boven het oppervlak kijken

Niet-geloven is net zo idioot

6 min leestijd

Het is soms een vreemde wereld, daar waar geloof en ongeloof, religieuzen en atheïsten met elkaar gaan praten. Nou ja, hier zou je al direct alles over één kam kunnen gaan scheren, maar niets is minder waar hè. Wat me wel regelmatig steekt dat er vaak vanuit het betrokken fort in het wilde weg wordt geschoten.

boven het oppervlak kijken

Gelovigen die er als vanzelfsprekend vanuit gaan dat hun visie en wereldbeeld breed gedragen wordt (spoiler: nee dat is niet zo) en fanatieke atheïsten die vooral meewarig met hun hoofd kunnen schudden en duidelijk maken dat geloven in een hogere en bovennatuurlijke macht iets voor de oudheid was en dat wij toch echt deze tijd voorbij moeten zijn en dat slechts nog een groepje achterlijken niet tot dit bevrijdende inzicht zijn gekomen (spoiler: zo achterlijk is geloof niet, en zo bevrijdend atheïsme ook niet).

Toch hebben beide groepen wel wat en vaak gaat het mechaniek van een beetje tegenwicht bieden op. Er wordt door sommige gelovigen wel erg simplistisch gedacht en geloofd, en om hier tegenwicht aan te bieden ga je de andere kant op hangen.

Verschuilen achter de dood

Jakob reageert op mijn een van de reactie op mijn vorige blog “Straks als Jezus Zijn Koninkrijk zal vestigen, dan zal er ware Vrede zijn en Gerechtigheid” met o.a. “Gelovigen blijven zich onvermoeibaar verschuilen achter het idee dat ze na hun dood vrede en gerechtigheid krijgen van een onzichtbare almachtige god. Wat is het doel van deze god om al meer dan 2000 jaar moord en geweld te tolereren zonder in te grijpen?”

Eerlijk punt, toch? Nou ja, ten dele dan. Wat mij betreft moet je altijd genuanceerd proberen te blijven. Al die geloofsuitspraken hebben met zulke grote vooronderstellingen te maken: werelden van gedachten en opvattingen die niet meer worden uitgesproken. Christenen hebben vaak erg benadrukt dat het echte goede leven slechts in de toekomst ligt, in het leven na de dood, in het leven wat anderen het Walhalla noemen, of de eeuwige jachtvelden, of Nirvana, of de hemel. Is geloof dan inderdaad niet slechts een verzachtende en troostende uitleg omdat we altijd nog een tweede kans krijgen, ook als hier alles stuk gaat, waardoor we de omstandigheden maar accepteren?

Hoe was het in de hemel?

Laatst zag ik deze quote komen voorbij die mij erg aan het denken heeft gezet:

“Stel nu dat je na de dood God tegenkomt en Hij vraagt je: en… hoe was de hemel?”

Ik merk dat voor veel christenen de enige hoop die ze hebben niet de hoop in leven en sterven is, maar slechts hoop voor na het sterven: straks in de hemel zal pas vrede zijn. Maar is er niet meer te krijgen? Dus ja, ik kan wel inkomen in de reactie van Jacob dat gelovigen zich verschuilen achter een idee. Maar waar ik het niet mee eens ben is dat deze God al meer dan 2000 jaar moord en geweld tolereert zonder in te grijpen. Mijn simpele vraag hierbij is altijd: waar moet hij dan beginnen? Wanneer is fout ècht fout, wanneer is slecht ècht slecht? Is het niet zo dat ieder mens, als ‘ie maar in de juiste (of juist foute) omstandigheden wordt geplaatst, iedereen in staat is tot vreselijke dingen? Je mag het met me oneens zijn hoor, al denk ik dat iedereen die beweert dat ‘ie nooit foute motieven heeft, nooit slechte dingen zou kunnen doen en nooit destructief zou kunnen zijn, dat zo iemand zichzelf nog niet heeft leren kennen. Misschien is deze vrede veel minder in de toekomst te vinden en meer in het hier en nu. Hoe? Nou, de opmerking die mij erg bezig hield na het Parijs drama was deze quote van Fred Rogers:

fred rogers

En al die zorgende mensen, gelovig of niet bewust gelovig of bewust niet gelovig, zijn zij niet een licht in de wereld? Zijn zij niet brengers van vrede op aarde? Zonder het slechts buiten de mens in das-blauen-hinein te leggen. Ja, voor gelovigen is de liefde een belangrijke motivatie: als je veel liefde hebt ontvangen, zal je ook veel liefhebben. Toch?

Religie als fopspeen

Kijk, je hebt nog meer reacties, zoals: Jezus is slechts een mythisch figuur. Ik verbaas me over de fatalistische, apathische reacties met als teneur “Jezus brengt vrede” “heb je vijand lief”. Zijn christenen struisvogels, die zich vastklampen aan waandenkbeelden om de realiteit van de wereld waar we inleven mee om te kunnen gaan? Je religie is niet meer dan een fopspeen.

Is het niet-geloven niet net zo’n fopspeen? Is dat niet gewoon de aard van geloof? Sommige gelovigen maken van geloof iets heel banaals. Net zo als sommige niet-gelovigen van hun overtuiging iets heel banaals maken. Wat maakt de ene overtuiging beter dan de andere? Is het niet net zo fatalistisch door te geloven dat er niet meer is, niet een kern van liefde die niet uitgeblust kan worden, niet een goede macht die verder gaat dan de stupiditeit van de mensheid? Wie of wat dat hogere, grotere, ongrijpbare ook is, zonder kan de mens niet leven. En zonder kan geen verhaal worden verteld. Christenen geloven dat we God pas kunnen begrijpen als we de liefde begrijpen. Ik vind dat een bijzonder mooi motief. Niets waandenkbeelden, maar een oplossing voor het menselijke hart. Wat is er apathisch aan “heb je vijand lief”? Eerlijk gezegd gaat het tegen iedere oerinstinct in die wegvlucht van gevaar of een gevecht start met de vijand. Liefhebben is een radicale (en volgens mij bovenmenselijke) oplossing.

Waar is God dan?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Want als het allemaal overduidelijk aan de oppervlakte te vinden zou zijn, dan zou geloof zijn hele functie verliezen. Sommige gelovigen willen je dat echter soms wel laten geloven. Maar dat is inderdaad een banale opvatting. Net zo idioot als het uitmaken van geloof als iets als een waandenkbeeld.

Ter afsluiting: ook ik blijf zoekende naar God. Maar ook naar de bovenmenselijke bron die in staat is ons als mens te vullen. Zodat liefde overwint. En eerlijk gezegd vind ik dat verre van banaal. Maar radicale hoop. Echter, de liefde is vaak niet te vinden in allerlei schreeuwerige opvattingen en verhitte debatten. Maar wel in al die (soms grote maar vaak vele kleine) daden van liefde.

Ik ben ongeneselijk gelovig. En daar excuseer ik me vooral niet voor.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

32 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
AFB65
AFB65
8 jaren geleden

Geloven of niet-geloven is inderdaad net zo idioot. Veel atheïsten komen met oude wetenschap, de nieuwe is heel interessant. Een mens krijgt er wel koppijn van, maar ok. Blijkbaar is alles een projectie, alles bestaat uit energiepakketjes en wat wij eigenlijk zien is er misschien wel helemaal niet. We ervaren het wel zo, meer alsof we in 1 groot SIMS-spel zitten. En de vraag van dat hele grote SIMS-spel is of er besturing plaatsvindt van… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

O, ja nog een “”leuk”” verhaal over Christopher Hitchens. Het kan een broodje Aap verhaal zijn, maar het ging zo. Christtopher heeft zijn levenspartner de opdracht gegeven, dat , als hij op zijn sterfbed, onverhoeds God mocht aanroepen in zijn stervensuur, dit dan NOOIT naar buiten mocht worden gebracht. We weten het dus niet he…. Maar……,misschien zie ik Christhopher nog wel in Heaven!? wie zal het zeggen. Ik gun het hem hoor, als je je… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

jcm.

Dit is inderdaad gristelijke apekool

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Grobbo, gelezen hoor, en ik kan er alleen maar denken, wat triest dat deze zgn Atheïsten zich zo druk maken over een een God die niet bestaat. ;-)
Enfin…..Ik weet (want geloven is zeker weten) door de Openbaring van Jezus Christus aan mijn Ziel……en het vervuld zijn met Zijn Heilige Geest, wat er staat geschreven in
Col.2:3

Ongeneeslijk gelovig ben ik, en God zei dank hiervoor!! :-)
Shalom…

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

jcm.

Je hebt een enorme fantasie, dat is wel duidelijk.

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Voor allen die hun geloofsleven en hun relatie met God wille verdiepen:
Goede boeken lezen, bv.
In alle redelijkheid ( Christelijk geloof voor welwillende sceptici) Tim Keller

Ultiem Geluk (Het bereiken van het Ultieme Geluk van de mens n.l. De omgang met God) Vincent Brummer.

Leven door de Geest van F.A. Shaeffer.

Shalom!

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Ik zou je aanraden God als Misvatting van Richard Dawkins te lezen of God is Niet Groot van Christopher Hitchens of Brief aan een Christelijke Natie van Sam Harris of neus eens rond op onderstaande link Volwassen Geloof van Albert Vollbehr een diep evangelistisch gelovige, die na jarenlange worsteling zich kon losmaken van zijn indoctrinatie. Ook voor Wouter boeiend leesvoer.

http://www.kolumbus.fi/volwassengeloof/

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Nou Wietze, ik zie, het kan verkeren in een mensenleven….je “”lijkt”” veel van de Bijbel te weten, maar God kennen is een andere zaak, en daar zit bij jou de missing link. Hoofdzaak en Hartzaak zijn twee verschillende zaken. Maar misschien mag je HET WARE LICHT nog eens zien,en het Black Light waar je nu in verkeerd zult los laten. Er staat ook iets in God,s Woord over mensen die van de Hemelse Zaken kennis… Lees verder »

Wietze Baron
Wietze Baron
8 jaren geleden

jcm.Oerlemans: Mooi dat je het allemaal zo goed weet, en indrukwekkend hoor, die kretologie! Dat soort geloof is meestal ook ongeneeslijk. Blij dat ik zelf hiervan een wonderbare genezing mee heb mogen maken:)! Moet daar ook wel van getuigen!
http://kinderen-van-god.blogspot.com/2014/10/introductie.html

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Wietze Baron… Jezus IS de Vredevorst….maar dan alleen voor allen die Hem aangenomen hebben! Joh:1 vers 12. Nee na zijn dood en opstanding is er niets veranderd…in de Wereld dan wel te verstaan, de mens blijft een vernietigend en zelfvernietigend wezen, en God,s Toorn zal over allen komen die zich niet bekeren. en met deze wereld en met de mensheid. Het zal steeds erger worden in deze wereld met/door de mensen die op Aarde leven.… Lees verder »

Wietze Baron
Wietze Baron
8 jaren geleden

#Wouter. Ik denk dat je aan het argument van Jacob voorbij gaat door te stellen: “Maar waar ik het niet mee eens ben is dat deze God al meer dan 2000 jaar moord en geweld tolereert zonder in te grijpen. Mijn simpele vraag hierbij is altijd: waar moet hij dan beginnen?” De vraag “waar te beginnen”, zou voor een almachtige, liefdevolle, alwijze God niet moeilijk moeten zijn om te beantwoorden. Wat Jacob aangeeft is dat… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
8 jaren geleden

Een land geregeerd door religie zonder tegenspraak is net zo funest als een land dat geregeerd wordt door een atheïstische regime zonder tegenspreek. Daarom moeten mensen blijven geloven wat ze willen geloven en hun hart verpanden aan welke God ze ook willen. En alle Goden dienen geridiculiseerd te worden omdat ze allemaal inhumane gekkigheden hebben en hun macht in mensenhanden altijd corrumpeerd en ze gebuikspreekpopt worden door het lage mensen soorten voor hun persoonlijke doelen.Het… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
8 jaren geleden

Gerben, Quote: “God mag met de schepping doen wat hij wil, omdat hij het ook geschapen heeft.” Wat is dat toch voor een moraal om zo de daden van een massamoordenaar goed te praten. Volgens dezelfde maatstaven heb jij er dan ook geen probleem mee je eigen kinderen in bad te verdrinken. Quote: “Hij had het geschapen om te leven tot eer van Hem.” Voor een God, die zogenaamd het oneindige heelal geschapen heeft, komt… Lees verder »

Gerben
Gerben
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Hoi Grobbo, Ik kom niet zo vaak op deze site, vandaar mijn late reactie. Dit is ook mijn laatste reactie. Het blijkt dus dat we verschillen van mening wat een pottenbakker met zijn potten mag doen. Ik zeg dat hij er mee mag doen wat hij wilt, jij zegt eigenlijk dat het raar is dat een pottenbakker met zijn potten doet wat hij wilt. Daarom vind jij met Karel van het Reve dat God schurkenstreken… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Gerben, Jij vindt dat God iedereen mag vermoorden wie hij wil. We verschillen inderdaad van mening hierover. Ik vind dat een belachelijke en verwerpelijke moraal. “Maar omdat jij niet in God en de Bijbel wil geloven is dit voor jouw fictie en heb jij je toevlucht genomen in het GELOVEN van de evolutietheorie.” Knap hoor, hoeveel onwaarheden je kan postuleren 1 zin. Ten eerste: Dat ik niet geloof is geen kwestie van “niet willen” maar… Lees verder »

Jeanine
Jeanine
8 jaren geleden

Ik heb je laatste zin “Ik ben ongeneselijk gelovig. En daar excuseer ik me vooral niet voor.” als quote gepikt met bronvermelding en deze op mijn tijdlijn herhaald.
Verder was het voor mij een inspirerende quote om een eigen notitie aan te wijden.
Dank voor je blog, ik lees je graag.

jcm.oerlemans
jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Ha, Ha, hier nog zo,n ongeneeslijk gelovige.
Hem heb ik lief , met diep ontzag….
Want ontzagelijk IS Hij..en er valt met Hem niet te spotten..
Maar wie Zijn liefde kent., weet dat Zijn oordelen over de onbekeerlijke mensen Gerechtigheid zijn.

pvbdj
pvbdj
Antwoord aan  jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Haha ik lees allemaal reactie van jou en nou is mijn vraag? Wat is de bedoeling daarvan? Ik begrijp aan de ene kant niet dat je je tijd wil voldoen aan reactie geven op dingen waar jij niet in gelooft. Daarnaast aan de andere kant begrijp ik goed dat je wilt schrijven om aandacht te krijgen. Die je ook volop krijgt zie ik. Maar even heel wat anders. Als jij graag Bijbelteksten wilt citeren dan… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
8 jaren geleden

Gerben, Kort samengevat: Volgens jouw hersenspinsels mag God dood maken wie hij wil en dat noem je dan geen moord aangezien hij ons ook zogenaamd geschapen heeft. De dood bevrijd ons dan van zijn ellendig wereld waarin we leven. We kunnen echter gelukkig worden omdat hij zijn zoon heeft laten vermoorden. Je moet dan wel in hem geloven en aanbidden anders kom je in de hel waar je alsnog gemarteld wordt, maar dan voor eeuwig.… Lees verder »

Gerben
Gerben
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Hoi GROBBO, Klopt, volgens mijn hersenspinsels en volgens de Bijbel mag God doen met de schepping wat Hij wilt, omdat Hij het ook geschapen heeft. Hij had echter datgene wat Hij geschapen had niet gemaakt om te vernietigen, maar Hij had het geschapen om te leven tot eer van Hem (dit was en is nog steeds Zijn ”grote plan”). De aarde is echter vervloekt geworden, doordat Adam niet geluisterd had naar het gebod dat God… Lees verder »

AFB65
AFB65
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Ik denk dat het weinig nut heeft wat atheÍsten doen, tenminste tekeer gaan tegen geloof of zo, want vele atheïsten geloven net zo goed. Dan heb ik weer alle atheïsten over me heen, die dan weer zeggen dat atheïsme geen geloof is. Maar velen geloven dat ze in Nederland wonen, of in een ander land, terwijl wetenschappelijk aangetoond is dat er geen landen zijn. Het is allemaal verzonnen door de mens. Ook geloven velen in… Lees verder »

AFB65
AFB65
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

“Quote:
“Wat maakt de ene overtuiging beter dan de andere?”

Heel simpel, bewijs.”

Welk bewijs? Waarop gebaseerd? Op jouw geloof?

Als je geen frame hebt, waaraan bewijs je dan je gelijk?

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
8 jaren geleden

Tera heeft wel een punt. Ik ga gewoon bij voorbaat al niet mee in dat frame. ‘Religie’ is een volstrekt onbruikbare containerterm. Er is niets, maar dan ook níets wat alle ‘religieuzen’ (en dan gebruik ik het woord niet in z’n oorspronkelijke context, namelijk mensen die een aan God geconsacreerd leven leiden ;) ) met elkaar gemeen hebben wat hen zou onderscheiden van ‘niet-religieuzen’. Er zijn religies die als ‘atheistisch’ beschouwd worden, of neem nu… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
8 jaren geleden

Quote: ‘Maar waar ik het niet mee eens ben is dat deze God al meer dan 2000 jaar moord en geweld tolereert zonder in te grijpen.’ Dat is gewoon een feit. Hij laat het allemaal gebeuren. Sterker nog hij is zelf een massamoordenaar volgens het oude testament. Ook allerlei natuurrampen en de vreselijkste ziektes laat hij de mensheid ondergaan. Het behoort allemaal tot zijn grote plan. Wat een sadist. Dat “God”, “De Almachtige”, “De grote… Lees verder »

Webbep
Webbep
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Wat is er mis met een massamoordenaar? Mag dat niet?
Waarom zou je een inbreker omleggen? Mag inbreken niet?
Je hebt het over liefde en verstand, maar waarom liefde? Waarom niet alleen verstand?
Dat zou ik graag willen weten….

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Quote: “het is net zo idioot om te zeggen dat je met atheïsme moet stoppen omdat de grootste moordpartijen in de geschiedenis van de 20e eeuw zijn gepleegd door overtuigde atheïsten. Is het dan niet net zo’n waandenkbeeld?” Nee, hier sla je de plank mis. Atheisme is slechts het niet geloven in het bestaan van goden. Atheisme is geen ideologie wat aanzet tot het plegen van wandaden en moordpartijen, zoals religie wel doet. Dan kun… Lees verder »

Gerben
Gerben
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Hoi GROBBO, “Dat is gewoon een feit. Hij laat het allemaal gebeuren. Sterker nog hij is zelf een massamoordenaar volgens het oude testament. Ook allerlei natuurrampen en de vreselijkste ziektes laat hij de mensheid ondergaan. Het behoort allemaal tot zijn grote plan. Wat een sadist. Dat “God”, “De Almachtige”, “De grote schepper”, “De Alleskunner” niet zou weten waar hij beginnen moet vind ik een giller.Dat is gewoon een feit. Hij laat het allemaal gebeuren. Sterker… Lees verder »

AFB65
AFB65
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

De reden van alle oorlogen is dat de ene groep mensen zich beter vindt dan de andere. Atheïsten doen daar vollledig aan mee, logisch zijn ook mensen.

Paul F. Versloot
Paul F. Versloot
8 jaren geleden

Amen broeder… Ook ik ben ongeneeslijk gelovig, en daar excuseer ik me ook niet voor…
(Is die liefde wel te begrijpen, ookal omschrijven we het vaak?)

Inge
Inge
8 jaren geleden

Zucht…. zo herkenbaar…. ! We zijn met dezelfde thema’s bezig geloof ik… ;)

https://dogmavrij.wordpress.com/2015/11/16/ik-ben-een-watje/#more-695

tvoorwinden
tvoorwinden
8 jaren geleden

Werken de mechanismen bij gelovigen en niet-gelovigen niet hetzelfde? Hebben beide groepen niet hun eigen identity markers? Kwestie van psycholgie of sociologie?