je kan god niet zien

Je kunt God toch niet zien

1 min leestijd

Door de geschiedenis heen zijn er mensen geweest die steeds naar God wezen of verwezen. Het hogere, het goede, het eeuwige, dat oversteeg al onze dagelijkse bezigheden en onze korte tijd in het leven. Wie God was en is? Daar zijn veel clou’s voor in het leven en in de geschiedenis, maar ze zijn altijd te beperkt. Zodra het te concreet wordt verliest het direct zijn geloof en geloofwaardigheid.

je kan god niet zien

Precies die dynamiek, tussen iets weten en niets weten, tussen twijfel en zekerheid, tussen geloof en bewijs, tussen ziel en zaak, dat is de dynamiek van geloof en de zoektocht naar het hogere. Misschien is het precies de eigenheid aan geloof.

In het Oude Testament van de Bijbel wordt geschreven over Mozes die bij God op de berg was. Hij wilde graag God zien, maar dat kon niet (lees in Exodus 33). Eenvoudigweg omdat geen mens dat blijkbaar zou overleven. Maar wat Mozes wel mocht, was God zien als hij voorbij was gekomen. Hij kon God dus niet zien. Maar wat hij wel kon zien is als God er was geweest.

Is het niet altijd zo met God? Je kan hem niet zien, niet aanwijzen, niet bewijzen, niet omschrijven. Maar je weet ergens diep in je ziel: hij was hier.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

7 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wietze Baron
Wietze Baron
8 jaren geleden

Wouter: De algemene strekking van je betoog kan ik me goed in vinden, de spanning tussen de rationele beperktheid en het verlangen naar meer. Maar zodra je dat gaat invullen met de inhoud van één specifieke religie (in jouw geval evangelisch christendom, denk ik), kom je al met concrete “antwoorden” en begint de spanning weg te vallen.

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
8 jaren geleden

Ik zie dat m’n reactie die ik gisteren heb geschreven, niet geplaatst is. Ik heb geen idee waarom. Ik interpreteer jouw blog hier als een beschrijving van de kwestie van de ‘verborgenheid van God’. In mijn reactie heb ik beschreven in hoeverre ik daar vanuit mijn visie in mee kan gaan, maar ook wat bezwaren benoemd. Misschien is het sowieso een goed idee om eens een algemene blog te schrijven over wat voor reacties je… Lees verder »

henkkarssenberg
henkkarssenberg
8 jaren geleden

Wij zien God niet, maar wie gelooft ziet Jezus, die voor een korte tijd beneden de engelen werd geplaatst, maar nu met eer en heerlijkheid gekroond is.
Het geloof is het bewijs van de dingen, die wij (nu nog) niet zien, maar die ons wel beloofd zijn en zeker zullen gebeuren.

Boktor
Boktor
8 jaren geleden

Totdat je diep in je ziel weet dat het Niet zo is.

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
8 jaren geleden

Ik heb er altijd moeite mee gehad, het ‘weten’ zetten tegenover het ‘geloven’. Dat was vóórdat ik katholiek werd zo, toen zocht ik in de wetenschapsfilosofie naar een basis, een laatste grond waarop het begrip ‘bewijs’ gestoeld kon worden. Het antwoord daarop was ingewikkeld en tegelijk ook simpel; óf het is God óf het is er niet. Hoe dan ook gaat er geen ‘bewijzen’, geen ‘weten’ boven ‘geloven’. Toen ik katholiek werd, was het eigenlijk… Lees verder »

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
Antwoord aan  Anthony Ruijtenbeek
8 jaren geleden

Ja, daar heb ik dus iets te vroeg mijn conclusies getrokken. Mijn excuus en dank voor de handvaten voor het reageren.