homeless jesus

Ellendig simplisme

5 min leestijd

Je moet er gewoon voor bidden, dan komt het allemaal goed.” “Geef het in Gods hand, dan zul je vrede ervaren.” “Later in de hemel zal het echte vrede zijn.” “God zal je nooit meer geven dan je aan kunt.” “God heeft er vast een bedoeling mee.

homeless jesus

Het kunstwerk “homeless Jesus” komt behoorlijk binnen. Zeker als het bankje zo net buiten de kerk staat. Misschien identificeert Jezus zich met mensen die zich net zo buitengesloten en onbegrepen voelen. Dat vind ik persoonlijk een bijzondere gedachte.

Hoe gemakkelijk zijn deze dingen niet gezegd in de kerk. Ze vallen ongeveer in het genre van “Jezus is het antwoord” terwijl iedereen zich afvraagt “maar wat was de vraag ook alweer?” Snel wordt geprobeerd dingen te duiden die in het leven gebeuren. Soms is het wat meer subtiel, maar af en toe komen er voorbeelden voorbij die je laten gruwen. “Jij geneest niet omdat je niet goed gelooft” of “die natuurramp is een straf van God” en dat soort uitspraken die echt oprecht worden gemeend door christenen. Vre-se-lijk wat een veroordeling! En wat een ellendig simplisme. Is het leven wel zo eenvoudig te knippen en in vakjes en categorieën in te delen? Sorry, retorische vraag. Ik bedoel: nee, het leven werkt niet zo.

Om maar eens bij die uitdrukking stil te staan “God zal je nooit meer geven dan je aan kunt.” (*) Waar is God in al het verdriet? Verdriet om al het ongeluk dat je overkomt, alles wat je is ontnomen? Wat nu als je het leven niet aankunt, omdat alles in het leven zo’n pijn doet. Wat nu als je bent misbruikt, verraden, bedrogen, vernedert… Wat nu als je leven de hel is. Het enige wat je dan als fijne gristen zegt tegen iemand in nood: “Kijk, je moet dit wel kunnen dragen, want volgens het systeem geeft God je niet teveel. En als je het niet kunt dragen, dan vertrouw je niet genoeg.” In beide gevallen ben jij zelf dus het probleem. En bedankt, dit kan in mijn hel er ook nog wel bij, bij al dat ellendige. HET IS GEWOON NIET WAAR dat er niets in je leven kan overkomen dat je niet aan kunt. Soms kan het gewoon niet meer.

Dat zijn momenten dat je misschien probeert te bidden: “God, àls u er dan bent, dan is nù het moment om daar iets van te laten zien. Want als er één moment dat ik het nodig hebt dat u de helpende hand toesteekt, dan is het dìt moment. Please, heel erg please!” Om vervolgens mee te maken dat er niets verandert. Dat de hel de hel blijft, dat het leven ondragelijk blijft. Waar is God dan als het zo ongelofelijk donker is?

En nog steeds weet ik niet waar God dan is. Is het erg? Ja, soms wel heel erg. Zeker als ik zie dat mensen met een ondragelijk leven besluiten om er maar uit te stappen, om het op te geven. Het zijn momenten dat je de hemel, de aarde en het hele universum zou willen bewegen. En ik vind het zo ongelofelijk verrot dat het geloof dan niet blijkt te werken. Althans, niet op de manier waarop ik het kan zien. En misschien moeten we als fijne gristenen maar stoppen met ook de pijn en ellende in het leven op deze simpele manier te benaderen. Het zijn niet slechts mind-games, sommige ellende ‘bid je er niet zomaar uit’. Ik zeg sommige, maar ik bedoel eigenlijk ‘de meeste ellende bid je er niet zomaar uit’.

Hoe wel? Weet ik niet. Wel irriteer ik me steeds meer aan het feit dat veel van de evangelische liedjes zo weinig ruimte hebben voor het zoeken, het dwalen, het niet weten, het boos of teleurgesteld zijn. Terwijl veel mensen dit wel zo ervaren.

Nu kan je zeggen: “stop dan toch gewoon met geloof want het werkt toch niet“. Fair point en eerlijke reactie. Maar ik vraag me af of dat echt de enige oplossing is en of het een eerlijke oplossing is. Temeer daar het een hele legitieme spirituele ervaring is om in de geestelijke duisternis te zijn, om je godloos te voelen, om je verlaten te voelen. Waarom zijn we er dan zo bang voor? Als ik de oude spirituele liedjes uit de Bijbel voorbij zie komen dan zie ik niet alleen maar happy-clappy blijdschap waarbij alles snel is gefixt en werkt.

Heb erbarmen, HEER, want ik kwijn weg.
Genees mij, HEER, ik ben doodsbang,
ik vrees voor mijn leven.
Hoe lang, HEER, moet ik nog wachten.
(Psalm 6:3-4)

Waarom, HEER, bent u zo ver
en verbergt u zich in tijden van nood.
(Psalm 10:1)

Het christelijke leven is niet een leven in een soort waas van hemels geluk. Het is blijdschap èn verdriet, ziekte èn gezondheid, vrede èn oorlog. Niet alleen het christelijke leven. Christenen zijn net mensen met gewone-mensen-leven. Er zijn mensen met nood in hun leven, met pijn. Christenen worden steevast opgeroepen om het leven gastvrij te leven, een open huis en een open hart. Om er te zijn als er verdriet is. Er te zijn als er blijdschap is. (Lees maar in Romeinen 12:12)

(*) Dat zeggen we op basis van 1 Cor 10:13 “U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven vermogen wordt beproefd.” In deze bijbeltekst gaat het niet over alles wat je als mens overkomt. Het gaat hier om BEPROEVING, om een TEST.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

20 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
GROBBO
GROBBO
8 jaren geleden

We hebben een trol op Creatov. AFB65. Niet op reageren.

AFB65
AFB65
Antwoord aan  GROBBO
8 jaren geleden

Vooral niet doen, grobbotrol.

AFB65
AFB65
8 jaren geleden

Het geloof is ook dat de ander niet moet zeuren. Ik heb toch gebeden voor je?

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Inderdaad Jezus IS het antwoord, zowel in je diepe dalen als op de bergtoppen, in nood ,twijfel en angsten des dood……JEZUS IS HET ANTWOORD…heel simpel!!!!!! Geloof is geen formule ,maar een Persoon waarmee je het leven deelt. Onbeantwoorde vragen,,,Ja,,,maar Mijn Genade is u genoeg. Ik ben misschien een simpele ziel, maar ja. als je niet wordt als de Kinderen he…. Ik heb vele diepe dalen moeten doortrekken, en heb Zijn beloftes als waarheid omarmt, en… Lees verder »

Freek
Freek
8 jaren geleden

Ik heb al een tijdje je artikelen gevolgd en kan mij heel goed vinden in jou worstelingen. Er zijn geen pasklare antwoorden, leed pijn, teleurstelling, machteloosheid…..Wie kent deze dingen niet. iedereen wordt hier mee geconfronteerd en er is maar een verschil. Hoe ga je ermee om. Het makkelijkste is natuurlijk alles wegstoppen, stil maar, wacht maar alles komt goed. Dit klopt uiteindelijk wel, maar wat moeten we ermee in het hier en nu? De andere… Lees verder »

A. Hougee-Nederlof
A. Hougee-Nederlof
8 jaren geleden

Prachtig stuk, het heeft me goed gedaan. Dank je wel.

Monique
Monique
8 jaren geleden

Wat herkenbaar. Bedankt voor het verwoorden.

Marc Volgers
Marc Volgers
8 jaren geleden

Blog naar mijn hart! Muziek is een aandachtspunt (zie mijn blog ;-) ). Helaas kost het enorm veel tijd om de evangelischen te veranderen op dit punt. Als er iets een traditie is, is dit het misschien wel…

Frans
Frans
8 jaren geleden

Het verhaal wat hier wordt verteld was ook ons verhaal in de jaren 90. Want dit soort verhalen ga je vertellen als je in nood zit, bent en lang blijft en daarnaast naar een (charismatische) evangelische gemeente gaat. Zo’n gemeente waarbij van alles goed gaat. Wij fietsten wel eens naar huis met tranen in onze ogen van ellende. We liepen echt tegen muren aan in ons verdriet. Verleden jaar had ik een lang gesprek met… Lees verder »

Rengo
Rengo
8 jaren geleden

Wat wordt vergeten is dat er nog de duivel is. Die strooit ook met veel narigheid, ziekte en verleidingen (zie Job) Van God komt de moeite/ziekte niet. Die komt in oorsprong van de Duivel en zijn trawanten. In het paradijs ging het fout. Daar is de zondeval ontstaan en hebben wijzelf het leed over ons uitgeroepen. Maar gelukkig hoef je dat niet alleen te dragen en zal onze Redder uiteindelijk overwinnen en een nieuwe aarde… Lees verder »

Yvonne
Yvonne
8 jaren geleden

Zo! Net lid geworden van je blog en na 1 artikel al helemaal blij. Want jij verwoordt helemaal wat ik denk, voel, en beredeneer. Fijn! Ik verheug me op de rest.

Diny Tuik
Diny Tuik
8 jaren geleden

Soms maak je dingen mee die inderdaad zo verschrikkelijk pijn doen, je begrijpt het niet meer, je ziet niet hoe het ook maar enigszins nut kan hebben,. En ja veel mensen hebben een goed bedoelde opmerking, waar je soms bijna boos van wordt. Maar als ik mijzelf toelaat in een hoekje te gaan zitten en mijzelf toesta om mijzelf te laten opslokken door al mijn verdriet dan lijkt het of zelfs God mij alleen gelaten… Lees verder »

wasiliki
wasiliki
8 jaren geleden

I’ve been there, saw it all… hell and heaven. When I was in hell there was no answer good enough to justify (not even if God had given it) and when I was in heaven I did not know how I became there, but His peace was tremmendless. I only know that I prefer beiing in hell with God than without Him. So hold on and if you cant’t ask your christian friend to hold… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  wasiliki
8 jaren geleden

I think that, the same as in life, hell will be less complex without God.

Sjanet
Sjanet
8 jaren geleden

Op de opmerking ; god geeft niet meer dan je kunt dragen, zeg ik altijd: het is andersom: God helpt je dragen van wat je overkomt / gegeven wordt. Dat vind ik zelf een troostende gedachte. Want idd vreselijk die opmerkingen dat het wel goed komt, dat er een bedoeling mee is: ze maken me opstandig. ‘Zout op met die opmerkingen’ en de teksten dat je niet genoeg geloofd die maken me nog depressiever dan… Lees verder »

Jan van der Zee
Jan van der Zee
8 jaren geleden

“Ook al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar.” Een gedeelte uit Psalm 23. Een Psalm die voor veel mensen een Psalm van hoop en troost is. Een Psalm die niet ontkent dat er een diep donker en inkt zwart dal kan zijn waar je soms doorheen gaat, en in sommige gevallen je leven lang niet meer uitkomt. Ik begrijp dat mensen uit het leven stappen. Het is geen stap naar… Lees verder »

Anthony Ruijtenbeek
Anthony Ruijtenbeek
8 jaren geleden

Je kunt dat soort narigheid nooit helemaal voorkomen natuurlijk, maar ik denk wel dat men er zichzelf minder goed tegen kan beschermen in vormen van Christelijk geloof met een laag institutioneel gehalte.

Ivo Ruijters
Ivo Ruijters
8 jaren geleden

Goed stuk weer. Ik herken het gemak waarmee alles onder een grote halleluja happy-clappy-life-is-good hoed wordt gestopt. En dat lukt prima als het leven mee zit maar je gaat hard op je plaat als zaken ineens tegenzitten. En God is niet veranderd. Waar is hij dan in de schrijnende gevallen die ook super sympathieke christenen meemaken. Zeker na de dood van mijn moeder had ik veel moeite met te opgewekte opwekkingshits die iedereen haast klakkeloos… Lees verder »

Erwin &joke
Erwin &joke
8 jaren geleden

In de oude psalmen en oude kerkliederen staan vele liederen die ook de inktdonkeredagen bezingen. Liederen die in de tweede wereldoorlog vele soldaten hebben gezongen toen ze bang ,gewond En alleen in de elende zaten. Elk mens komt in moeilijke omstandigheden , waarom geen idee ik persoonlijk zoek geen antwoordden probeer uit alles iets positiefs tehalen of het om te vormen. Voor me zelf maar ook voor anderen. Een ligt je te zijn. Morgen naar… Lees verder »