten. Minder uitleg en meer grootse verhalen. Verhalen van wat was, verhalen van wat is, verhalen van wat het kan worden. Verhalen vol verbazing en verhalen vol schoonheid. Verhalen van strijd en verhalen van overwinning.

Het zou mooi zijn als er meer dromers waren, dromers van een mooie wereld. Een wereld vol schoonheid, gevuld met eerlijkheid en vrede.

Laat ze ook in de kerken zijn: dromers van een betere wereld. En bouwers aan een betere wereld.

Hoe?

Gewoon laten zien wat Jezus liet zien. In leven, in woorden en in daden. Dat was blijkbaar genoeg.

5 reacties

 1. Jan Willem Hengeveld op 26-08-2015 om 08:58

  Ik stem voor deze motie! 2. simonvangroningen op 26-08-2015 om 08:18

  Toch is Jezus meer dan een voorbeeld en een leraar. Hij is de redder van de wereld. De straf die ons de vrede aanbrengt was op Hem. Dat zijn niet zomaar kreten, naar profetische en bijbelse Waarheden. Hoe dat werkt weet ik ook niet. Wel dat er zonder bloedstorting geen vergeving goed geschiedt. Ik ziek graag met je mee naar onechtheden in mijn geloof. Maar ik wil wel het Kind overhouden en niet in het badwater van een minimalistisch geloof verdrinken. Jij toch ook niet? 3. renaldo op 11-08-2015 om 09:26

  luister is wouter is jij hebt het mooi over je vijanden lief hebben maar wat nou als je bijna voor je noten word geschoten de staat ook dat je je eigen mag verweren 4. jannegen op 16-05-2015 om 22:34

  Mooi artikel. Toch is er 1 probleem. Zodra je wil gaan bouwen aan een betere wereld, heb je toch een vorm/omschrijving nodig. Misschien moeten we dat bouwen ook maar uit handen geven?  • Wouter van der Toorn op 17-05-2015 om 09:06

   Er zijn dingen die we weten en dingen die we niet weten. Wat we niet weten heb ik geprobeerd op te schrijven in het artikel. Maar er zijn dingen die we wel weten. Bijvoorbeeld hoe de wereld eerlijker kan, dat Jezus ons oproept onze vijanden lief te hebben, onze plicht om voor de armen en zwakkeren te zorgen, de oproep om ons kruis op ons te nemen en Jezus te volgen… Ik denk eerder dat het de bedoeling is dat wij meebouwen aan een mooiere wereld.