vlinder in je hoofd

Alles wat niet mocht

5 min leestijd

Het resultaat van mijn zwaar orthodox christelijke opvoeding was een soort natuurlijk reflex van argwaan tegen alles wat anders is. Het is denk ik niet ingeschapen, het is aangeleerd, maar het zit wel erg diep.

vlinder in je hoofd

Het was argwaan tegen mensen die anders klinken, anders praten, anders eruit zien, andere kleding dragen, andere vrienden hebben. Ook argwaan tegen mensen en krachten die de gebruikelijke dingen ter discussie stelden. En argwaan tegen dingen die je niet kon verklaren. Argwaan tegen meditatie, tegen popmuziek, tegen vermaak in zijn algemeenheid, tegen tijdverdrijf, tegen plezier, tegen…

Gelukkig ben ik normaal

In die zin is de reflex van toch wel veel medelanders tegen vluchtelingen erg herkenbaar: de reflex van afkeer of angst tegen mensen uit andere culturen en aanhangers van andere godsdiensten werkt precies zoals ik ook meekreeg. Zonder dat we het durven uitspreken denken we toch allemaal een beetje ‘gelukkig ben ik normaal’ waarmee je je mooi verheft boven iedereen die anders is. Wat is dat toch?

We kunnen onszelf niet zien

Een psycholoog legde eens uit dat we onszelf niet kunnen zien. Niet echt. We kunnen maar slecht een eerlijk beeld van onszelf krijgen. Hoeveel vrouwen klagen niet over een te dikke kont of waarom voelen zoveel vrouwen zich lelijk? Verbazingwekkend, eerlijk waar. Maar we kunnen onszelf alleen maar zien door de ogen van anderen. Hoe anderen op ons reageren, met ons communiceren en ons behandelen, bepaalt voor een erg groot deel ons zelfbeeld. Zou het niet tov zijn om eens wat meer in de ogen van de ander te kijken? Ook van de mensen die anders zijn, anders denken, anders praten, anders eten en anders leven.

Nieuwsgierigheid

Een gezond ingrediënt hiervoor is nieuwsgierigheid naar de ander. Naast nieuwsgierigheid heb je ook een stuk afstand nodig naar je eigen leven, denken, cultuur en situatie. Afstand geeft je een nieuw zicht op jezelf. Dat is althans mijn eigen ervaring. Afstand naar de situatie waarin je opgroeide. Afstand naar je eigen religieuze en kerkse leven. Afstand naar je eigen leven waarin allerlei patronen inslijten. Als je voldoende en voldoende lang afstand neemt, dan begin je dingen te zien die je eerder niet zag. Dat is een gezonde start.

Angst om bekend terrein te verlaten

Wat echter voorkomt om die afstand te nemen is vaak hetzelfde patroon van argwaan tegen alles wat anders is. Het is angst om het bekende terrein te verlaten. En het is schuldgevoel. Ja, schuldgevoel als je een eerste keer in je bed blijft liggen en niet op zondag ter kerke gaat. Schuldgevoel om eens lekker te genieten van een leuk feest wat vanuit de opvoeding niet wenselijk was. Schuldgevoel omdat je geniet, omdat genieten niet bij het doel van het leven hoorde. Schuldgevoel, dat ellendige schuldgevoel. Omdat je diep van binnen iets hoort roepen: dat is fout, dat is zonde!

Wat het allemaal nog erger maakte was de uitleg dat dat schuldgevoel een gevolg was van wat de Heilige Geest van God deed in je. Oftewel, dat schuldgevoel was een soort eeuwige waarheid omdat het door God zelf in je wordt opgewekt. Tja, daar zit je dan met je leven… En met je schuldgevoel.

Allergie

Ondertussen heb ik er een allergie tegen opgebouwd: alles wat maar niet mag, waar ik allemaal fout in zou zitten. Hierin zijn orthodoxe christenen (van welk smaakje ook) en gedreven atheïsten maar weinig verschillend: ze proberen je in een hok te duwen vanuit hun zichtpunt en werpen daarbij het gevoel op dat jij het toch echt nog niet goed begrijpt. Het helpt me echt niet hoor. Ik wil geen slaaf zijn, niet dat er weer op schuldgevoel wordt gedrukt, weer aanspraak wordt gemaakt op een soort virtueel alarm in ons innerlijk dat we geweten hebben genoemd.

Vrijheid

Dit nieuwe jaar wordt een jaar waarin ik verder zoek naar vrijheid. Vrij om te genieten, vrij om te geloven, vrij om te twijfelen, vrij om niet te geloven, vrij om te spreken, vrij om te zwijgen, vrij om te voelen, vrij om te weten en vrij om niet te weten, vrij om dichtbij te zijn en vrij om afstand te nemen, vrij om te kiezen en vrij om te laten gaan, vrij om lief te hebben.

De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden… (1 Johannes 4:18)

Lief hebben… is dat niet het hoogste van alles? Lief hebben zonder angst, zonder rem. Nee, het geloof waar we het in de kerken zoveel over hebben zal niet overblijven. Ook de hoop op een betere toekomst niet. Maar de liefde wel, die zal blijven. Als je op de bodem van alles wat belangrijk is in het leven bent gekomen, als alles uit het emmertje is gehaald, zal er nog één ding in zitten en dat is liefde. Laat het liefde zonder angst zijn.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

35 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
waterlelie
waterlelie
8 jaren geleden

Wouter, je behoeft niet zenuwachtig te worden hoor. Ik reageer gewoon op een uitspraak van jou.

En ja soms gebeurd het dat de mens schuldgevoelens krijgt en verstoppertje doet.
De mens wordt van zelf…..geroepen.

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  waterlelie
8 jaren geleden

Wouter! Wouter!!

Waterlelie
Waterlelie
Antwoord aan  waterlelie
8 jaren geleden

ja Wouter, God roept: mens waar ben je…… de mens kan een paar dingen doen: 1e blijven zoeken tussen de bomen=groepen/kerken/dogma’s/preken/bijbel lezen/bidden/wereld enz enz… 2e de mens kan ook zeggen: hier ben ik… en te voorschijn komen en iedereen de schuld geven dat het zover is gekomen met hem/haar De verloren zoon was ook gaan zoeken buiten Vaders huis. Maar heeft Hem daar nooit gevonden. En weet je: God zoekt de mens. En God had… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  waterlelie
8 jaren geleden

De vierde mogelijkheid wat een mens kan doen: Laat het juk van je religie en je indoctrinatie los. Wees vrij en denk voor jezelf. Laat die irrationele onzin van het geloof van je afglijden. Neem het leven zoals het is en probeer er het beste van te maken. Wacht niet op een verlossend hiernamaals, want dit is slechts wishfull thinking. Geniet nu van het leven. Meer is er niet.

Waterlelie
Waterlelie
8 jaren geleden

creatov: je zegt: Ik zou willen dat het allemaal zo eenvoudig was. Dan waren er niet tientallen verschillende kerkgenootschappen, opvattingen, vertalingen, etc. Het is precies andersom creatov: Juist omdat het zo eenvoudig…IS…. zijn er zoveel kerken/opvattingen enz. Mensen willen het eenvoudige niet. Het moet bij de mens juist moeilijk zijn. Dus maken ze het eenvoudige…moeilijk!!! ( JCM neemt het voorbeeld van wat er in het Paradijs gebeurde. Van ALLE , dus heel vele , bomen… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  Waterlelie
8 jaren geleden

Ja creatov, niet zo moeilijk doen.

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

,Laatste twee reakties moeten dus onder “”Het tegenover gestelde van Geloof”” :-(

JCM.OERLEMANS
JCM.OERLEMANS
8 jaren geleden

lekker weer, ik zie dat ik mijn reactie op Waterlelie hier, eigenlijk onder het verkeerde item
staat….

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Nou ik zie dat dus wel zo Wouter….het geloof, het Woord, de boodschap van Jezus kruisiging en opstanding, is voor ieder mens, slim of niet, te begrijpen.Het IS heel eenvoudig….Want allen die Hem aangenomen hebben enz enz Zou Hij het zo ingewikkeld maken , dat het haast niet mogelijk is Hem te leren kennen en te begrijpen? Het is een kinderlijk eenvoudige zaak om een relatie met Hem aan te gaan….. Dat is een persoonlijk… Lees verder »

jcm.Oerlemans
jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Scherp Waterlelie…..Het Woord aannemen zoals het er staat, zo simpel!
Het kost je wat, je moet je zelf overstijgen ahw. Nederig zijn, buigen voor de Allerhoogste en Zijn Waarheid.
Je kunt het Woord ontleden, er over filosoferen, het ter discussie stellen, of het in twijfel trekken….wie was het ook al weer die daarmee is begonnen in de Hof van Ede…?

creatov
creatov
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden

Beste JCM, het klinkt allemaal mooi om “Het woord aan te nemen zoals het er staat!” Ik zou willen dat het allemaal zo eenvoudig was. Dan waren er niet tientallen verschillende kerkgenootschappen, opvattingen, vertalingen, etc. Ik ben er bezorgd om dat veel mensen het te eenvoudige mantra te laat door hebben. Ik wil niet zeggen dat ik niet hou van het boek. En ook niet dat ik het afwijs. Wel dat ik wel oppas met… Lees verder »

vergetennick
vergetennick
Antwoord aan  jcm.Oerlemans
8 jaren geleden
Waterlelie
Waterlelie
8 jaren geleden

Er wordt in bovenstaande artikel gezegd: Nee, het geloof waar we het in de kerken zoveel over hebben zal niet overblijven. Ook de hoop op een betere toekomst niet.

Dat is niet waar. 1 Korintiers 13: 13 zegt:
Zo..BLIJVEN…dan :
geloof, hoop en liefde. Deze drie. Maar de meeste van deze drie is de liefde.
Geloof en hoop b lijven dus wel degelijk bestaan.

vergetennick
vergetennick
8 jaren geleden

Tja, zo zou je het voor jezelf kunnen interpreteren. Hoe zou je willen dat het geluid van een atheïst of een orthodoxe christen aan je word opgediend? Of helemaal niet. Ja, dat ben ik met je eens. Dat zou mooi zijn. Maar ik denk zelf dat jouw geloof de toekomst wordt in gedragen door de christenen met een radicale inslag. Een religie dat gedragen zou moeten worden door allemaal tolerante WoutervanToornchristenen geef ik nog geen… Lees verder »

losingyourbff
losingyourbff
8 jaren geleden

(even een spuit 11 reactie) Vrijheid, mooi thema. Oprechte strijd die je daar aangeeft met de beknelling van de Nederlandse evangelische/christelijke leefwereld, en de vrijheid waar je echt naar verlangt. Vrijheid moet ook zo ver kunnen gaan om niet alleen het portie argwaan naar andersdenkenden of “wereldse” dingen te overwinnen, maar ook de vrijheid om je eigen denkbeelden vanuit een ander te kunnen bekijken, de zin van de onzin te kunnen onderscheiden, en dan ook… Lees verder »

jcm.oerlemans
jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Ja, Grobbo, dat zou ik ook zeggen als ik jou was….:-) dacht al dat je hiermee zou komen.
Nou ja veel leesplezier toegewenst dan maar…..

jcm.oerlemans
jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Hoezo zouden we niet mogen oordelen???? het wordt pas eng als je dit niet zou doen (zo nu en dan ) :-)

http://www.derekprince.nl/bijbelstudies/gemeente-bijbelstudies/oordelen/

Pieter Biemond
Pieter Biemond
8 jaren geleden

Zo’n 2 jaar geleden ging ik voor het eerst met mijn huidige collega in gesprek met een student over geloven. De studente was moslima, en vertelde dat ze aan het eind van haar gebed ook voor persoonlijke dingen bad. Waarop mijn collega zei: Je hebt dus een persoonlijke relatie met God’. Ik was in mijn hoofd met hele andere vragen bezig… Terugdenkend is dat een van de aanleidingen waarom ik doe wat ik nu doe.… Lees verder »

jcm.oerlemans
jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Ha, Ha,….. Ook een Goede Morgen Grobbo…. :-)
Je bent toch wel nieuwschierig naar de verhalen van de idioten die hier reageren…
Ja, Ja,……

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  jcm.oerlemans
8 jaren geleden

Niet zozeer nieuwsgierig naar de verhalen, maar meer naar het fenomeen van de mens en zijn religie op zich. Hoe men zo irrationeel kan zijn, die onzin voor waar aan te nemen. Dat blijft me boeien.

Dat je iedereen die hier reageert idioot noemt is voor jouw rekening. Ik hou het “Idioot” alleen bij “de verhalen” van toepassing.

jcm.oerlemans@casema.nl
jcm.oerlemans@casema.nl
8 jaren geleden

ik bedenk nu…het zal wel te oppervlakkig gevonden worden wat ik schrijf. Een instant oplossing. Nou ja ik ken de Heer al 40 jaar, en heb ook mijn strijd gehad om mijn hoofd Geestelijk boven water te houden.Maar altijd het besef van Zijn aanwezigheid, als er eens dorre tijden waren. Mijn bekering was wel een klapper; op mijn roep tot God, was Hij in mijn kamer, en overspoelde mij met Zijn Liefde, en trok alle… Lees verder »

GROBBO
GROBBO
Antwoord aan  jcm.oerlemans@casema.nl
8 jaren geleden

“het zal wel te oppervlakkig gevonden worden wat ik schrijf”

Niet alleen oppervlakkig, maar gewoon idioot.

jcm.oerlemans@casema.nl
jcm.oerlemans@casema.nl
8 jaren geleden

. .. WORDT HERVORMD DOOR DE VERNIEWING VAN UW DENKEN Een God,beeld dat ahw door hersenspoeling in de geest staat gegrift, en angst oproept ,kan een leven flink verzieken. Je moet weer op nieuw gevoed worden met de Waarheid. Een deprogameren van een verkeerd God,s beeld. Goede boeken lezen en goede preken beluisteren, die de WAARHEID over God verkondigen. Wie je bent IN Christus , is de sleutel tot een Godsbeeld en Zelfbeeld dat de… Lees verder »

Frea Timmerman
Frea Timmerman
8 jaren geleden

Kerken die alleen maar over schuldgevoelens praten, hebben nog maar heel weinig begrepen van het overweldigend liefdes-offer van Jezus Christus aan het kruis van Golgotha.Kerkleden worden dan marionetten en hun eigen wil en mening doet er niet meer toe, en ze worden het slachtoffer van een liefdeloos en kil (evangelie). Dan wordt het geloof een angst-geloof, waar mensen psychisch en lichamelijk kapot aan kunnen gaan.Dat is in de loop der jaren helaas ook wel gebleken.Is… Lees verder »

Johan Klein Haneveld
Johan Klein Haneveld
8 jaren geleden

Weer heel herkenbaar, Wouter. Ik verwarde de stem van mijn (overgespannen) geweten ook met de stem van God en dus mocht ik van mezelf geen spannende boeken meer lezen of films kijken … alleen nog bijbelstudie doen. Brrr …

Momentum
Momentum
8 jaren geleden

De grootste vijand van de genade die in de evangeliën en de brieven van Paulus verkondigd wordt is wetticisme. Charles R. Swindoll heeft een steengoed boek geschreven over de betekenis van genade, hoe je daar vanuit kunt leven, over zogenaamde ‘grace-killers’ die mensen graag willen voorschrijven hoe ze geloof en leven moeten leiden. Heeft mij veel geleerd en vreugde gegeven in mijn zoektocht naar ware genade. Het boek heet ‘The Grace Awakening’, in het nederlands… Lees verder »

Andrea de Jager
Andrea de Jager
8 jaren geleden

Zo herkenbaar! Het geweten… ja… voel je je ergens schuldig over dan is dit de H.G. die zachtjes fluistert dat je fout zit. Daar mag je altijd van uitgaan, zelfs met een ijsje in je hand op zondag. Foute boel dus, dat ijsje voor sommigen. Ongelofelijk.

Annemieke
Annemieke
8 jaren geleden

Ik ben de laatste tijd erg geraakt door het lied: No longer slave of fear I am a child of God. Zo waar!!

U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’.
Romeinen 8:15