twijfelende vrouw

Ik durf nog geen atheïst te zijn

4 min leestijd

Er zijn een paar van die geheime groepjes waar ik ondertussen stiekem lid van ben geworden. Toegevoegd door anderen, dat wel. Want volgens mij kom je er anders ook gewoon niet in. Deze geheime groepjes bewegen zich in de duistere krochten van Facebook. En het lijkt of het een soort lotgenotencontactgroepen zijn. Bezeerd aan de kerk, teleurgesteld in geloof, uitgekeken op God en vooral: heel veel vragen.

twijfelende vrouw

Ik hou me nog afzijdig en kijk de kat uit de boom. Eerlijk gezegd weet ik ook nog niet wanneer ik me ga voorstellen: “Hi, mijn naam is Wouter. En ik heb ook zo mijn verleden…” Zoiets. Al heb ik dat natuurlijk wel. Wie niet? Ik ben uit de ontkennende fase gestapt sinds ik hardop vragen ben gaan stellen. Vooral vragen bij wat er van God is gemaakt in de (evangelische) wereld. Vragen bij vreemde theorieën, complot-denken, fatalistisch Bijbelgebruik… in dat hoekje zijn vooral mijn vragen te vinden. Ik ben van het oude vertrouwde geloof afgestapt waar op alle vragen een antwoord is te formuleren. En van het geloof ‘zoals het hoort’. Ik stel vragen bij overtuigingen over schepping, seksualiteit, geestesgaven, charismatische verschijnselen, bijbeluitleg, toekomstvisie… Let wel: vragen stellen. Dat betekent niet dat overal conclusies zijn getrokken.

Toch betrap ik me erop dat ik niet alle vragen durf te stellen. Anders gezegd: ik durf nog niet alle vragen een echte kans te geven. Heb ik misschien te weinig lef? Heb ik voor mezelf de grens bereikt als ik deze vraag niet helemaal durf te leven: of de christelijke God wel de echte god? Ja, ik heb grote twijfels bij een God die aanzet tot massamoorden, zoals ik eerder uitlegde in een eerder blogje. Dat is twijfel bij een godsbeeld. Maar nog geen twijfel aan God. Maar stel nu dat het allemaal anders in elkaar zit. En dat ik slechts geloof omdat ik christelijk ben opgevoed en me vooral in een christelijke omgeving heb begeven. Stel nu dat God anders is…

En, hier komt die dan: stel nu dat er helemaal geen God is. Niet het hoofdletter en niet met kleine letter. Stel nu dat er niets groters is dan wij in het hier en het nu, geen grote kracht die samenhang biedt, geen werkelijkheid groter dan wat we kunnen waarnemen, geen groter bewustzijn dat alleen met je ziel bereikt kan worden, geen doel en geen bedoeling. Wat mis ik dan eigenlijk? Hebben atheïsten dan toch gelijk dat gelovigen slechts naar iets groters zoeken om een excuus te hebben voor hun handelen? Of dat ze hoop willen hebben op iets beters dan het hier en nu terwijl dat gewoon ijdele hoop zal blijken te zijn omdat er hierna gewoon niets is.

Maar ik durf de vraag nog niet helemaal aan te pakken. Omdat ik al jaren buitengewoon gefascineerd ben door Jezus. Dit is mijn gedachte: als er al een God is, dan kan ik hem niet kiezen, niet zelf bepalen. Als er een God is heb ik geen keuze of ik een leuke God wil, een hippe, een eigentijdse. Als er een God is, is het enige wat ik kan doen mijn best doen om te ontdekken wie hij (of zij) dan is, wetend dat ik begrensd ben in mijn denken en voorstellingsvermogen. En laat Jezus nu zeggen: “Als je mij hebt gezien, dan heb je God gezien“. Kijk, historisch gezien is het geen kwestie of Jezus heeft bestaan: daar is iedereen het wel over eens. En dat hij opvallend was is eigenlijk ook geen punt van twijfel. Dus is mijn conclusie nog steeds dat als ik wil uitvinden wie God is, ik vooral Jezus moet hebben. En dan, nog steeds in de beperking van tijd en ruimte, kan ik ontdekken wat er van God te ontdekken valt.

Ik durf geen atheïst te zijn. Nog niet. Maar moet dat wel? Of kan een atheïst me bekeren? Zijn er mensen die wel het lef hadden? Ben je helemaal gestopt met geloof? Of heb je iets anders geconcludeerd?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

40 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
7 jaren geleden

De filosofische oplossing van de problemen. Of het antwoord je bevalt is nog maar te bezien. God is almachtig en alwetend. Dat is veel groter dan mensen denken. Vergelijk het met het zonnestelseltje met wat sterretjes in de middeleeuwen en de miljarden galaxien, die we tegenwoordig kennen. En God raakt de ene kant van het heelal met zijn ene teen en de andere kant met de anderen. God weet alles. Dat is het probleem. God… Lees verder »

Fil
Fil
8 jaren geleden

Of kan een atheïst me bekeren? Bekering is het overgaan of doen overgaan tot een godsdienst. Atheïsme is geen religie, ergo: een atheïst kan jou niet bekeren. Conclusie: je kunt je niet bekeren tot het atheïsme. Dit is dan ook gelijk weer een voorbeeld van religie vs atheïsme: vanuit de kant van religieuzen wordt veel gezegd, ongehinderd door enige kennis van zaken. Terminologieën, betekenissen worden te pas en te onpas gebruikt, vaak ook nog hoe… Lees verder »

Juda
Juda
8 jaren geleden

Misschien is het geloof voor mij te makkelijk, als ik bovenstaand lees. Ongelovig opgegroeid door lesbische moeders. Geen gelovigen in de familie. Toen ik in aanraking kwam met het geloof wist ik het, dit is wat ik miste! Nu ik zoveel jaar later ben, is deze overtuiging alleen nog maar groter geworden. Ik leef vanuit hartsrelatie met God, misschien te simpel, maar ik raad het iedereen aan. Liefde en genade wat meer heeft een mens… Lees verder »

Pedro
Pedro
Antwoord aan  Juda
8 jaren geleden

Wat heeft het er mee te maken dat je bent opgevoed door lesbische moeders? Dat moet je toch eens uitleggen, Juda!

henkkarssenberg
henkkarssenberg
Antwoord aan  Juda
8 jaren geleden

Ik begrijp Juda wel, denk ik. Er wordt soms gezegd: dat iemand gelooft is een gevolg van zijn opvoeding, Het wordt klakkeloos overgenomen. Dat is dus niet waar. Er zijn mensen, zoals Juda die helemaal niet gelovig zijn opgegroeid en toch later de keuze hebben gemaakt voor God en de deur hebben opengedaan toen Jezus aanklopte. Er zijn ook mensen, die wel gelovig zijn opgevoed en later bewust instemmen met wat ze als kind hebben… Lees verder »

br. Gert
br. Gert
8 jaren geleden

Inderdaad, doe stille voort en gebruik zo weinig mogelijk woorden.

Erwin de Ruiter
Erwin de Ruiter
8 jaren geleden

Hoi Wouter, een bemoediging: “Afbeeldingen van het heilige worden gemakkelijk heilige beelden. Mijn godsidee is geen goddelijk idee. Het moet iedere keer verbrijzeld worden. Dat doet Hijzelf. Hij is de grote beeldenstormer. Zouden we niet kunnen zeggen dat dit verbrijzelen een van de tekenen is van Zijn aanwezigheid?” C.S. Lewis

br. Gert
br. Gert
Antwoord aan  Erwin de Ruiter
8 jaren geleden

Alleen de aanspreektitel Hijzelf,Hij, Zijn, is mij eigenlijk al te veel maar dat laat ook weer meteen zien hoe armoedig taal is als het om intuïtieve zaken gaat met een ander zeker vermoeden. En dan is het ‘uithouden’ om niet weer naar een andere zekerheid te grijpen. Dat is echt blijven in het niets.

Erwin
Erwin
8 jaren geleden

Waarom zijn die groepjes waar je het over hebt eigenlijk zo stiekem?

Erwin
Erwin
Antwoord aan  Erwin
8 jaren geleden

Wat ik erover denk? Dat het makkelijk is om te roepen dat er voor twijfel bij de kerk geen plek is, wanneer de twijfelaars zelf het er in de kerk niet over hebben maar in een stiekem groepje (atheists anonymous, zeg maar) onder elkaar lekker op de kerk dan wel het geloof kunnen afgeven. Ik zeg niet dat het makkelijk is om een compleet levenspatroon incl. sociale contacten op losse schroeven te zetten. Ook heeft… Lees verder »

henkkarssenberg
henkkarssenberg
8 jaren geleden

Beste Van Ruitjes, Je vroeg: ‘Over welk bloed heb je het Henk? Bestaat er zoiets als atheïstenbloed dan?’ Ik doelde op die atheïsten, die zich verenigen in forums zoals Freethinker.nl. Ik weet, dat er heel wat mensen zijn, die niet in het bestaan van God geloven en zich daar verder ook niet zo druk over maken. Maar dat bedoelde ik niet. Ik had het over die atheïsten, die religie zien als de bron van alle… Lees verder »

Willem J. de Wit
Willem J. de Wit
8 jaren geleden

Misschien heb je wat aan mijn boek “On the Way to the Living God” (te downloaden als pdf): http://willemjdewit.com/living-god-cathartic-bavinck-plausibility-crisis/.

henkkarssenberg
henkkarssenberg
8 jaren geleden

Beste Van Ruitjes, Je schrijft in reactie op mij: ‘Beste Henk, Ik neem aan dat je wel snapt dat een atheïst niet echt de schuld van alle ellende op de wereld aan een niet bestaande god geeft.Welke god dan ook. Het gaat over de gelovige zelf, wat het over henzelf zegt, en niet over hun zo intens aanbeden zwaar gestoorde niet bestaande god’ Nee, de meeste atheïsten zijn wel zo redelijk om te begrijpen, dat… Lees verder »

van Ruitjes
van Ruitjes
Antwoord aan  henkkarssenberg
8 jaren geleden

Beste Henk,je zei: “de meeste atheïsten zijn wel zo redelijk om te begrijpen, dat je een niet-bestaande god niet aansprakelijk kunt stellen”

Bedoel je dat nou vals of begrijp je het echt niet Henk?

Over welk bloed heb je het Henk? Bestaat er zoiets als atheïstenbloed dan?

van Ruitjes
van Ruitjes
8 jaren geleden

Beste Wouter, Voorlopig zie ik geen Nederlandse Ryan Bell in je. http://www.patheos.com/blogs/yearwithoutgod/about/ Btw ik wist nog niet dat iedereen het er over eens is dat Jezus werkelijk heeft bestaan. Is er iets nieuws ontdekt dan?

henkkarssenberg
henkkarssenberg
8 jaren geleden

Sorry, Zoeker, als ‘iets’ eenmaal de basis van je leven is geweest dan kan het later niet opeens weg of waardeloos zijn. Het één of het ander: Of het was altijd al gebakken lucht. Mooie sprookjes zoals Sinterklaas (die vergelijking is vaak gemaakt). Of Jezus Christus is nog steeds de Weg, de Waarheid en het Leven. Zoals je begrijpt geloof ik het laatste, al kan ik het niet bewijzen. Maar als het loslaten van het… Lees verder »

Lieveheersbeest
Lieveheersbeest
8 jaren geleden

Atheist is wel een hele grote stap. Misschien moet je eens beginnen met agnost. Zoals de filosoof en theoloog Søren Kierkegaard zei: “If I am capable of grasping God objectively, I do not believe, but precisely because I cannot do this I must believe.”. Handig Wikipedia! Tweede opmerking: Het evangelische wereldje waar je – neem ik aan – in zit, is slechts een klein onderdeel van de 1 tot 2 miljard christenen op deze wereld.… Lees verder »

henkkarssenberg
henkkarssenberg
8 jaren geleden

Beste Wouter, Nog maar een paar blogs terug stelde je vragen bij de God van het Oude Testament, die een heel andere God zou zijn dan de Vader van Jezus Christus. Je was bezig met een ‘zoektocht’. Nu al koers je aan op het atheïsme, weliswaar nog steeds in vragende en twijfelende vorm. Maar toch ook doelbewust. Het is goed en bijbels om vragen te stellen en te zoeken. Maar dan wel om antwoorden te… Lees verder »

Zoeker
Zoeker
Antwoord aan  henkkarssenberg
8 jaren geleden

Pardon? Als één van de vele ‘afvalligen’ die haar verhaal op freethinker heeft gezet voel ik de behoefte om iets recht te zetten. Rode draad in de verhalen is m.i. de pijn die wordt ervaren bij het proces van loskomen van iets wat jarenlang de basis van je leven is geweest. Het niet meer kunnen ontkennen van twijfel, ook al zou je willen. En ja, soms gevoelens van ontgoocheling, teleurstelling en boosheid. Henk, jouw analyse… Lees verder »

van Ruitjes
van Ruitjes
Antwoord aan  henkkarssenberg
8 jaren geleden

Beste Henk, Ik neem aan dat je wel snapt dat een atheïst niet echt de schuld van alle ellende op de wereld aan een niet bestaande god geeft.Welke god dan ook. Het gaat over de gelovige zelf, wat het over henzelf zegt, en niet over hun zo intens aanbeden zwaar gestoorde niet bestaande god

Wietze Baron
Wietze Baron
8 jaren geleden

Wouter, krijg ik het idee dat je weer een beetje terug bent bij af? Als je één kleer de emotionele warmte van het “in Jezus zijn” hebt ervaren, samen vaak met andere gelovigen, is het ontzettend lastig om dat helemaal uit je systeem te krijgen. Ik heb een vergelijkbare ervaring als die van Thomas, eerst Jezus alles, zendeling (bijbelvertaler) 13 jaar, steeds verder eroderende twijfel, uiteindelijk de pijnlijkste erkenning aller tijden: Jezus kan De Waarheid… Lees verder »

Jan
Jan
8 jaren geleden

Dus je vraagt je af of je slechts christen bent omdat je omgeving christelijk is, en vervolgens vraag je een andere omgeving om jou tot atheisme te bekeren? Zal je dan later niet weer dezelfde (on)geloofstwijfel krijgen?

Hoe belangrijk is de goedkeuring van anderen voor jou? In hoeverre mag jij er van jezelf zijn zoals je bent? Ik denk dat die vragen je verder kunnen helpen in dit proces.

simonvangroningen
simonvangroningen
8 jaren geleden

Nog steeds geen geloofscrisis wouter?

Marc Elders
Marc Elders
8 jaren geleden

Mooie vraag: ‘Als je niet gelooft in God, wat mis ik dan?’

Paiba
Paiba
Antwoord aan  Marc Elders
8 jaren geleden

Dat roept wel onmiddellijk de vraag op of je iets aan God moet hebben. Is de essentie van het geloof dat God hier en nu iets toevoegt of dat Hij iets veel groters biedt met oog op de eeuwigheid?
Misschien klinkt dat flauw, maar niet onmogelijk toch?

martijnpeterburgers
martijnpeterburgers
8 jaren geleden

“Geen mens kan getuigen van het niet-bestaan van God zonder ten opzichte van zijn ziel meineed te plegen, want zij die zich uit de voeten maken, zij die altijd afwezig zijn als God aanwezig is, zij hebben alleen het recht een alibi te zoeken voor het feit dat zij niet in staat zijn te getuigen” (Abraham Joshua Heschel, De mens is niet alleen. De ervaring van Gods aanwezigheid, blz. 89). “We hebben niet de kracht… Lees verder »

Geronimo
Geronimo
8 jaren geleden

Ik heb er langs gescheerd. Het zou het leven een stuk makkelijker maken. Maar ook een stuk hopelozer en troosterlozer, imho. Wat mij o.a. heeft geholpen is het bestuderen van de christelijke traditie (waarin alle vragen terugkomen en je ontdekt dat er veel meer meningen en antwoorden zijn dan alleen die evangelische); het commitment aan een lokale gemeente en het opzoeken van de stilte; gesprekken met vrienden en oudere christenen; het (her)lezen van C.S. Lewis… Lees verder »

Paiba
Paiba
8 jaren geleden

Deze blogs volgen elkaar wel in sneltreintempo op. Ben je echt in dat tempo op weg naar atheïsme?
Dat zou heel erg verdrietig zijn.
Houd je je nu ook nog bezig met de argumenten voor God of verdiep je je nu alleen nog in de tegenargumenten?