zoektocht in woestijn

Een brief van mijn jeugdleider van vroeger

4 min leestijd

Sommige mensen blijven maar opduiken in je leven. Bram is er zo eentje. Hij was jeugdleider toen ik als tiener God begon te ontdekken. We zijn allebei onze eigen weg gegaan. Bram als toegewijd werker in de kerk. Niet helemaal in mijn smaakje. En dat is ook wel weer mooi. Af en toe hebben we weer even contact. Laatst weer over mijn zoektocht. En ik vroeg hem om mij eens, en plein publique, advies te geven. Hij schreef me een brief…

zoektocht in woestijn

Best Wouter, (geen foutje, red.)

Al een jaar of 30 sta ik langs de zijlijn van jouw leven. Ik zag hoe je als tiener je ontworstelde aan het fatalisme van je omgeving. Jij vond Jezus! Ik zag hoe je vuur voor Hem oplaaide en hoe je met Rianne samen achter Jezus aan ging. Je tijd, je energie, je creativiteit, het kreeg een plek in Zijn plan met jullie leven. En je bewoog mee. Ik zag hoe je groeide: gemeentewerker, talentontwikkelaar, spreker, internetpastor, ideeënverzamelaar en zoals je jezelf nu noemt: “evangelisch blogger”.

Op jouw verzoek laat ik hier mijn hart even spreken over je meest recente zoektocht.

Je bent een mooi exemplaar mens, Wouter! Juist ook je zoektocht draagt bij aan die schoonheid. Leven beweegt, leven groeit en dát zien we bij jou in je “real-life-search”. Die drie woorden vormen de kern van wat ik je mee wil geven. Real. Life. Search…

Search.

Wat heerlijk dat je zoekt, man! Jezus, die je vanaf je late tienerjaren hebt keren kennen, spreekt je bijvoorbaat al zalig. Jij hoort bij wie arm is en het even niet meer op een rij heeft, bij wie treurt om alle onbegrepen gebrokenheid, die hongert naar recht en verlangt naar echtheid. Zoek vooral door. En laat je niet afleiden door zij die je zoeken met argwaan bekijken. Ook niet door hen die het zoeken verheerlijken omdat ze het verliezen als vondst beschouwen. Search, to find!

Life.

Hoe bang kunnen we zijn als ons kind net geboren wordt en het eerste kreetje nog op zich laat wachten. Breath taking tension! Maar dat eerste huilen breekt alle spanning weg. Leven! Leven laat zich horen, dient zich aan. Je hebt ons allemaal duidelijk gemaakt dat je geen religie meer hoeft. Je hebt je buik vol van mensen die hun Godsbeelden aan je opdringen. Wat wij mensen van God gemaakt hebben is niet wat je zoekt. Je wil meer. Je wil God zelf. Je wil leven wat zo puur is, dat het zowel nu als straks overeind blijft. Leven wat via jou ook weer anderen aansteekt en transformatie brengt. Dat je erom schreeuwt is het eerste levensteken al. En het goede nieuws: dat leven bestaat. Je vindt het in een zijnsmodus die over de tijdelijkheid heengaat. Achter Jezus, waarin het optimaal zichtbaar is geworden.

Real.

Jouw real-life-search doet je jagen op echtheid. Wegvluchten van alle goedkope claims. Je honger is niet te stillen met wat stoplappen. Je wil niet meer de schaduw maar de zon, niet meer de schijn maar de realiteit. En dat vooral op het hoge niveau van het dagelijkse real life. Geen loos praatje voor de zondag, maar een prettige levenshouding op maandag.

Wouter, houd die real life search vol en je vindt. En zoek dan weer door naar nóg meer real en nog meer life. Want bij God is groei nooit eindig. En als ik je nog één tip mag geven: zoek wat meer in stilte. Jezus ging je voor, de woestijn in. Daar heeft hij eenzaamheid ervaren. Niemand om mee te bloggen. Alleen wat lastige gedachten die hem besprongen. Daar heeft hij het real life geoefend en allereerst zijn eigen hoofd op orde gekregen. Terend op dat ene Vaderwoord wat mee was gegaan de woestijn in. Hé man: “It’s many times not by what we do, but by what we stop doing, that we see a Kingdom breakthrough.”

Ik gun jou van harte je woestijntijd, in de verwachting dat we dàn een nieuwe Wouter gaan zien. Die per ongeluk vergeten ‘e’ in mijn allereerste blogwoord blijkt een voorbode te zijn: the “best Wouter” is still to come…

Bram Dingemanse

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

12 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul F. Versloot
Paul F. Versloot
8 jaren geleden

Amen broeder… Tien dagen woestijntijd in de Bijlmermeer is ook goed mogelijk… (“betonnen koningrkijkje” met vele kleuren mensen. Hartelijk en warm in groeten in de liften en daarbuiten :-)

queenelisabeth5
queenelisabeth5
8 jaren geleden

Vertrouwen dat je op de goede weg bent,…fijn! Kan ik wel in meekomen. Zoeken in stilte…. ach…. die momenten zijn er genoeg (ben ik van overtuigd,) dus wat mij betreft, mag je na de stilte best even ventileren. Dat is ook het mooie: we zijn niet Jezus. We zijn allemaal verschillend, met verschillende talenten en verschillende behoeften. Jezus deed het op zijn manier, wij op de onze. Ik denk niet dat Jezus gedrag, past bij… Lees verder »

Storm
Storm
8 jaren geleden

Ellen Goslinga, je hebt gelijk, ik vul in . We vullen allemaal in. Eén ding dan…ik gun je alle goeds Wouter. Ik gun een ieder die ernstig twijfelt alle goeds.

Ellen Goslinga
Ellen Goslinga
Antwoord aan  Storm
8 jaren geleden

Dat vind ik sympathiek!

Storm
Storm
8 jaren geleden

Bram Dingemanse kent jou, en is er van overtuigd dat je zoektocht uitblijft komen bij Jezus. Maar dat betekend wel dat je al de exclusiviteit voor christenen moet accepteren. Wie niet tot Jezus komt gaat verloren etc Ik hoop dat je daar klaar mee komt. Bram gunt jou een woestijntijd en ja als de uitkomst …’dichter bij Jezus’ is kun je dat zeggen. Maar als je deze periode open in wilt gaan is er misschien… Lees verder »

Ellen Goslinga
Ellen Goslinga
Antwoord aan  Storm
8 jaren geleden

Vul nou eens niet het antwoord in…. Hij kent Wouter en die staat in Zijn systeem geregistreerd. Vertrouw Hem. Hij zou wel eens veel meer ruimte kunnen hebben dan je nu gelooft Storm.

Ellen Doek
Ellen Doek
8 jaren geleden

Met meer dan belangstelling volg ik je zoektocht, maar wat is deze brief hartverwarmend en liefdevol geschreven … inderdaad om stil van te worden.

Ellen Goslinga
Ellen Goslinga
8 jaren geleden

Fantastische reactie. De tranen in mijn ogen. En onbescheiden doe ik net maar even of deze aanmoediging voor mezelf geschreven is! Je wordt gekend, je mag zoeken en je loopt niet dood.

Dineke Dennenberg
Dineke Dennenberg
8 jaren geleden

Wat een warme, waardevolle reactie. Daar kan het alleen maar amen op zeggen.

annemiekereesink
annemiekereesink
8 jaren geleden

Wat een geluk heb jij met zo’n jeugdleider.

Ruben Hadders
Ruben Hadders
8 jaren geleden

Ja, moo!

Aline
Aline
8 jaren geleden

Nou. Daar word ik wel even stil van.