God verbergt zich in het doodgewone
Even geen jingle bells, geen white christmas uit mijn speakers. Liever een stille nacht zonder mierzoet kerstsfeertje. Had ik geen zin in. Misschien ook omdat ik merk dat God maar moeilijk vindbaar is in de overmatige kerst glitter en glamour. Het is een beetje tegenstrijdig met hoe het verhaal volgens mij is gegaan. Een verhaal dat juist iedere glitter en glamour mist. Hier mijn kerstgedachte met als ingrediënten: een tienerzwangerschap, tovenaar Radagast en vluchtelingen.
Een tienermeisje is zwanger. Foutje zou je zeggen. En de zwakke smoes is dat God hier achter zou zitten. Haar verloofde, Jozef, heeft het niet gedaan. Dus ja, als hij niet achter de zwangerschap zit, dan iemand anders. Het is niet alleen ontrouw van Maria naar Jozef, maar zeker ook onhandig en riskant in de samenleving van Israël in de tijd van de romeinse overheersing. Jozef besluit om in stilte de schuld op zich te nemen en weg te gaan. Zodat iedereen zou denken dat hij niet heeft kunnen wachten en met Maria geslapen heeft en er nu stilletjes tussenuit is geknepen.
Jozef
Even tussendoor hè, eerlijk gezegd vind ik Jozef ten onrechte nogal eens weggeschoven in de kerststal. De os en de ezel hebben over het algemeen een prominentere plek in een gemiddelde kerstscène dan deze jonge ondernemer. Maar Jozef is een echte man volgens mij. Een die de schuld op zich neemt. In ieder geval wilde hij dat doen, want in een droom vertelt een engel hem dat Maria geen kletspraatje heeft opgehouden.
Schuurtje
Door omstandigheden zoekt het jonge stel een plek in Bethlehem op de avond dat Maria gaat bevallen. Nergens is plek. Logisch eigenlijk, wie wil de puinhoop en overlast hebben van een bevalling? Een schreeuwende moeder, opgewonden vroedvrouwen, en een huilend kind in je hotelletje is niet echt goed voor de klandizie. Dus… dan maar in een schuurtje overnachten. We hebben hier maar een kerststal van gemaakt. Nee, niets kersterigs aan hoor, zo’n ellendig schuurtje.
Klein publiek
Er moeten engelen zijn geweest. Inderdaad, als ik God zou zijn geweest zou ik het ook groots aanpakken. Iets als het “Amen” uit “The Messiah” van Händel, een uitvoering met veel koperblazers. En opvallend, machtig, indrukwekkend en majestueus.
Echter, de Allerhoogste heeft een wat beperkt publiek gekozen. Het hele publiek bestond uit een paar herders die ’s nachts moesten zorgen voor de kudde schapen die graasden in de heuvels rondom het stadje Bethlehem. Over het algemeen niet echt goed volk. Verder heeft niemand deze glimp van de hemel gezien. Toch een gemiste kans zou ik zo denken.
Radagast
Na een aantal maanden komen magiërs uit verre oorden een klein kind opzoeken. Doet me altijd denken aan de druïde uit Asterix en Obelix. Of Radagast, de vreemde tovenaar uit de Hobbit. In ieder geval was het vreemd publiek, maar het lijkt of zij een van de weinigen zijn geweest die bij Jezus Jozefszoon op kraamvisite kwamen.
Afghaans vluchtelingengezin
Ergens in de tijd daarna breekt de ellende uit in het anders zo vredige stadje. Een boosaardige koning zoekt naar een klein kind dat mogelijk een bedreiging vormt voor zijn koningschap. Om zeker te zijn dat hij niets over het hoofd ziet laat hij gemakshalve alle jongetjes onder 2 jaar doden. Maar Jozef, Maria en kleine Jezus zijn dan al op de vlucht. Want weer hebben ze informatie gekregen van het hemelse hoofdkantoor. Een jong gezin is op de vlucht, ergens in het midden-oosten, omdat ze nergens veilig zijn.
Zoetsappig?
Vertel me nu eens… wat is hier nu romantisch en zoetsappig aan?
Als ik God zou zijn, dan zou ik het anders hebben aangepakt. Niet zo twijfelachtig, niet zo onbeduidend, niet zo gewoontjes, niet zo kwetsbaar, niet zo onherkenbaar. Ik zou, als de hemel toch mijn domein is, gewoon een tipje van de sluier van de hemel halen. Ik zou met mijn donderende stem even iedereen laten weten hoe het nu eigenlijk zit. Ik zou het engelenkoor vervangen door een engelenmacht en die laten marcheren door alle grote steden van die tijd en ik zou hen geweldige overwinningsliederen laten zingen en hen laten aankondigen dat er slecht één koning is en dat deze zojuist is geboren. Alhoewel, misschien had die geboorte totaal niet nodig geweest. Zonder had ook gekund. Zou ik denken.
Ingewikkeld
Daarom vind ik kerst ook zo ingewikkeld. Omdat God blijkbaar zo onherkenbaar is. Hij is niet te vinden in het grote publiek, niet in de grote massa. Nauwelijks iemand heeft het doorgehad. En niemand kon bedenken dat deze tienerzwangerschap zo anders was dan slechts een foutje door de verliefdheid van vader en moeder. En bijna niemand zag in dit kleine jochie méér dan gewoon een klein jochie. Wie het wel zagen waren bijzondere figuren. Het waren vooral geen standaard nette mensen. Zou jij iets van God hebben gezien in dit jonge gezin dat op de vlucht was voor een boosaardig regime?
Het doodgewone
Blijkbaar moet ik ook mijn hele verwachting van God bijstellen. God verbergt zich blijkbaar graag in het doodgewone, in het kwetsbare, in het zieke, in de stadsgek, in de misdadiger, in de druïde, in de arme, in de foutjes. Misschien is dat wel de reden waarom hij zo moeilijk te vinden is.
Mooie kerstdagen gewenst!
Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.
PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!
[yarpp]
God is kleiner dan ik dacht
Beste Grobbo, Elk jaar veranderen miljoenen liters water in wijn. Het duurt misschien iets langer dan in Kana, maar het blijft toch een wonder. Trouwens, je bent zelf ook een ‘wonderlijk’ mens, net als ieder ander. Je lijkt van mening van mening te zijn dat wie de Bijbel gelooft niet een weldenkend mens kan zijn. Ook denk je als weldenkend mens dat de bijbelverhalen door iemand verzonnen zijn. Dat mag je denken natuurlijk. Maar misschien… Lees verder »
Ach ja natuurlijk.
Daar hebben we Henk Karssenberg onze gepensioneerde wiskundedocent weer. Ik had het kunnen weten.
De man die op veel sites (ik ken hem nog van hyves), waaronder ook freethinker, zit te evangeliseren, vragen stelt, maar zelf nergens inhoudelijk op ingaat en zelf moeilijke vragen blijft ontwijken.
Klaar.
Groet,
GROBBO.
‘En niemand kon bedenken dat deze tienerzwangerschap zo anders was dan slechts een foutje door de verliefdheid van vader en moeder’.
Daarmee zet je wel de toon omtrent ongetrouwde moeders, Wouter.
Voorts vraag ik mij af waarom het zo vaak over ‘fouten’ gaat m.b.t. het geloof. Misschien vind je God wel niet omdat je alleen daar zoekt. Of omdat ie gewoon niet bestaat zoals de kerk en traditionele gelovigen zich voorstellen.
Beste Grobbo, jij begon met te beweren dat de bijbelse verhalen verzonnen zijn. Maar je voerde geen enkel argument aan waarom dat zo is. Zou je dat eerst eens willen uitleggen?
Met vriendelijke groeten,
Henk
Henk, Wederom ontwijkend gedrag. Als weldenkend mens anno 2016 bijna weet je toch ook wel dat al die zogenaamde wonderen in de bijbel onmogelijk zijn. Verder is het Adam en Eva verhaal al lang geleden achterhaald door de evolutietheorie. Ene Methusalem die een jaar of 900 oud werd. De zondvloed kletskoek, Jona in de Walvis, Jozua, die de zon stil zet, water in wijn veranderen, de wonderbaarlijke vermenigvuldiging, de bijl die op het water dreef,… Lees verder »
De hele Griekse mythologie bestaat uit rijke fantasie verhalen en metaforen om de hogere machten te beschrijven die zij verzonnen. Zoals ook de bijbel door de Grieken geschreven is vol gefantaseerde maar wijze metaforen. De evolutietheorie heeft voor de vrijzinnig denkende mens dat hele scheppingsverhaal tot een fantasieverhaal geplaatst. Dus Henk, leer vrij te denken zonder altijd je evenwicht te zoeken in fantasie die inderdaad best wel leuk is zolang je er in gelooft. Want… Lees verder »
Beste Henk,
Het waarom en door wie al die uit de duim gezogen bijbelse verhaaltjes uiteindelijk zijn opgeschreven doet niet echt ter zake aan mijn vraag, welke jij ontwijkt, waarom “het te bizar om niet waar te zijn” als waarheidsargument niet zou gelden voor de Koran, Ilias en Het boek van Mormon.
“Het evangelie is te bizar om niet waar te zijn”
Net als de Koran te bizar is om niet waar te zijn?
Net als de Ilias te bizar is om niet waar te zijn?
Net als Het boek van Mormon te bizar is om niet waar te zijn?
Beste Grobbo, De verhalen van Jezus’ geboorte, dood en opstanding werden al gepubliceerd in de tijd, dat veel tijdgenoten van Jezus nog leefden. Laten we even van de hypothese uitgaan, dat dit allemaal inderdaad verzonnen is. Dus Mattheus begint zijn boek met het verzinnen van een geslachtsregister, waarin onder andere vier vrouwen van een dubieuze reputatie voorkomen. Later verzint hij, dat de opstanding van Jezus eerder door vrouwen wereld geloofd dan door Jezus’ eigen discipelen.… Lees verder »
Inderdaad Henk…voor de Wereld een maffe boodschap, het Kruis, het Evagelie…maar dat zegt de Bijbel ook!
1Cor.1:18-23
https://youtu.be/dMvnUKNAhdM…….
God,s Zegen allen toegewenst………….
Ach, het zijn maar verzinsels.
Blijkbaar voldoet het aan een behoefte, Veel mensen hebben er steun aan.
Verzonnen? Door wie dan? Door Mattheus en Lukas?
En waarom dan? Wat hadden ze voor met die verzinsels? Wilden ze daarmee de wereld overwinnen?
Het evangelie is te bizar om niet waar te zijn.
Om mezelf te verduidelijken; er zijn geloofsstromingen genoeg geweest die de majesteit van God éénzijdig hebben benadrukt en in zekere zin geldt dat ook voor de grote seculiere ideologiëen, maar dan meer figuurlijk. Toch is datgene wat uit het optreden van Jezus is voortgesproten, veel duurzamer geweest, juist vanwege het bewaren van dat element van een God die Zich kennelijk kwetsbaar wilde opstellen. O.m. dus een concrete organisatie die veruit de oudste, veruit de grootste… Lees verder »
Maar goed, die hele redenering geldt toch in veel sterkere mate voor het Kruis? Aanstootgevend voor de Joden en dwaasheid voor de Grieken.
Ik struikel over God, moet eerder moeite doen om Hem even te ontlopen. Hij is overal en spreekt door zoveel dagelijkse dingen.