Clicky

Stel me geen moeilijke vragen

27 juni 2016

Lang was mijn geloof gericht op het krijgen van alle antwoorden. Want met het juiste antwoord kan je de toekomst in. Maar is dat wel het het beste waar je op gericht kunt zijn? Om te beginnen hier een zacht je in slaap sussend gedichtje, speciaal voor christenen.

man slaap op de bank

Stel me geen moeilijke vragen
sus me heerlijk ontspannen in slaap
Maak het systeem ook gemakkelijk
met een christelijke christen hemel
en de rest is voor het hellevuur
Stel me svp geen moeilijke vragen

laat me niet moeten opstaan
en roep me niet tot leven
doe de gordijnen niet open
en laat de façade ongemoeid
het heeft altijd gewerkt
waarom zou het anders moeten gaan?

wvdt

Waarom zou je vragen stellen?

Een belangrijke reden om vragen te stellen is dat je probeert je aannames te vermijden. En als je in het gewone leven aan de slag gaat met verkeerde aannames, dan kom je verkeerd uit. Is het in de tocht die de mens spiritueel gaat niet hetzelfde? Goede vragen stellen helpt om je eigen aannames onder ogen te zien, ze weer open te gooien en verder op zoek te gaan.

Twee vragen om mee te beginnen

Een goede vraag om mee te beginnen is de vraag: ‘Wat ik geloof eigenlijk?‘ en de vraag daaraan gekoppeld ‘Wat bedoel ik daar eigenlijk mee?

De tweede vraag is: ‘Klopt het wel?‘ of anders gezegd ‘Wat is de onderbouwing daarvoor?‘.

Misschien is de vragen gaan stellen wel veel belangrijker dan de antwoorden. En als het over God gaat is het vaak veel eenvoudiger aan te geven hoe het niet is dan hoe het wel is. De vragen kunnen het begin zijn van een boeiende tocht. De vragen helpen je om los te laten, de beelden die zich hebben vastgezet in je hoofd, in je systeem. En deze beelden loslaten geven de ruimte om opnieuw, vol nieuwsgierigheid, wat nederiger en minder vastomlijnd als eerder, op zoek te gaan naar God.

Andere interessante blog post

  • 12-07-2016 Liever geen antwoorden "Het grootste probleem is dat we niet luisteren om te begrijpen. We luisteren om te kunnen reageren." Over deze quote heb ik deze week best vaak moeten nadenken nadat mijn recente blog […]
  • 05-08-2016 Waarom staat de genezingshype me tegen In de afgelopen weken is er aardig wat aandacht geweest voor de genezingshype die in sommige hoeken van de christelijke wereld aanwezig is. Een paar weken terug schreef ik een pleidooi om […]
Wouter van der Toorn
Media Innovator / Art Director bij Jesus.net en Internet pastor. Mijn tijd vul ik graag met nieuwe media, geloof, kerk, de Bijbel, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik hier op mijn blog.
1 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

God

Stel me geen moeilijke vragen

door Wouter van der Toorn Leestijd: 1 min
1