Nadia Bolz-Weber

God in alle verkeerde mensen

2 min leestijd

Als je op zoek gaat naar God, waar zou hij dan te vinden zijn? Je kan naar de kerk gaan, maar daar is hij niet altijd eenvoudig te vinden in de kakofonie van meningen en uitleg. Je kan naar de voorbeeld christenen gaan, maar soms wordt God er vooral afstandelijker van omdat de gedachte van onbereikbaarheid je wel erg overvalt. Steeds meer heb ik het gevoel dat God vooral niet te vinden is in het perfect georkestreerde verhaal, de hippe presentaties en gelikte verhalen. Is hij niet meer te vinden op de verkeerde plekken?

Precies dat thema fascineert me als ik het boek “Accidental Saints” lees van Nadia Bolz-Weber, een lutherse pastor ‘met een verleden’. Ze is zo’n pastor die een bijsluiter nodig heeft voor gewone christenen: pas op, ze is behoorlijk onaangepast, gebruikt gewone mensentaal inclusief de krachttermen. Het is haar waarschijnlijk nog nooit gelukt om het gepolijste verhaal rond te krijgen. En misschien is het juist deze rauwe visie op het leven waardoor het evangelie gaat leven. Het evangelie krijgt pas inhoud als het gaat raken met fuck-ups, assholes, losers en alle andere verkeerde mensen.

En als ik lees en luister, dan groeit er iets in me dat juist heel erg verlangt naar het rauwe, onaangepaste evangelie. Jezus ging graag met alle verkeerde mensen om. ‘k Heb me serieus wel eens afgevraagd waar hij zich eigenlijk thuis zou voelen. Of dat in onze fijne kerken is, in onze kloppende verhalen, in hoe we het precies kunnen uitleggen. Is het niet veel meer in de onbeholpenheid van het gewone leven. Dit boekje van Pastor Bolz-Weber gaat vooral over gewone mensen met hun gewone (en vaak ook gebroken) levens.

Het koninkrijk van God is daar waar alle verkeerde mensen er hard aan werken om elkaar lief te hebben. Dat is geen eenvoudige opgave! Maar het heeft wel een grote aantrekkingskracht. Voor mij persoonlijk in ieder geval wel. Het is eenvoudiger om te spiegelen met een fuck-up dan met een succesvolle christen. Het zou zomaar kunnen zijn dat God daar veel meer te vinden is waar het leven geen antwoorden heeft, waar we geen eenvoudige pleisters hebben om te plakken, geen ‘we bidden het wel ff weg’, geen vrome praatjes.

Wat me trouwens iedere keer weer raakt is de rol die het avondmaal / eucharistie speelt. Zonder woorden en zonder uitleg raakt het delen van brood en wijn me diep. Ook in dit boek speelt de liturgie weer een bijzondere rol. En daar is weinig hips en hipsters aan. Maar daar verbind het eeuwige zich met alle stukken in het leven die niet op orde zijn. Precies daar is het het meeste nodig.

accidental saints

Luister zelf: audible.com »
Download Kindle versie »

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans A.
Hans A.
8 jaren geleden

Hoi Wouter, Ik heb je linkje naar audible.com gevolgd en het audiofragment beluisterd. Wow, wat prikkelend en inspirerend! Helemaal waar, niks aan op te merken, dacht ik in eerste instantie. Ik moest denken aan verhalen van ex-gedetineerden, die zo intens hebben beleefd wat Gods vergeving betekent. In tweede instantie toch één opmerking. God houdt van iedereen en is óók te vinden bij die nette kerkmensen. Je zegt: “Je kan naar de kerk gaan, maar daar… Lees verder »

Dre
Dre
8 jaren geleden

Hey Wouter, Je schrijft dit in je blog :God in alle verkeerde mensen…. Ze is behoorlijk onaangepast, gebruikt gewone mensentaal inclusief de krachttermen. Het is haar waarschijnlijk nog nooit gelukt om het gepolijste verhaal rond te krijgen. En misschien is het juist deze rauwe visie op het leven waardoor het evangelie gaat leven. Het evangelie krijgt pas inhoud als het gaat raken met , losers en alle andere verkeerde mensen Mijn reactie: Maar wat blijft… Lees verder »

Zjanette
Zjanette
8 jaren geleden

Jij snapt het Wouter. En dat is fijn. De praktijk is weerbastiger helaas. En dat boek ga ik zeker aanschaffen. Veel dank voor de tip.

Tera Voorwinden
Tera Voorwinden
8 jaren geleden

Idd mooi ook die eucharistie Daar is God immers bij uitstek aanwezig in de katholieke traditie!