man slaap op de bank
2 min leestijd

Lang was mijn geloof gericht op het krijgen van alle antwoorden. Want met het juiste antwoord kan je de toekomst in. Maar is dat wel het het beste waar je op gericht kunt zijn? Om te beginnen hier een zacht je in slaap sussend gedichtje, speciaal voor christenen.

Stel me geen moeilijke vragen
sus me heerlijk ontspannen in slaap
Maak het systeem ook gemakkelijk
met een christelijke christen hemel
en de rest is voor het hellevuur
Stel me svp geen moeilijke vragen

laat me niet moeten opstaan
en roep me niet tot leven
doe de gordijnen niet open
en laat de façade ongemoeid
het heeft altijd gewerkt
waarom zou het anders moeten gaan?

wvdt

Waarom zou je vragen stellen?

Een belangrijke reden om vragen te stellen is dat je probeert je aannames te vermijden. En als je in het gewone leven aan de slag gaat met verkeerde aannames, dan kom je verkeerd uit. Is het in de tocht die de mens spiritueel gaat niet hetzelfde? Goede vragen stellen helpt om je eigen aannames onder ogen te zien, ze weer open te gooien en verder op zoek te gaan.

Twee vragen om mee te beginnen

Een goede vraag om mee te beginnen is de vraag: ‘Wat ik geloof eigenlijk?‘ en de vraag daaraan gekoppeld ‘Wat bedoel ik daar eigenlijk mee?

De tweede vraag is: ‘Klopt het wel?‘ of anders gezegd ‘Wat is de onderbouwing daarvoor?‘.

Misschien is de vragen gaan stellen wel veel belangrijker dan de antwoorden. En als het over God gaat is het vaak veel eenvoudiger aan te geven hoe het niet is dan hoe het wel is. De vragen kunnen het begin zijn van een boeiende tocht. De vragen helpen je om los te laten, de beelden die zich hebben vastgezet in je hoofd, in je systeem. En deze beelden loslaten geven de ruimte om opnieuw, vol nieuwsgierigheid, wat nederiger en minder vastomlijnd als eerder, op zoek te gaan naar God.

2 reacties

 1. Liesbeth op 16-08-2017 om 15:56

  Ja. Het verlangen komt wel ook voor misschien door de ingepompte stelling dat je het “goed” moet doen en dus wil je weten binnen welke kaders dat valt. Vooral leren wat goed en fout is zodat er duidelijk (grappig…auto-correct maakt er dodelijk van) geoordeeld kan worden.
  Dan wil je houvast, want wie wil er oordeel?
  De vragen zijn een mooi middel die sommigen steekt en anderen verbaast of voortdrijft.

  Ik vind het niet altijd fijn geen antwoorden te hebben, en ook niet fijn om met mensen te praten die denken dat ze wel alle antwoorden hebben.

  Ik verwonder ook mijzelf over de antwoorden die ik dacht te hebben en die helemaal geen antwoord blijken te zijn…. ik ben blij dat ik nu wat vaker mijn mond houd en ik denk anderen met mij …haha 2. Marieke op 27-06-2016 om 18:44

  Waarom?