beeld Jezus aan het kruis

Jezus, red ons van de wrede God!

3 min leestijd

Het knaagt, het verhaal dat Jezus door God zou zijn gestuurd om ons te redden van de boze God die ons anders zou straffen. Serieus? Moet Jezus ons nu van God bevrijden? Jezus, van wie de kerk altijd beleden heeft dat hij één en dezelfde is als die andere God, de God in de hemel, God de Vader. Moet Jezus ons van Gods boosheid bevrijden?

Korte update 5/12: deze blog is niet volledig, ook niet bedoeld zo te zijn. Het is geen eindstation, reageer daarom gerust. Doel van deze blog is om de vraagstelling scherp te krijgen bij wat je nu eigenlijk ziet als Jezus gewelddadig wordt omgebracht aan een houten kruis. Is het God die hierachter zit in de zin dat hij dit zou willen en er blij mee is? Of is het iets anders? De liniaal ligt niet langs God (dat lukt sowieso niet), maar juist langs mijn eigen denken. In volgende blogs zal ik verder hierop doorgaan waarbij ik ook zoveel mogelijk alle reacties (comments en via Facebook) probeer mee te nemen om aan te scherpen. 

3:16

De tekst kunnen veel mensen dromen, Johannes 3 vers 16: ‘Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.‘ God heeft de wereld dus lief! Maar is dat alleen omdat hij boos kan zijn op iemand anders? Zo’n God kan je toch niet vertrouwen? Iemand die alleen maar aardig wil zijn omdat hij zijn woede kan uitleven op iemand anders, dat is toch ten diepste een enorme slechterik?

Serieus?

Is dit nu serieus iets wat de kerk ‘goed nieuws’ durft te noemen? Dus dat God alleen maar lief is omdat hij zijn zoon eerst kan laten straffen? De vraag die ik me dan eerlijk gezegd afvraag of ik dan deze God wel kàn en wìl liefhebben. Wat wordt er dan eigenlijk bedoeld dat we elkaar ‘liefhebben met de liefde van de Heer’? In deze context is de kerkenstrijd dan misschien wel te verklaren, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Er zit, als ik het zo bekijk, een weeffout in dit idee. Dit de vraag die ik wil stellen: kan God wel dè liefde zijn als hij ten diepste een God is die net zo wreed is als de heidense goden, die je alleen maar tevreden kan stellen met opoffering en dood? God die bloed wil zien voordat zijn honger naar wraak wordt gestild, die alleen maar tot rust kan worden gebracht als hij zijn zoon een verschrikkelijke dood laat sterven.

Toch geen liefde?

Dus ja, dit zijn een paar vragen die ik serieus stel. God is liefde (zeggen en geloven we), maar misschien toch niet (zo lijkt het)? God had de wereld zo lief dat hij zijn enige zoon stuurde. Dat is wat Jezus zegt in Johannes 3 vers 16. Hoe kan het dan zijn dat Jezus ons moeten redden van dezèlfde God die helemaal niet zo lief is, maar eerder een wreed opperwezen? Hier lijkt hier in veel van de evangelische en evangeliserende prediking een boodschap toch een behoorlijke misser te zitten.

Als God liefde is, dan zou het gewoon goed nieuws moeten zijn. Iets waar de wereld beter van wordt, iets waar je vertrouwen in hebt, iets wat hoop en leven geeft, een boodschap waar je je bed voor uit wil komen. En iets waarbij denk ik ook veel niet- en andersgelovigen best mee zouden kunnen leven, want liefde, daar wordt de wereld toch mooier van?!

Maar dat rouwrandje van die grove en nietsontziende God, is dat serieus een God die je kan liefhebben? Het goede nieuws zou zoveel beter moeten zijn.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

53 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Weide
Jan Weide
5 jaren geleden

Geloof maakt meer kapot dan je lief is.

waterlelie
waterlelie
8 jaren geleden

Hier wordt een totale verkeerde opschrift geschreven. “Jezus die ons van een boze god zou redden.” Dat wordt nergens gepredikt want dat staat nergens in de bijbel. De mens is geschapen (volmaakt) door Ziin Schepper=God/JHWH. Er was reeds een vijand van God/JHWH. Die heeft de mens verleidt. We kennen de geschiedenis van de zondeval.. De mens is vrijwillig “overgelopen” naar de vijand van God/JHWH. Zo werd de mens slaaf van de vijand. En zou de… Lees verder »

AFB65
AFB65
8 jaren geleden

Wat nu als de bijbel geschreven is door mensen? Als je de bijbel leest met idee dat mensen die geschreven hebben valt alles veel meer op zijn plaats. Wat houden we dan eigenlijk nog over? De teksten van Jezus zijn blijkbaar best goed betrouwbaar, evangelie van Thomas is ook gevonden. Mijn vraag is vaak geweest waarom schreef Jezus zelf niet een evangelie? Was wel veel gemakkelijker geweest, of is het zo dat we helemaal geen… Lees verder »

JC
JC
8 jaren geleden

Jezus redt me niet van een boze God, maar hij redt en bevrijdt me – dankzij de genade van God – van de last en de ketenen van de zonde! Van die redding en genade heb je toch ook ooit geproefd, Wouter?

Tim
Tim
8 jaren geleden

Beste Schrijver van dit stuk, Ik ben ontroerd naar het lezen van je stuk. Je stelt precies de vragen die ikzelf ook heb. Welke ik vaak niet mag stellen van mijn omgeving. Ervaar dan dat mensen bang zijn voor het stellen van de vraag en met me gaan discussieren en gaat roepen over dingen zeker weten en moeten weten. Heerlijk dat je de vragen stelt. Dat je de ruimte van het antwoord leeg laat en… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Vergetennick goed nummer , doet me een beetje aan “”The Cure “” denken…

Jcm.Oerlemans
Jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Wilfred….Zalig de armen van Geest… zullen we maar zeggen ;-) Bof ik effe….

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Heren, Filfred en Grobbo….twee tegen een dat is gemeen…:-) :-)

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden
wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

:-) :-) Wat een slimme opmerking weer van u. Edoch, die strookt niet met uw geloof in, uw god achter u te hebben. Volgens uw, mits oprechte, geloof kunt u daarmee toch de hele mensheid aan? Of bent uzelf aan het ontwaken in het leven der denkenden op eigen kracht/kennis en levenservaring zonder dogma’s en Bijbelspreuken? Bovendien meen ik in uw voorlaatste verhelderende mail te hebben mogen lezen en mij verheugen dat u ons denken… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
8 jaren geleden

Wilfred,

Goden zijn verzinsels en Jezus is een mythe. Iets rationeels zul je hier niet veel vinden.
Je kunt daarvoor beter op http://www.freethinker.nl rondneuzen.
Daar wordt tenminste inhoudelijk en met argumenten over religie gediscussieerd.

Jcm heeft niet beters te melden dan nietszeggende evangeliserende holle kretologie.
Op iets zinnigs, waar je wat mee kunt, zul je hem niet betrappen.
Misschien dat een goede psychiater hem nog hulp kan bieden.

Vr.gr.,

GROBBO

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

http://ikzoekgod.nl/

Wilfred ……Een laatste reaktie van mij……
Shalom…

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Wilfred, ik moet toch wel lachen om hoe jij jezelf typeert….een eerzame god ontkenner, die waarschijnlijk al menig Pastoraal werker hebt “afgewerkt. Mensen zullen je teleurstellen, dat heb je toch al ondervonden.?! Welke God zoek je eigenlijk, die van de Christenen? of die van de Jehova,s, de Mormonen, van de Moslims misschien, of noem maar een andere zijstraat, genoeg Religies om je op te storten. . Maar ik kan je nu al voorspellen dat jij… Lees verder »

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Zijn hier nog gelovigen die niet geïndoctrineerd zijn? Die geloven op eigen inzicht en overtuiging die rationeel klopt? Onze en mijn kind worden al vroeg geleerd niet meer zomaar wat van iemand aan te nemen. Geen snoepjes, mooie beloftes en zaligmakende ideeën. Dat blijkt in deze wereld met schepsels naar uw god zijn beeld en gelijkenis dringend noodzakelijk te zijn om het kind te beschermen tegen foute invloeden en paden die het kind doen verdwalen… Lees verder »

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Jij moet toch wel om mij lachen om hoe ik mezelf zie? Zou jouw Jezus ook om mij lachen of zou hij mij wel voor serieus nemen? Mag ik u een kortzichtig en ‘n hypocriet christen noemen hoe u anderen ( mij ) meent te beoordelen. Ik lach niet om u, omdat ik ieder mens in zijn/haar ontboezemingen uiterst serieus neem, omdat ikzelf dat ook ben. Hoe waarachtig bent uzelf feitelijk? Wat vindt u zelf… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Sorry voor mijn neerbuigende zucht, ja dat is niet netjes, maar de Heer een Profeet noemen,vond ik wel een zucht waard.
En inderdaad ik kreeg het idee, dat je niet echt serieus zoekend bent…en ik ben je NIET Pastoraal aan het begeleiden…nou dat is ook weer gezegd! en rechtgezet…
Shalom…

wilfred degens
wilfred degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Sorry aanvaard. Je pastorale verwijzingen zijn, dacht ik, al je reacties die je op mijn oproep deed. Ik herkende de geijkte pastorale kreten die geen enkele ruimte overlieten voor een eerzame god ontkenner, echter in grote onvrede daarmee. Antwoord op mijn vragen krijg je ook niet van pastorale medewerkers want die zijn nog in de fase van het geprogrammeerd denken zonder hun eigen gedachten aan te willen of kunnen scherpen over hun religie. Immers, onderzoekt… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Oeps verkeerde item…laatste reakties zijn bedoeld voor Wilfred Degens….

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Simpel toch !?

Wilfred Degens
Wilfred Degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Jah, dat erken ik ook. Heel simpel!

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

…maar allen die Hem aanvaard hebben, heeft Hij het recht gegeven kinderen van God te worden. Door geloof in Zijn Naam ,worden zij opnieuw geboren, natuurlijk niet als mens, maar Geestelijk uit God… Joh.1:12

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Jezus een Profeet??…Zucht….:-(
Nou succes met je zoektocht…….

Wilfred Degens
Wilfred Degens
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Je hebt gelijk zelfs zonder je neerbuigende zucht….! Ik bedoelde filosoof. Jezus was de eenvoud zelve op sandalen en een stok als staf. Hij zou nooit zuchten om fouten van anderen die zo niet bedoeld waren. Hoogmoedig en voorbarig. Op je vraag zou ik mijn herstel zoals nu doen. Oeps…..Fijn dat je mijn zoektocht zo serieus neemt en hierbij je pastorale onvermogen verduidelijkt. Jij succes met je geloof en het uitschakelen van je nuchtere denkvermogen.

jcm.oerlemans
jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Caroline…heel mooi samengevat….. Prijs God voor Zijn grote Liefde voor een gevallen mensheid…..

Caroline
Caroline
8 jaren geleden

Beste Wouter, Schrik allereerst niet af van de gigantische lap tekst: eigenlijk telt alleen punt 3, maar punt 1 en 2 zijn onmisbaar om punt 3 te begrijpen.Je vragen zijn niet nieuw: eigenlijk is de gewelddadige dood van Jezus aan het kruis altijd een discussiepunt geweest in het christendom.Om je vraag te beantwoorden moeten we eerst een aantal dingen duidelijk hebben en met name de volgende punten: 1. De schepping en aard van de mens… Lees verder »

Paiba
Paiba
8 jaren geleden

“Maar is dat alleen omdat hij boos kan zijn op iemand anders? Zo’n God kan je toch niet vertrouwen? Iemand die alleen maar aardig wil zijn omdat hij zijn woede kan uitleven op iemand anders, dat is toch ten diepste een enorme slechterik? Is dit nu serieus iets wat de kerk ‘goed nieuws’ durft te noemen? Dus dat God alleen maar lief is omdat hij zijn zoon eerst kan laten straffen?” Volgens mij maak je… Lees verder »

zoekendgeloven.wordpress.com
zoekendgeloven.wordpress.com
8 jaren geleden

Dit artikel verwoord precies de moeite die ik heb gekregen met het geloof, ik kan het gewoon niet meer pakken…ben benieuwd naar je vervolgblogs hierover!