vlinder in je hoofd

Alles wat niet mocht

5 min leestijd

Het resultaat van mijn zwaar orthodox christelijke opvoeding was een soort natuurlijk reflex van argwaan tegen alles wat anders is. Het is denk ik niet ingeschapen, het is aangeleerd, maar het zit wel erg diep.

vlinder in je hoofd

Het was argwaan tegen mensen die anders klinken, anders praten, anders eruit zien, andere kleding dragen, andere vrienden hebben. Ook argwaan tegen mensen en krachten die de gebruikelijke dingen ter discussie stelden. En argwaan tegen dingen die je niet kon verklaren. Argwaan tegen meditatie, tegen popmuziek, tegen vermaak in zijn algemeenheid, tegen tijdverdrijf, tegen plezier, tegen…

Gelukkig ben ik normaal

In die zin is de reflex van toch wel veel medelanders tegen vluchtelingen erg herkenbaar: de reflex van afkeer of angst tegen mensen uit andere culturen en aanhangers van andere godsdiensten werkt precies zoals ik ook meekreeg. Zonder dat we het durven uitspreken denken we toch allemaal een beetje ‘gelukkig ben ik normaal’ waarmee je je mooi verheft boven iedereen die anders is. Wat is dat toch?

We kunnen onszelf niet zien

Een psycholoog legde eens uit dat we onszelf niet kunnen zien. Niet echt. We kunnen maar slecht een eerlijk beeld van onszelf krijgen. Hoeveel vrouwen klagen niet over een te dikke kont of waarom voelen zoveel vrouwen zich lelijk? Verbazingwekkend, eerlijk waar. Maar we kunnen onszelf alleen maar zien door de ogen van anderen. Hoe anderen op ons reageren, met ons communiceren en ons behandelen, bepaalt voor een erg groot deel ons zelfbeeld. Zou het niet tov zijn om eens wat meer in de ogen van de ander te kijken? Ook van de mensen die anders zijn, anders denken, anders praten, anders eten en anders leven.

Nieuwsgierigheid

Een gezond ingrediënt hiervoor is nieuwsgierigheid naar de ander. Naast nieuwsgierigheid heb je ook een stuk afstand nodig naar je eigen leven, denken, cultuur en situatie. Afstand geeft je een nieuw zicht op jezelf. Dat is althans mijn eigen ervaring. Afstand naar de situatie waarin je opgroeide. Afstand naar je eigen religieuze en kerkse leven. Afstand naar je eigen leven waarin allerlei patronen inslijten. Als je voldoende en voldoende lang afstand neemt, dan begin je dingen te zien die je eerder niet zag. Dat is een gezonde start.

Angst om bekend terrein te verlaten

Wat echter voorkomt om die afstand te nemen is vaak hetzelfde patroon van argwaan tegen alles wat anders is. Het is angst om het bekende terrein te verlaten. En het is schuldgevoel. Ja, schuldgevoel als je een eerste keer in je bed blijft liggen en niet op zondag ter kerke gaat. Schuldgevoel om eens lekker te genieten van een leuk feest wat vanuit de opvoeding niet wenselijk was. Schuldgevoel omdat je geniet, omdat genieten niet bij het doel van het leven hoorde. Schuldgevoel, dat ellendige schuldgevoel. Omdat je diep van binnen iets hoort roepen: dat is fout, dat is zonde!

Wat het allemaal nog erger maakte was de uitleg dat dat schuldgevoel een gevolg was van wat de Heilige Geest van God deed in je. Oftewel, dat schuldgevoel was een soort eeuwige waarheid omdat het door God zelf in je wordt opgewekt. Tja, daar zit je dan met je leven… En met je schuldgevoel.

Allergie

Ondertussen heb ik er een allergie tegen opgebouwd: alles wat maar niet mag, waar ik allemaal fout in zou zitten. Hierin zijn orthodoxe christenen (van welk smaakje ook) en gedreven atheïsten maar weinig verschillend: ze proberen je in een hok te duwen vanuit hun zichtpunt en werpen daarbij het gevoel op dat jij het toch echt nog niet goed begrijpt. Het helpt me echt niet hoor. Ik wil geen slaaf zijn, niet dat er weer op schuldgevoel wordt gedrukt, weer aanspraak wordt gemaakt op een soort virtueel alarm in ons innerlijk dat we geweten hebben genoemd.

Vrijheid

Dit nieuwe jaar wordt een jaar waarin ik verder zoek naar vrijheid. Vrij om te genieten, vrij om te geloven, vrij om te twijfelen, vrij om niet te geloven, vrij om te spreken, vrij om te zwijgen, vrij om te voelen, vrij om te weten en vrij om niet te weten, vrij om dichtbij te zijn en vrij om afstand te nemen, vrij om te kiezen en vrij om te laten gaan, vrij om lief te hebben.

De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden… (1 Johannes 4:18)

Lief hebben… is dat niet het hoogste van alles? Lief hebben zonder angst, zonder rem. Nee, het geloof waar we het in de kerken zoveel over hebben zal niet overblijven. Ook de hoop op een betere toekomst niet. Maar de liefde wel, die zal blijven. Als je op de bodem van alles wat belangrijk is in het leven bent gekomen, als alles uit het emmertje is gehaald, zal er nog één ding in zitten en dat is liefde. Laat het liefde zonder angst zijn.

35 reacties

 1. Avatar waterlelie op 17-02-2016 om 19:33

  Wouter, je behoeft niet zenuwachtig te worden hoor. Ik reageer gewoon op een uitspraak van jou.

  En ja soms gebeurd het dat de mens schuldgevoelens krijgt en verstoppertje doet.
  De mens wordt van zelf…..geroepen.  • Avatar vergetennick op 18-02-2016 om 04:38

   Wouter! Wouter!!  • Avatar Waterlelie op 18-02-2016 om 14:35

   ja Wouter, God roept: mens waar ben je……

   de mens kan een paar dingen doen:

   1e blijven zoeken tussen de bomen=groepen/kerken/dogma’s/preken/bijbel lezen/bidden/wereld enz enz…
   2e de mens kan ook zeggen: hier ben ik… en te voorschijn komen en iedereen de schuld geven dat het zover is gekomen met hem/haar

   De verloren zoon was ook gaan zoeken buiten Vaders huis. Maar heeft Hem daar nooit gevonden.

   En weet je: God zoekt de mens. En God had de zoon/mens allang gevonden. En staat te wachten …op actie van de mens/zoon.

   De 3e mogelijkheid die de mens kan doen is dan ook : zeggen ” ik zal opstaan en naar mijn Vader gaan. Ik ben de zondaar=is niet waard om de zoon te zijn. Maar beter een knecht in Vadershuis dan buiten Vaders huis blijven zoeken en Hem niet kunnen vinden. Ook al kan ik zo veel praten en denken en zoeken als ik wil. IK ZAL…OPSTAAN …om naar de Vader te gaan”

   Hij wacht.

   God heeft je gevonden Wouter…..en roept/Wouter/mens waar ben je….  • Avatar GROBBO op 19-02-2016 om 22:12

   De vierde mogelijkheid wat een mens kan doen: Laat het juk van je religie en je indoctrinatie los. Wees vrij en denk voor jezelf. Laat die irrationele onzin van het geloof van je afglijden. Neem het leven zoals het is en probeer er het beste van te maken. Wacht niet op een verlossend hiernamaals, want dit is slechts wishfull thinking. Geniet nu van het leven. Meer is er niet. 2. Avatar Waterlelie op 17-02-2016 om 16:04

  creatov: je zegt: Ik zou willen dat het allemaal zo eenvoudig was. Dan waren er niet tientallen verschillende kerkgenootschappen, opvattingen, vertalingen, etc.

  Het is precies andersom creatov:

  Juist omdat het zo eenvoudig…IS…. zijn er zoveel kerken/opvattingen enz.

  Mensen willen het eenvoudige niet. Het moet bij de mens juist moeilijk zijn. Dus maken ze het eenvoudige…moeilijk!!! (

  JCM neemt het voorbeeld van wat er in het Paradijs gebeurde.

  Van ALLE , dus heel vele , bomen mocht de mens eten. Alleen net niet van die ene.

  Hoe eenvoudig toch.

  Neem dit voorbeeld: je hebt een tafel vol met alle soorten heerlijke gebakjes. Maar er is 1 tussen waarvan de heer des huizes zegt: die moet je maar niet eten wat daar zit vergif in.
  Heel eenvoudig en eerlijk uitgelegd. Dus niks moeilijks aan.

  maar… nu komt er een gast en die gaat praten over die ene. Dat doet die gast om het eenvoudige …moeilijk te maken. Dat is de opzet van deze gast….
  En als het eenmaal moeilijk is, wordt het steeds moeilijker om van die ene af te blijven, want die gaat schitteren….Met gevolg….BEGEERTE!!
  Afloop: fataal. En het leven van de mens is van dat moment….moeilijk. In het zweet des aanschijns …je weet wel.

  Nu komt de Here God met Zijn Woord. Heel eenvoudig. Hij geeft zelfs Zijn Geest aan degene die daarom vragen en die zal de mens lijden in al de Waarheid.
  Hoe makkelijker wil de mens het nog hebben?

  Ja Creatov: Het is eenvoudig. En neem die houding van eenvoud maar aan.  • Avatar vergetennick op 17-02-2016 om 17:34

   Ja creatov, niet zo moeilijk doen.  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 17-02-2016 om 17:39

   Ja @vergetennick, dank voor de tip en aanmoediging.

   Sorry @Waterlelie, maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik een beetje heel erg zenuwachtig word van je reactie. Maar dat zal vast aan mij liggen. Ik kruip alvast weg in mijn schuldgevoel. Maak me volgende week maar wakker. 3. Avatar jcm.Oerlemans op 16-02-2016 om 18:32

  ,Laatste twee reakties moeten dus onder “”Het tegenover gestelde van Geloof”” :-( 4. Avatar JCM.OERLEMANS op 16-02-2016 om 18:29

  lekker weer, ik zie dat ik mijn reactie op Waterlelie hier, eigenlijk onder het verkeerde item
  staat…. 5. Avatar jcm.Oerlemans op 16-02-2016 om 17:54

  Nou ik zie dat dus wel zo Wouter….het geloof, het Woord, de boodschap van Jezus kruisiging en opstanding, is voor ieder mens, slim of niet, te begrijpen.Het IS heel eenvoudig….Want allen die Hem aangenomen hebben enz enz

  Zou Hij het zo ingewikkeld maken , dat het haast niet mogelijk is Hem te leren kennen en te begrijpen?
  Het is een kinderlijk eenvoudige zaak om een relatie met Hem aan te gaan…..
  Dat is een persoonlijk keuze.Maar het kost je je Ego,en je zonden, en het opzij zetten van het verstandelijk willen begrijpen van Geestelijke zaken, die alleen door de Geest te vatten zijn, en door de Heilige Geest gegeven kan worden.
  Een wedergeboren worden door de Heilige Geest die je in alle waarheid zal leiden.
  Jij mag van mij alles in twijfel trekken, en van het Boek houden, maar daar ga je de oorlog niet mee winnen hoor.
  Met Kerkgenootschappen, leringen,opvattingen en vertalingen heb ik niets te maken, alleen met Jezus Christus en die gekruisigd.
  Zie niet op mensen, (of kerkgenootschappen) maar zie op HEM.
  Je maakt alles ingewikkelder dan het is…Ik bedoel…als ik ,en mensen die ik ken, dit hebben mogen ervaren, dan wil Hij dat aan ieder geven, die Hem ernstig zoeken. 6. Avatar jcm.Oerlemans op 16-02-2016 om 16:29

  Scherp Waterlelie…..Het Woord aannemen zoals het er staat, zo simpel!
  Het kost je wat, je moet je zelf overstijgen ahw. Nederig zijn, buigen voor de Allerhoogste en Zijn Waarheid.
  Je kunt het Woord ontleden, er over filosoferen, het ter discussie stellen, of het in twijfel trekken….wie was het ook al weer die daarmee is begonnen in de Hof van Ede…?  • creatov creatov op 16-02-2016 om 16:50

   Beste JCM, het klinkt allemaal mooi om “Het woord aan te nemen zoals het er staat!” Ik zou willen dat het allemaal zo eenvoudig was. Dan waren er niet tientallen verschillende kerkgenootschappen, opvattingen, vertalingen, etc. Ik ben er bezorgd om dat veel mensen het te eenvoudige mantra te laat door hebben.
   Ik wil niet zeggen dat ik niet hou van het boek. En ook niet dat ik het afwijs. Wel dat ik wel oppas met zulke beweringen zo stellig te doen.  • Avatar vergetennick op 21-02-2016 om 06:27


 7. Avatar Waterlelie op 14-02-2016 om 21:27

  Er wordt in bovenstaande artikel gezegd: Nee, het geloof waar we het in de kerken zoveel over hebben zal niet overblijven. Ook de hoop op een betere toekomst niet.

  Dat is niet waar. 1 Korintiers 13: 13 zegt:
  Zo..BLIJVEN…dan :
  geloof, hoop en liefde. Deze drie. Maar de meeste van deze drie is de liefde.
  Geloof en hoop b lijven dus wel degelijk bestaan. 8. Avatar vergetennick op 24-01-2016 om 05:40

  Tja, zo zou je het voor jezelf kunnen interpreteren. Hoe zou je willen dat het geluid van een atheïst of een orthodoxe christen aan je word opgediend? Of helemaal niet. Ja, dat ben ik met je eens. Dat zou mooi zijn. Maar ik denk zelf dat jouw geloof de toekomst wordt in gedragen door de christenen met een radicale inslag. Een religie dat gedragen zou moeten worden door allemaal tolerante WoutervanToornchristenen geef ik nog geen 3 maanden. In ieder geval geen religie geen atheisten, je moet het er maar mee doen. 9. Avatar losingyourbff op 22-01-2016 om 08:57

  (even een spuit 11 reactie)

  Vrijheid, mooi thema. Oprechte strijd die je daar aangeeft met de beknelling van de Nederlandse evangelische/christelijke leefwereld, en de vrijheid waar je echt naar verlangt.

  Vrijheid moet ook zo ver kunnen gaan om niet alleen het portie argwaan naar andersdenkenden of “wereldse” dingen te overwinnen, maar ook de vrijheid om je eigen denkbeelden vanuit een ander te kunnen bekijken, de zin van de onzin te kunnen onderscheiden, en dan ook los te kunnen laten.

  En die vrijheid, die heb je niet zomaar. Je geloof of wereldbeschouwing bepaalt in belangrijke mate je identiteit, levensdoelen, moraliteit, vrienden, sociale netwerk en carriere, om maar wat zaken te noemen. Het is een illusie om te denken dat je daar zomaar even vrij van kan zijn (dat geldt overigens voor atheisten net zo goed).

  Ik lijk dat in je stukjes sterk terug te bemerken. Je geeft allerlei redenen aan om niet te geloven, maar komt uiteindelijk altijd terecht bij ‘en toch geloof ik’. Ik denk dat het meer te maken heeft met de kloof in alle terreinen die ik hierboven noem, dan dat het echt iets te maken heeft met een bovennatuurlijke realiteit die ingrijpt in je leven. Het koste mij in elk geval vijf jaar om die conclusie te durven trekken, en de worsteling is bepaald geen sinecure. Je bevind je nu in elk geval in een lastige splagaat die ik je niet toe wens. Sterkte, hoe de uitkomst ook moge zijn. 10. Avatar jcm.oerlemans op 09-01-2016 om 15:03

  Ja, Grobbo, dat zou ik ook zeggen als ik jou was….:-) dacht al dat je hiermee zou komen.
  Nou ja veel leesplezier toegewenst dan maar….. 11. Avatar jcm.oerlemans op 08-01-2016 om 22:10

  Hoezo zouden we niet mogen oordelen???? het wordt pas eng als je dit niet zou doen (zo nu en dan ) :-)

  http://www.derekprince.nl/bijbelstudies/gemeente-bijbelstudies/oordelen/ 12. Avatar Pieter Biemond op 08-01-2016 om 17:33

  Zo’n 2 jaar geleden ging ik voor het eerst met mijn huidige collega in gesprek met een student over geloven.
  De studente was moslima, en vertelde dat ze aan het eind van haar gebed ook voor persoonlijke dingen bad. Waarop mijn collega zei: Je hebt dus een persoonlijke relatie met God’. Ik was in mijn hoofd met hele andere vragen bezig…

  Terugdenkend is dat een van de aanleidingen waarom ik doe wat ik nu doe. Je met anderen verbinden zonder te oordelen. Doodeng. 13. Avatar jcm.oerlemans op 08-01-2016 om 09:10

  Ha, Ha,….. Ook een Goede Morgen Grobbo…. :-)
  Je bent toch wel nieuwschierig naar de verhalen van de idioten die hier reageren…
  Ja, Ja,……  • Avatar GROBBO op 09-01-2016 om 10:22

   Niet zozeer nieuwsgierig naar de verhalen, maar meer naar het fenomeen van de mens en zijn religie op zich. Hoe men zo irrationeel kan zijn, die onzin voor waar aan te nemen. Dat blijft me boeien.

   Dat je iedereen die hier reageert idioot noemt is voor jouw rekening. Ik hou het “Idioot” alleen bij “de verhalen” van toepassing. 14. Avatar jcm.oerlemans@casema.nl op 07-01-2016 om 17:47

  ik bedenk nu…het zal wel te oppervlakkig gevonden worden wat ik schrijf.
  Een instant oplossing.
  Nou ja ik ken de Heer al 40 jaar, en heb ook mijn strijd gehad om mijn hoofd Geestelijk boven water te houden.Maar altijd het besef van Zijn aanwezigheid, als er eens dorre tijden waren.
  Mijn bekering was wel een klapper; op mijn roep tot God, was Hij in mijn kamer, en overspoelde mij met Zijn Liefde, en trok alle Duisternis uit mijn geest ziel en lichaam. Ik was gereinigd , van een leven van Sex,Drugs en Rock en Roll.
  Het was een ongelofelijke ervarin! Mijn hele uitstraling was veranderd!
  En ik was VERLIEFD op God, want Zijn Liefde was zo overweldigend, ik was zo in Zijn Licht gevangen….
  Mensen zagen het aan me, en als ze vroegen wat er met me was gebeurd, zei ik. wat beschroomd…ik heb Jezus leren kennen.
  Hij heeft me genezen , van ALLE trauma.s uit mijn verleden, het verleden was ahw WEG.
  Ik was echt Wedergeboren, en de stromen van levend water ,waar in de Bijbel over gesproken wordt, die stroomden inderdaad uit mijn binnenste.

  Zoals ik al zei, zijn er ook dorre tijden geweest, vertwijfeling, verdriet,eenzaamheid ook.
  Maar dat heeft me ,denk ik zo, gevormd. Altijd vertrouwd op Hem als Persoon en steunend op Zijn beloften uit de Schrift , en Geestelijk mijn blik op Hem gericht gehoudende.

  Ik geloof n.m. dat Hij ALLES doet medewerken ten goede voor wie Hem liefhebben.
  Ik heb dat ook ervaren in de loop van mijn leven.
  Bovennatuurlijke leiding en voorziening….

  Ik kan nooit NIET meer geloven……
  Ik gun dit iedereen, en het is volgens mij ook voor ieder te “”Pakken””……….. Zijn Koninkrijk  • Avatar GROBBO op 08-01-2016 om 05:50

   “het zal wel te oppervlakkig gevonden worden wat ik schrijf”

   Niet alleen oppervlakkig, maar gewoon idioot. 15. Avatar jcm.oerlemans@casema.nl op 07-01-2016 om 17:07

  .

  ..

  WORDT HERVORMD DOOR DE VERNIEWING VAN UW DENKEN
  Een God,beeld dat ahw door hersenspoeling in de geest staat gegrift, en angst oproept ,kan een leven flink verzieken.
  Je moet weer op nieuw gevoed worden met de Waarheid. Een deprogameren van een verkeerd God,s beeld.
  Goede boeken lezen en goede preken beluisteren, die de WAARHEID over God verkondigen.
  Wie je bent IN Christus , is de sleutel tot een Godsbeeld en Zelfbeeld dat de ziel geneest, en de Geest doet rusten in de Liefde en Genade van God.
  Zijn er traumatische gebeurtenissen die maar op de Ziel blijven drukken en donkere wolken die het LICHT tegen houden, dan is er misschien een bevrijdingsbediening nodig.(religeuze geesten kunnen een mens geestelijk blokkeren )

  Wilkin van der Kamp heeft goede boeken geschreven hierover….en op zijn T.V. Kanaal zijn vele goede preken te beluisteren.
  Vrij zijn T.V. effe Googelen. 16. Avatar Frea Timmerman op 07-01-2016 om 16:33

  Kerken die alleen maar over schuldgevoelens praten, hebben nog maar heel weinig begrepen van het overweldigend liefdes-offer van Jezus Christus aan het kruis van Golgotha.Kerkleden worden dan marionetten en hun eigen wil en mening doet er niet meer toe, en ze worden het slachtoffer van een liefdeloos en kil (evangelie). Dan wordt het geloof een angst-geloof, waar mensen psychisch en lichamelijk kapot aan kunnen gaan.Dat is in de loop der jaren helaas ook wel gebleken.Is het geen wonder dat mensen dan op de duur afhaken? Wat dacht u waarom mensen als Maarten ‘tHart – Jan Siebelink – Franca Treur, en duizenden anderen hun (liefdeloos en bang geloof) vaarwel hebben gezegd? Gelukkig is er een God die met geopende armen mensen wil opvangen die Hem oprecht willen dienen,en dan zéker mogen weten dat ze een kind van God zijn.God is een God van liefde, en waar deze liefde ontbreekt, onstaan kerken die daar niet in passen. 17. Avatar Johan Klein Haneveld op 07-01-2016 om 14:02

  Weer heel herkenbaar, Wouter. Ik verwarde de stem van mijn (overgespannen) geweten ook met de stem van God en dus mocht ik van mezelf geen spannende boeken meer lezen of films kijken … alleen nog bijbelstudie doen. Brrr … 18. Avatar Momentum op 07-01-2016 om 11:50

  De grootste vijand van de genade die in de evangeliën en de brieven van Paulus verkondigd wordt is wetticisme. Charles R. Swindoll heeft een steengoed boek geschreven over de betekenis van genade, hoe je daar vanuit kunt leven, over zogenaamde ‘grace-killers’ die mensen graag willen voorschrijven hoe ze geloof en leven moeten leiden. Heeft mij veel geleerd en vreugde gegeven in mijn zoektocht naar ware genade. Het boek heet ‘The Grace Awakening’, in het nederlands heet het boek ‘Genade is een risico’. Erg aan te raden> 19. Avatar Andrea de Jager op 06-01-2016 om 23:23

  Zo herkenbaar! Het geweten… ja… voel je je ergens schuldig over dan is dit de H.G. die zachtjes fluistert dat je fout zit. Daar mag je altijd van uitgaan, zelfs met een ijsje in je hand op zondag. Foute boel dus, dat ijsje voor sommigen. Ongelofelijk. 20. Avatar Annemieke op 06-01-2016 om 23:05

  Ik ben de laatste tijd erg geraakt door het lied: No longer slave of fear I am a child of God. Zo waar!!

  U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’.
  Romeinen 8:15 21. Avatar Harrie Nijhof op 06-01-2016 om 22:25

  Het zit in onze genen om het grote onbekende als bedreigend te zien. Heel normaal voor het individu om samen met de groep te overleven. Ik proef dat je je losmaakt van de groep en dat maakt automatisch dat je je schuldig voelt. Het voelt als verraad. Maar goed ook. Ook dit zit in de genen. Geef de ander daar niet de schuld van. ‘Je verlaat je “christelijke” buitenkant als een pelgrim op zoek naar een binnenkant.’ Op zoek naar de persoon die je hoopt? te zijn. Levinas stelde dat je jezelf alleen kunt vinden door de ogen van de Ander. Ik zag de laatste jaren regelmatig strak geënsceneerde portretten van jou. Een glad gezicht met perfecte haartjes en baard. Is hij dat, die Ander?
  Goeie reis gewenst Wouter!  • Wouter van der Toorn Wouter van der Toorn op 07-01-2016 om 07:42

   Ik vind die gedachte van die pelgrim wel een mooie samenvatting. En of hij dat is, die Ander? Wie weet. Het is altijd de vraag hoe ver je door het oppervlak heen kunt kijken bij de ander :) 22. Avatar Marco van Vuuren op 06-01-2016 om 21:57

  Ik wist natuurlijk wel dat mijn goede voornemen voor 2016 “nog meer mijzelf zijn, desnoods tegen alle conventies in” pure ijdelheid is, maar ik blijf erbij – ook al doet dit artikel mij afvragen “wie denk ik nu werkelijk dat ik ben?” – dat het een poging waard is. 23. Avatar divine.decay.blog op 06-01-2016 om 21:31

  Yes, (weer) een mooie blog over je zoektocht. Bedankt!
  En wat herkenbaar weer.

  Ik denk dat zelfs in kerken waar de nadruk niet zo ligt op angst en schuldgevoel, maar meer op positief georienteerde uitspraken als “dichtbij God”, “veilig bij de kudde”, “onderlinge eenheid en fellowshippen”, “luister door de weeks ook preken” of “wees wijs en kijk alleen naar Jezus” het in de praktijk vaak alsnog betekent “blijf in de leer en wees niet te nieuwsgierig”
  Misschien minder met het waarschuwende vingertje, maar wel met een glans van “wij weten wat het beste voor jou is.”

  (Ik liep misschien meer stuk op het eeuwige optimisme van “wij weten het”. Ik schreef er pas ook wat over op mijn eigen blog: https://divinedecayblog.wordpress.com) 24. Avatar annemiekereesink op 06-01-2016 om 21:27

  Go Wouter! 25. Avatar m visser op 06-01-2016 om 20:59

  Zoo! Erg herkenbaar!! Mega schuldgevoel lang gehad, ontzettend laag zelfbeeld en dat eeuwige oordelen over anderen… ik ben op de goede weg, geniet van het leven, maar dat proces heeft 15 jaar geduurd!