parijs eiffeltoren

Haat gaat niet ver genoeg

3 min leestijd

Weinig durf ik toe te voegen aan wat er allemaal gebeurt in deze wereld. Nu Facebook de kleuren van de Franse vlag aanneemt lijkt het of er nu pas een ramp is gebeurd, terwijl al zo lang, zo tergend lang, dagelijks vele mensen omkomen in oorlog en terreur. Ja, Frankrijk, zo dichtbij, zo Westers, dat lijken we opeens te voelen. Maar al die andere doden van mensen die niet zo Westers zijn en die niet zo op ons lijken?

parijs eiffeltoren

Ik vind het afschuwelijk wat er in Parijs is gebeurd. Er moest leven en plezier zijn, het werd een nacht van dood en angst. En dat laatste, die angst, dat zal nog lang na-ijlen. Het gaat je in de botten zitten, de argwaan slaat toe, je kijkt om je heen, je sluit je op in je huis, je vraagt je af wie nog te vertrouwen is…

De grote vraag is wat we terug gaan doen en hoe we gaan antwoorden. Waarschijnlijk nog meer bommen op ‘die ander’. Zodat het kwaad zal worden uitgeroeid. Maar het zal het niet oplossen. Wie haat zaait zal haat oogsten. Wie bommen zaait, zal bommen oogsten. Wie liefde zaait, zal liefde oogsten.

Of geloof je dat laatste niet?

Is dit niet de enige manier waarop het kwaad kan verdwijnen? Dat gaat niet door meer kwaad te doen, niet door nog harder terug te slaan, niet door nog meer volken te onderdrukken en onze superioriteit te laten zien. Maar liefhebben. Op een manier dat zij er beter van worden. Op een manier waarop ik er niet per se beter van wordt. Zij, die ander, die vreemde, die vijand.

[ba-box background=”#EFEFEF” border=”#CCCCCC” textcolor=”#555555″]PS: 210.600 mensen zijn gedood in Syrië. Dat is de omvang van de aanslag in Parijs, maar dan 4,5 jaar lang, iedere dag. Heb je je niet afgevraagd waarom mensen vluchteling zijn?[/ba-box]

Niemand zei dat de christelijke overtuiging eenvoudig was. Het is ook vooral niet voor watjes en washandjes. Het is niet voor mietjes en ook niet geschikt voor stoerdoenerij. Jezus had geen softe boodschap toen hij zei: “Heb je vijanden lief”, “zegen wie je vloekt”, etc. Het was wel de enige boodschap die de muur van haat tussen mensen, culturen en nationaliteiten kon afbreken. Jawel, met horten en stoten hoor, het ging allemaal niet vanzelf met zijn volgelingen. En in de naam van deze Jezus zijn vervolgens in de loop van de geschiedenis vreselijke dingen gedaan. Maar even bij hemzelf blijvend wil ik geloven dat liefde echt het enige antwoord is dat muren kan afbreken. Hijzelf werd er niet direct beter van: ze wilden hem dood hebben.

“Vader, vergeef het hun, ze weten niet wat ze doen.”

Liefde wordt gedood.

Dat is vaker gebeurd en zal vaker gebeuren.

Hier gaat het Bijbelverhaal wel verder. Wat je ook van de opstanding denkt, of Jezus nu letterlijk is opgestaan of dat het slechts een mooi idee is, het maakt voor beide geen verschil want hier gaat het verhaal verder: dat de liefde niet gedood kon worden. En dat de liefde de dood overwon.

Mag ik je vragen om op alles wat in deze wereld gebeurt een antwoord van liefde te geven. Naar vreemdelingen uit je eigen cultuur en vreemdelingen uit andere culturen. Naar mensen met foute idealen en mensen met vreemde denkbeelden. Maar het is geen antwoord dat simpel en eenvoudig is. De vraag is hoever je durft te gaan.

En ik schrijf het, ook aan mezelf. Omdat ik ervoor wil kiezen. Niet omdat het vanzelf zal gaan.

darkness cannot drive out darkness

Love 2 y’all

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

17 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter van Leerdam
Peter van Leerdam
8 jaren geleden

.Wat kunnen We meer doen dan Gods Liefde doorheen Ons Lichaam te laten Leven? Daarvoor heb je niets en niemand nodig. Dat kunnen wij mede-wereld-burgers stuk voor stuk zelf! Het is moeiteloos makkelijk. Ik spreek hier over een ontmoeting van hart tot hart. Het kan evengoed met woorden als zonder: vredig-stil woordloos: Kijk willekeurig Wie Liefdevol zo lang mogelijk in de ogen. Zelfs een IS-strijder. En ontdek wat er dan gebeurt. Dan is er absoluut… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Jacob, de mens is zeker schuldig aan de toestand waarin hijzelf en de planeet verkeerd.Hij kan zich misschien niet schuldig voelen, maar is het dus wel. Hij staat zeker schuldig tegenover een Heilig God, ik kan je daar niet van overtuigen, alhoewel ik dat graag zou willen! Wat gun ik een ieder Hem te leren kennen, zoals Hij is !!! en Zijn vergevende Liefde in het hart te mogen ontvangen en gevoelen. Natuurlijk neem ik… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Zeg Jacob, als ik jou was ,zou ik toch de Boodschap lezen die Jezus ons geeft. Jezus is de brief van God, en Zijn boodschap een boodschap van God aan ons mensen. De vrede die Hij beloofd te geven, is een vrede die de wereld niet kent, maar een bovennatuurlijke vrede, die Hij schenkt als we weer in verbondenheid met Hem willen leven. En God verbiedt het om te moorden, dat zijn de mensen die… Lees verder »

Jakob
Jakob
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

jcm.Oerlemans, U geeft zich nogal de moeite om een onzichtbare en ontastbare god of Jezus tot leven te brengen. Desondanks kunt u mij niet overtuigen voor het bestaan van een god of andere Bijbelse figuren. Verhalen over een almachtige god die ziektes kan genezen of vrede op aarde zal brengen doen het goed in religieuze kringen. In mijn brein is er echter geen plaats voor een dergelijke god, evenmin voor een Boeddha of een één… Lees verder »

divine.decay.blog
divine.decay.blog
8 jaren geleden

Ik vind het ook een mooi stuk en ik herken de vraag van ‘hoe dan praktisch’. Maar misschien gaat dat wel een beetje te snel? Volgelingen van Jezus hadden in een levensbedreigende situatie dezelfde reactie kunnen geven…. Maar Jezus geneest een oor als Petrus het zwaard grijpt… en de volgelingen doen verder niets terug… geen wraak op het vermoorden van Jezus. En Jezus had even “voor kunnen doen” dat je – door de gevallen wereld… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  divine.decay.blog
8 jaren geleden

Jezus is slechts een mythisch figuur. Ik verbaas me over de fatalistische, apathische reacties met als teneur “Jezus brengt vrede” “heb je vijand lief”.
“straks……Later….” zijn christenen struisvogels, die zich vastklampen aan waandenkbeelden om de realiteit van de wereld waar we inleven mee om te kunnen gaan? Je religie is niet meer dan een fopspeen.

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Wat te doen, onze vijanden liefhebben, ja ….. hoe brengen we dit in praktijk? Wat doe je als je vrouw wordt verkracht door een indringer, je kinderen worden mishandeld, je hond voor je ogen wordt dood geslagen? Wat doe je dan? sta je erbij en kijk je erna? heb je ze zo lief dat je niet zult ingrijpen? Wat doe je als je medemensen worden onderdrukt, vervolgd,vermoord,misbruikt,verkracht en wanneer hun vrijheid wordt bedreigd???? Heeft God… Lees verder »

Jakob
Jakob
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Straks als Jezus Zijn Koninkrijk zal vestigen, dan zal er ware Vrede zijn en Gerechtigheid ? Leuk bedacht dit soort onzinnige spreuken, maar het raakt kant noch wal. Gelovigen blijven zich onvermoeibaar verschuilen achter het idee dat ze na hun dood vrede en gerechtigheid krijgen van een onzichtbare almachtige god. Wat is het doel van deze god om al meer dan 2000 jaar moord en geweld te tolereren zonder in te grijpen ? Religieuze mensen… Lees verder »

Dezi
Dezi
8 jaren geleden

Mooi stuk, maar wat kunnen Westerse regeringen praktisch uitvoering geven aan wat je schrijft? Wat stel je voor? Wat is het praktische alternatief voor ‘oog om oog’? Ben ik best benieuwd naar.

Dezi
Dezi
Antwoord aan  Dezi
8 jaren geleden

Mooi stuk, maar HOE kunnen….. bedoel ik.

GROBBO
GROBBO
8 jaren geleden

Je suggereert dat er met IS te onderhandelen valt. Nogal naief.

http://www.volkskrant.nl/opinie/is-zal- … ~a3870192/

Erik
Erik
8 jaren geleden

Mooi stuk Wouter, helemaal mee eens!

Hans A.
Hans A.
8 jaren geleden

Je schrijft: > Dat gaat niet door meer kwaad te doen, niet door nog harder terug te slaan, niet door nog meer volken te onderdrukken en onze superioriteit te laten zien. Maar liefhebben. Op een manier dat zij er beter van worden. Als een groep barbaren bezig is genocide te plegen op een volk en dat volk vraagt om militair ingrijpen van andere landen, dan vind ik het gerechtvaardigd om oorlog te voeren, niet om… Lees verder »

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
8 jaren geleden

Het is niet mijn gewoonte om monologen te houden, maar ik denk dat ik toch iets moet verduidelijken voor dat er misverstanden over kunnen ontstaan; als ik spreek over ‘bekering’, dan doel ik niet zozeer op een in/out-verhaal zoals dat in sommige Protestantse kringen wel gebruikelijk is. Ja, uiteraard horen alle onderdelen van het katholiek geloof m.i. idealiter bijelkaar en ik vind het belangrijk om dat ook transparant te communiceren, maar in de niet-zo-ideale praktijk… Lees verder »

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
8 jaren geleden

Ik heb er hier wat over geschreven: https://www.facebook.com/anthony.ruijtenbeek/posts/457094467824235?pnref=story Maar het is buitengewoon lastig. Er zijn overigens wel voorbeelden in de geschiedenis waarin oorlogsgeweld weldegelijk geholpen heeft. Ik denk dan met name aan Duitsland en Japan, maar dat was dan ook zowel een totale oorlogsvoering alsook een totale ‘bekering’ van een gehele maatschappij daarna. Ik denk zelf dat hét grote probleem met de invasies van Afghanistan en Irak vooral was dat de ‘nazorg’ echt voor een… Lees verder »