parijs eiffeltoren
3 min leestijd

Weinig durf ik toe te voegen aan wat er allemaal gebeurt in deze wereld. Nu Facebook de kleuren van de Franse vlag aanneemt lijkt het of er nu pas een ramp is gebeurd, terwijl al zo lang, zo tergend lang, dagelijks vele mensen omkomen in oorlog en terreur. Ja, Frankrijk, zo dichtbij, zo Westers, dat lijken we opeens te voelen. Maar al die andere doden van mensen die niet zo Westers zijn en die niet zo op ons lijken?

parijs eiffeltoren

Ik vind het afschuwelijk wat er in Parijs is gebeurd. Er moest leven en plezier zijn, het werd een nacht van dood en angst. En dat laatste, die angst, dat zal nog lang na-ijlen. Het gaat je in de botten zitten, de argwaan slaat toe, je kijkt om je heen, je sluit je op in je huis, je vraagt je af wie nog te vertrouwen is…

De grote vraag is wat we terug gaan doen en hoe we gaan antwoorden. Waarschijnlijk nog meer bommen op ‘die ander’. Zodat het kwaad zal worden uitgeroeid. Maar het zal het niet oplossen. Wie haat zaait zal haat oogsten. Wie bommen zaait, zal bommen oogsten. Wie liefde zaait, zal liefde oogsten.

Of geloof je dat laatste niet?

Is dit niet de enige manier waarop het kwaad kan verdwijnen? Dat gaat niet door meer kwaad te doen, niet door nog harder terug te slaan, niet door nog meer volken te onderdrukken en onze superioriteit te laten zien. Maar liefhebben. Op een manier dat zij er beter van worden. Op een manier waarop ik er niet per se beter van wordt. Zij, die ander, die vreemde, die vijand.

[ba-box background=”#EFEFEF” border=”#CCCCCC” textcolor=”#555555″]PS: 210.600 mensen zijn gedood in Syrië. Dat is de omvang van de aanslag in Parijs, maar dan 4,5 jaar lang, iedere dag. Heb je je niet afgevraagd waarom mensen vluchteling zijn?[/ba-box]

Niemand zei dat de christelijke overtuiging eenvoudig was. Het is ook vooral niet voor watjes en washandjes. Het is niet voor mietjes en ook niet geschikt voor stoerdoenerij. Jezus had geen softe boodschap toen hij zei: “Heb je vijanden lief”, “zegen wie je vloekt”, etc. Het was wel de enige boodschap die de muur van haat tussen mensen, culturen en nationaliteiten kon afbreken. Jawel, met horten en stoten hoor, het ging allemaal niet vanzelf met zijn volgelingen. En in de naam van deze Jezus zijn vervolgens in de loop van de geschiedenis vreselijke dingen gedaan. Maar even bij hemzelf blijvend wil ik geloven dat liefde echt het enige antwoord is dat muren kan afbreken. Hijzelf werd er niet direct beter van: ze wilden hem dood hebben.

“Vader, vergeef het hun, ze weten niet wat ze doen.”

Liefde wordt gedood.

Dat is vaker gebeurd en zal vaker gebeuren.

Hier gaat het Bijbelverhaal wel verder. Wat je ook van de opstanding denkt, of Jezus nu letterlijk is opgestaan of dat het slechts een mooi idee is, het maakt voor beide geen verschil want hier gaat het verhaal verder: dat de liefde niet gedood kon worden. En dat de liefde de dood overwon.

Mag ik je vragen om op alles wat in deze wereld gebeurt een antwoord van liefde te geven. Naar vreemdelingen uit je eigen cultuur en vreemdelingen uit andere culturen. Naar mensen met foute idealen en mensen met vreemde denkbeelden. Maar het is geen antwoord dat simpel en eenvoudig is. De vraag is hoever je durft te gaan.

En ik schrijf het, ook aan mezelf. Omdat ik ervoor wil kiezen. Niet omdat het vanzelf zal gaan.

darkness cannot drive out darkness

Love 2 y’all

17 reacties

 1. Peter van Leerdam op 13-12-2015 om 10:54

  .Wat kunnen We meer doen dan Gods Liefde doorheen Ons Lichaam te laten Leven? Daarvoor heb je niets en niemand nodig. Dat kunnen wij mede-wereld-burgers stuk voor stuk zelf!

  Het is moeiteloos makkelijk. Ik spreek hier over een ontmoeting van hart tot hart. Het kan evengoed met woorden als zonder: vredig-stil woordloos: Kijk willekeurig Wie Liefdevol zo lang mogelijk in de ogen. Zelfs een IS-strijder. En ontdek wat er dan gebeurt. Dan is er absoluut GEEN STRIJD. Dan stroomt Gods Liefde en straalt Gods Licht, dan is God (in/als) Vreugde. Dan is er geen moed nodig om zelfs je grootste vijand te omarmen. Dus waar wachten We op? 2. jcm.Oerlemans op 22-11-2015 om 15:47

  Jacob, de mens is zeker schuldig aan de toestand waarin hijzelf en de planeet verkeerd.Hij kan zich misschien niet schuldig voelen, maar is het dus wel.
  Hij staat zeker schuldig tegenover een Heilig God, ik kan je daar niet van overtuigen, alhoewel ik dat graag zou willen!
  Wat gun ik een ieder Hem te leren kennen, zoals Hij is !!! en Zijn vergevende Liefde in het hart te mogen ontvangen en gevoelen.
  Natuurlijk neem ik het voor Hem op, net als een vrouw of man het voor zijn of haar geliefde het op zou opnemen als er leugens over hem of haar zouden worden verteld , en er een verkeerd beeld geschetst zou worden.Dat ik dezelfde retoriek gebruik als andere Gelovigen , ja natuurlijk, ik ben ook zo,n gelovige!

  Maar ik denk dat een verdere discussie over het een en ander geen zin heeft.
  Maar Ik gun je ZO een ontmoeting met Hem, en…. ik begrijp je boosheid en frustraties hier geuit.
  Ik redeneerde net als jij,(al wat jaren geleden hoor ) mocht er een God bestaan, dan had ik nog wel een appeltje met Hem te schillen. Maar goed , het kan verkeren, het bleek dat Hij nog een appeltje met mij te schillen had, geen zure Appel…………….het werd een Liefdemaal!!!

  Wil je Hem leren kennen (ooit misschien) Hij is 1 gebed van je verwijderd.
  Er staat in God,s Woord.:.Roept hij MIJ aan, IK zal hem antwoorden…..
  en …De Heer is nabij AL die Hem aanroepen…
  God,s Zegen Jacob…. 3. jcm.Oerlemans op 21-11-2015 om 10:34

  Zeg Jacob, als ik jou was ,zou ik toch de Boodschap lezen die Jezus ons geeft.
  Jezus is de brief van God, en Zijn boodschap een boodschap van God aan ons mensen.
  De vrede die Hij beloofd te geven, is een vrede die de wereld niet kent, maar een bovennatuurlijke vrede, die Hij schenkt als we weer in verbondenheid met Hem willen leven.
  En God verbiedt het om te moorden, dat zijn de mensen die het elkaar aandoen.( 10 geboden)
  God heeft alles goed gemaakt, zelfs de mens! maar door de ongehoorzaamheid van de mens is het kontakt met Hem verbroken, en ontaarden we op alle gebieden van het leven. En hierdoor is er ziekte , dood, religie, en allerlei kwaad en verderf in de Wereld gekomen.
  Hem treft geen blaam, maar jij en ik !
  Maar Hij heeft ook een weg gegeven om het kontakt weer te herstellen…Hoe???….Lees het Johannes Evangelie b.v. en lees het met een open hart.
  God,s zegen aan jou toegebeden.  • Jakob op 22-11-2015 om 10:06

   jcm.Oerlemans,

   U geeft zich nogal de moeite om een onzichtbare en ontastbare god of Jezus tot leven te brengen. Desondanks kunt u mij niet overtuigen voor het bestaan van een god of andere Bijbelse figuren. Verhalen over een almachtige god die ziektes kan genezen of vrede op aarde zal brengen doen het goed in religieuze kringen. In mijn brein is er echter geen plaats voor een dergelijke god, evenmin voor een Boeddha of een één of andere profeet.
   Als ik uw betoog erop nalees moet de mensheid in het algemeen zich schuldig gaan voelen over het bestaan van de meest vreselijke ziektes. Ook moet iedereen zich schuldig voelen over het kwaad en verderf op deze aarde ! Vreemd, waarom voelt u dan wel de aandrang om deze god (die volgens u niet verantwoordelijk mag worden gehouden voor de slechte dingen) iedere dag te aanbidden ? Als uw god geen positieve invloed heeft op een genezingsproces, wat heeft het dan voor nut om voor genezing te bidden ? Ook soldaten die bidden om niet te worden doodgeschoten kunnen deze rituelen dan beter achterwege laten.

   Ik wil geen mantra’s gaan herhalen, maar u gebruikt dezelfde retoriek als ieder andere gelovige. Alles wat goed is wordt toegeschreven aan een god, ongeneselijke ziektes en / of oorlog en geweld is de mensheid schuldig aan ! Lekker makkelijk is dat !

   Ik moet zeggen dat u daarmee uw almachtige god wel erg overdreven in bescherming neemt !!! 4. divine.decay.blog op 17-11-2015 om 22:39

  Ik vind het ook een mooi stuk en ik herken de vraag van ‘hoe dan praktisch’.
  Maar misschien gaat dat wel een beetje te snel?

  Volgelingen van Jezus hadden in een levensbedreigende situatie dezelfde reactie kunnen geven….
  Maar Jezus geneest een oor als Petrus het zwaard grijpt… en de volgelingen doen verder niets terug… geen wraak op het vermoorden van Jezus.

  En Jezus had even “voor kunnen doen” dat je – door de gevallen wereld – wel een uitzondering mag maken. Dat dit een excuus was om af te wijken van Zijn onderwijs. Hij had de Romeinen er flink van langs kunnen geven na al die onderdrukking. Deed Hij niet….

  Natuurlijk zijn er altijd hypothetische situaties te bedenken van “Ja, dus jij zegt als… dan…”
  En dan op eens kunnen we ons niets meer voorstellen bij ‘liefhebben’…

  Maar gaan we op andere gebieden ook zo met liefde om? Gaan we ook uitschrijven hoe we onze partner of buurman “in de praktijk” lief moeten hebben? Of is dat iets wat mag ontstaan? (En als we het al kunnen uitschrijven, is het dan liefde? En is liefde voor iemand die lief en aardig is voor mij eigenlijk wel echte liefde?)

  Is liefde sowieso een topic waarvan je kunt zeggen “zo en zo moet je het doen”? Ik denk zelf van niet, maar ik ben er zelf wel van overtuigd dat je een paar dingen kunt uitsluiten die het in ieder geval NIET zijn:
  – Haat met haat beantwoorden is geen liefde
  – Na een bombardement (opnieuw) terug bombarderen is geen liefde
  – Je vijanden verwonden en vermoorden is geen liefde
  Gewoon nooit.

  Ik heb niet de antwoorden, maar zoek wel naar hoe te vergeven, te omarmen en Jezus’ (en Paulus’ en…) voorbeeld te volgen.  • GROBBO op 18-11-2015 om 10:26

   Jezus is slechts een mythisch figuur. Ik verbaas me over de fatalistische, apathische reacties met als teneur “Jezus brengt vrede” “heb je vijand lief”.
   “straks……Later….” zijn christenen struisvogels, die zich vastklampen aan waandenkbeelden om de realiteit van de wereld waar we inleven mee om te kunnen gaan? Je religie is niet meer dan een fopspeen.  • Wouter van der Toorn op 19-11-2015 om 19:37

   Zeg GROBBO, dat liefhebben is zo gek nog niet als radicale oplossing tegen extremisme: http://www.nrc.nl/next/2015/11/19/liefde-dat-helpt-tegen-radicalisering-1558443 5. jcm.Oerlemans op 16-11-2015 om 20:31

  Wat te doen, onze vijanden liefhebben, ja ….. hoe brengen we dit in praktijk?
  Wat doe je als je vrouw wordt verkracht door een indringer, je kinderen worden mishandeld, je hond voor je ogen wordt dood geslagen?
  Wat doe je dan? sta je erbij en kijk je erna? heb je ze zo lief dat je niet zult ingrijpen?

  Wat doe je als je medemensen worden onderdrukt, vervolgd,vermoord,misbruikt,verkracht en wanneer hun vrijheid wordt bedreigd????
  Heeft God ons niet de Overheid gegeven en het Zwaard, om onszelf,onze grenzen en medemensen te mogen beschermen en onze vijanden hiermee te bestrijden?
  Ik denk van wel hoor, Pacifisme is geen optie in deze Wereld…..helaas……… Utopia bestaat niet.We leven in een gevallen wereld
  Straks als Jezus Zijn Koninkrijk zal vestigen, dan zal er ware Vrede zijn en Gerechtigheid .  • Jakob op 18-11-2015 om 08:48

   Straks als Jezus Zijn Koninkrijk zal vestigen, dan zal er ware Vrede zijn en Gerechtigheid ? Leuk bedacht dit soort onzinnige spreuken, maar het raakt kant noch wal. Gelovigen blijven zich onvermoeibaar verschuilen achter het idee dat ze na hun dood vrede en gerechtigheid krijgen van een onzichtbare almachtige god. Wat is het doel van deze god om al meer dan 2000 jaar moord en geweld te tolereren zonder in te grijpen ?
   Religieuze mensen bidden als ze ziek zijn om genezing, ook zullen velen bidden om vrede als ze midden in een oorlog zitten, en niets helpt. Als er bij toeval iemand onder de duizenden biddende patiënten zal genezen is het altijd het wonderbaarlijke werk van god. Leuk, maar die andere duizenden biddende patiënten die niet genezen wordt gemakshalve maar aan voorbij gegaan, die moeten het doen met hun geïndoctrineerde hoop op een vredige hemel waar geen kanker en oorlog is !

   De meeste mensen willen vooral bij leven vrede, mensen willen tijdens hun leven gezond blijven !
   Het nut van bidden om vrede of genezing bewezen zinloos…..kijk eens niet door uw christelijke bril, maar bezoek eens een oncologie kinderafdeling in een ziekenhuis……en kijk vooral televisie. Droomt u vooral verder….. 6. Dezi op 16-11-2015 om 16:55

  Mooi stuk, maar wat kunnen Westerse regeringen praktisch uitvoering geven aan wat je schrijft? Wat stel je voor? Wat is het praktische alternatief voor ‘oog om oog’? Ben ik best benieuwd naar.  • Dezi op 16-11-2015 om 16:56

   Mooi stuk, maar HOE kunnen….. bedoel ik. 7. GROBBO op 16-11-2015 om 13:15

  Je suggereert dat er met IS te onderhandelen valt. Nogal naief.

  http://www.volkskrant.nl/opinie/is-zal- … ~a3870192/ 8. Erik op 16-11-2015 om 12:45

  Mooi stuk Wouter, helemaal mee eens! 9. Hans A. op 16-11-2015 om 10:57

  Je schrijft:

  > Dat gaat niet door meer kwaad te doen, niet door nog harder terug te slaan, niet door nog meer volken te onderdrukken en onze superioriteit te laten zien. Maar liefhebben. Op een manier dat zij er beter van worden.

  Als een groep barbaren bezig is genocide te plegen op een volk en dat volk vraagt om militair ingrijpen van andere landen, dan vind ik het gerechtvaardigd om oorlog te voeren, niet om dat volk te onderdrukken, maar om hen hun vrijheid terug te geven en hun levens te sparen.

  In ons persoonlijk contact met andersdenkenden moeten we zeker liefhebben. 10. Anthony Ruijtenbeek op 15-11-2015 om 23:00

  Het is niet mijn gewoonte om monologen te houden, maar ik denk dat ik toch iets moet verduidelijken voor dat er misverstanden over kunnen ontstaan; als ik spreek over ‘bekering’, dan doel ik niet zozeer op een in/out-verhaal zoals dat in sommige Protestantse kringen wel gebruikelijk is. Ja, uiteraard horen alle onderdelen van het katholiek geloof m.i. idealiter bijelkaar en ik vind het belangrijk om dat ook transparant te communiceren, maar in de niet-zo-ideale praktijk is het dikwijls iets gradueels. En ook iets wat van twee kanten komt, die andersdenkende, Moslims in dit geval, hebben mij ook wat te leren. 11. Anthony Ruijtenbeek op 15-11-2015 om 22:49

  Ik heb er hier wat over geschreven: https://www.facebook.com/anthony.ruijtenbeek/posts/457094467824235?pnref=story

  Maar het is buitengewoon lastig. Er zijn overigens wel voorbeelden in de geschiedenis waarin oorlogsgeweld weldegelijk geholpen heeft. Ik denk dan met name aan Duitsland en Japan, maar dat was dan ook zowel een totale oorlogsvoering alsook een totale ‘bekering’ van een gehele maatschappij daarna. Ik denk zelf dat hét grote probleem met de invasies van Afghanistan en Irak vooral was dat de ‘nazorg’ echt voor een ‘koopje’ moest gebeuren. Met als resultaat dat ze er wél iets ‘stukgemaakt’ hebben, maar nauwelijks iets ‘gerepareerd’.

  Nú zou dat veel lastiger zijn dan in de tijd van WO II. Toen hadden we in het Westen immers nog te maken met een ‘verzuilde’ maatschappij. We hebben het dan vaak over de nadelen ervan, maar de voordelen waren dat je in zo’n maatschappij veel makkelijker een duurzaam draagvlak voor politieke oplossingen kon bereiken. En basisvoorwaarde voor zo’n megaklus is toch echt wel een duurzame consensus, gewoon al het feit dat je langdurig genoeg ‘neuzen’ min of meer dezelfde kant op kan krijgen. Dat is trouwens überhaupt mijn grootste ‘probleem’ met seculieren; niet zozeer het eerder tragische meningsverschil over het bestaan danwel de aard van God, maar het feit dat men geen alternatief voor de Kerk heeft bedacht. Nee, men organiseerde zich vooral rondom politieke partijen. Het gevolg van de ‘doorbraak’ in de jaren ’60 is dan ook niet zozeer een ‘ontzuilde’ samenleving, er zijn gewoonweg miljoenen mini-zuiltjes voor in de plaats gekomen. Dat is ook de reden dat ons politieke systeem vastloopt, we zwalken nu van de ene toevallige meerderheid naar de andere

  Maar goed, als het om het persoonlijk vlak gaat, ‘onze’ omgeving, dan komen we er toch niet onderuit om de Moslims die hier al zijn, op te zoeken. En dat is inderdaad lastig.