Eenzame man op een steiger

Voor de depressieve conferentie-christen

4 min leestijd

Eens was er een nederige, doch succesvolle christen. De naam is voor nu even niet belangrijk, want het succes zat em niet in zijn naam, maar in zijn leven. Hij sprak woorden die van God waren. Niet zomaar, niet om interessant te doen, niet om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar omdat ze daadwerkelijk uit de hemel moesten komen.

Het bleek steeds dat hij het bij het rechte eind had. Of het nu een waarschuwing was voor de consequenties van keuzes die mensen maakten, of dat het raad was om de goede keuzes te maken voor de toekomst, of het nu de gebeden was die hij uitsprak of dat het de zegen was die hij aan mensen meegaf. God was duidelijk bij deze christen.

Steeds meer mensen hebben het gezien. Daarom wilden ze hem op het podium hebben in kerken en conferenties. Laat hem vertellen hoe het zit, want hij heeft het bij het rechte eind! Hij is een man die niet vanuit de theorie maar vanuit het leven zelf spreekt. En dat is waar we naar zoeken. We zoeken niet naar mensen die een soort droge wetenschap over God overbrengen, maar mensen die het leven en preken vanuit iedere vezel van hun bestaan!

Het bleef trouwens niet alleen bij woorden. Gods kracht was erbij. Mensen werden genezen door de gebeden van deze christen, door de aanraking en handoplegging. Mensen hebben innerlijke bevrijding ervaren toen allerlei duistere gedachten, machten en krachten moesten wijken in de naam van Jezus. Het was de overwinning van het licht op de duisternis. En zo moet het evangelie klinken: niet alleen in woorden, maar juist ook in kracht, in wonderen en in tekenen. Zo wordt het koninkrijk van God zichtbaar!

Beste christen,
wat ik me echt afvraag:
hoe kun je nou ooit zoiets kwijtraken?

Hoe kan je nu ooit vergeten hoe het was, hoe het voelde en hoe het ging? Vele mensen zullen vertellen over de bijzondere dingen die God door jou heen deed. Jij was het teken uit de hemel, de man die de woorden van God doorgaf. En ze bleven niet zonder uitwerking. Mensen werden blij, werden geraakt, sloegen nieuwe wegen in, bekeerden zich, werden christen, gingen op God vertrouwen, maakten bijzondere dingen mee, sommigen werden genezen, anderen kregen bijzondere woorden van troost en bemoediging mee die precies op het juiste moment kwamen. Mensen zijn je gevolgd, ze hebben zich bekeerd, ze hebben zich laten dopen en ze zijn op bijzondere geloofsavonturen gegaan.

Waarom moet nu juist jij het kwijtraken? Waarom ga jij twijfelen aan de echtheid en de authenticiteit van al deze prachtige ervaringen? Waarom voel jij je niet meer thuis op de bevrijdingsconferentie, waarom kan jij je niet overgeven in de aanbiddingsconcerten, waarom voel jij je thuisloos onder een preek, waarom zijn jouw gebeden verstild? Waarom ben nou net jij God kwijtgeraakt?

Waarom zit jij nu depressief te zijn? Waar ben je bang voor geworden en wat heeft je afgeschrikt? Waarom zie jij de zin van het leven niet meer? Waarom jij, terwijl je altijd de weg wees, de juiste woorden had. Terwijl jouw gebeden altijd uitwerking hadden. Waarom ben jij gestopt met bidden? Waarom lig je hier te spelen met de gedachte om dan maar dood te gaan? Waarom slaap je de slaap van de hopeloze reiziger?

Laat de Almachtige je maar weer wakker roepen. Je kracht geven om door te gaan op de reis. Zodat je op deze reis gaat ontdekken dat God niet in het geweld van wonderen en tekenen te vinden is, niet in het rumoer van het volgende aanbiddingsconcert, niet in het spektakel van profetie en krachtige woorden, niet op het podium van de antwoorden. Dat je op deze reis, als ontnuchterde christen, een andere ervaring gaat krijgen. Heel stil, nadat alle rumoer is gaan liggen en het vuur is verdwenen. Daar in de stilte, daar moet hij ergens zijn.

Word wakker en eet wat.

N.a.v. 1 Koningen 19

Herken jij deze christen? Wat ben jij zelf kwijtgeraakt? Wat werkte ooit wel, maar lukt nu niet meer? En waar kom jij God weer tegen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jaap Bakker
Jaap Bakker
7 jaren geleden

De Almachtige laat Zich niet opsluiten in onze neigingen om Hem plat te slaan in allerlei tweedimensionale orthodoxietabellen. Durf net weer een beetje voor mezelf te erkennen dat er blijkbaar nog genoeg geloof overblijft nadat er veel is weggenomen. De Persoon blijft over, niet de menselijke definities. Ik vermoed dat dat geloofsgroei is, maar het blijft nog wat twijfelen.

Rose
Rose
7 jaren geleden

Ik zou graag meer christenen willen spreken die dit herkennen. Ik vind het moeilijk hierover te praten omdat het zo kwetsbaar voelt en het niet echt bemoedigend is voor een ander om te horen hoe mijn levendige geloof vol energie is opgebrand. Dus de vraag: ken je een plek waar ik in contact kan komen met mensen die dit herkennen?

Corry de Jong
Corry de Jong
Antwoord aan  Rose
5 jaren geleden

Ook ik zou heel graag met christenen of ‘ex’ gelovigen in contact willen komen. Ik heb pas gisteren deze site en zo herkenbare artikelen ontdekt. Voel mij ontzettend eenzaam in geloof,twijfel en vragen,die niet gesteld mogen worden. Na 30 jaar Bijbel,Sola Scriptura, theologie,bijbelstudies,bijbelschool etc.waarin ik zeker ook veel genezing,bevrijding en vernieuwing van denken heb mogen ontvangen, Krijg ik nu geen antwoorden meer van theologen,dominee’s,medegelovigen en vind ik geen kerk of gemeente meer,waar ik mag vragen… Lees verder »