spector robot

Een robot voor betere reacties op je website

3 min leestijd

Een poos terug heb ik even de reacties op mijn website uitgezet. Omdat ik me stoorde aan de inhoudsloze reacties die kwamen. Sinds kort heb ik ‘Spector’ op mijn blog, een speciaal robotje dat je kunt vinden onder ieder blog dat de plaats heeft ingenomen van de normale reactie mogelijkheid. Spector stel je een aantal vragen als je wilt reageren. Het is ontwikkeld door Andrew van Ingen en is niet zomaar uit het niets ontstaan, maar gebaseerd op gedegen onderzoek naar sleutels die helpen om de reacties inhoudelijker te laten zijn en zinloze reacties te voorkomen. Hij legt het verder uit in deze gastblog. ~ Wouter

spector robot

Een simpele oplossing voor een groot probleem?

Als multimedia student heb ik in de afgelopen jaren een aantal grote ontwikkelingen gezien, waaronder de opkomst van social-media en van mobiele-communicatie. Hoewel ik me tijdens mijn studie breed georiënteerd heb, heb ik de ontwikkelingen van het web het nauwlettendst in de gaten gehouden. Dit gebied boeit me, en dan niet zozeer de programmeer kant, maar vooral die van de content management en social media: hoe wordt de informatie gebracht, verspreid en gedeeld. Daarom besloot ik me hier op te richten, voor mijn afstudeerproject. Ook wilde ik mijn passie voor godsdienst, levensbeschouwing, zingeving en jongeren verwerken in het project. Zodoende heb ik nagedacht over een social media concept met betrekking tot levensbeschouwing, speciaal gericht op gebruik door smartphone bezitters.

Reaguurders tegen gaan

“Wat voor app kan jongeren faciliteren om levensbeschouwelijke content die ze tegen komen te delen met anderen?” is een tijdje mijn hoofdvraag geweest. Ik realiseerde me dat een veilige community hiervoor een voorwaarde was. Om dat te bewerkstelligen zou een adequaat reactiesysteem nodig zijn, om ‘reaguurders’ tegen te gaan. Je kent ze wel, van die mensen die niet echt wat bij te dragen hebben en toch reageren. Ik merkte dat onderzoek hiernaar al een project ansich was. Dit is zodoende uiteindelijk het aandachtspunt van mijn afstudeeronderzoek geworden.

Spector is tot leven geroepen

Ik heb gezocht naar hoe universele principes, uit onder andere de psychologie en sociologie, toegepast kunnen worden in het ontwerp van een nieuw dialoogsysteem. Het onderzoek bestudeert de factoren die bepalen dat mensen sociaalwenselijker reageren. Ik heb de werken bestudeerd van toonaangevende wetenschappers zoals Robert Cialdini, Jonah Berger, Susan Weinschenk en John Suler, die elk hun strepen hebben verdiend in hun vakgebied. Hieruit kwamen boeiende ontdekkingen zoals het effect van oogcontact op sociaalwenselijk contact. Dat is de reden dat Spector tot leven is geroepen. Hij is een (ro)botje dat met je in gesprek gaat door begeleidende vragen te stellen, om te zorgen voor respectvolle en waardevolle bijdragen. Ondertussen kijkt hij je aan met twee duidelijk – maar niet storend – aanwezige ogen.

Maak kennis met Spector. Bezoek hem op Zitwat.in, of hier natuurlijk op Creatov.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=EG9dB2u28hQ

Heb je al gehoord van Zitwat.in? Het is een community site voor jongeren met prikkelende levensbeschouwelijke en maatschappelijke artikelen, waar aandacht wordt gegeven aan de toegevoegde waarde van bijdragen. Je mag er scherp reageren en totaal met de schrijver oneens zijn. Maar er wordt gevraagd om respectvol bij te dragen. Ieder invalshoek wordt gewaardeerd.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Harry
Harry
7 jaren geleden

?

Marc
Marc
7 jaren geleden

Leuke robot! Door deze aanpak word je meer gedwongen na te denken bij je reactie. Ik hoop dat ‘t helpt!

Niels
Niels
7 jaren geleden

… maar ook wel betuttelend zo’n “nep” dialoog, waar je ook doorheen kunt prikken. Nu heb ik Specter in ieder geval een keer meegemaakt ;-) Door het onderbreken in sub-vragen met een bepaalde richting worden mensen misschien wel bewust van hun bijdrage voor posten

Andrew
Andrew
Antwoord aan  Niels
7 jaren geleden

Niels, zou je hopen dat Spector intelligenter was en een echt gesprek met je aan zou gaan op basis van wat je schrijft?

Karel
Karel
7 jaren geleden

Als mij echt iets raakt dat ik wil reageren (al dan niet met lelijke woorden\ beledigingen) vanuit emotie dus, dan zal geen vraag of “oogcontact” mij tegenhouden. Het blijft online, ik kan dus anoniem blijven schreeuwen. Het enige wat misschien zou helpen: dat mijn reactie direct wordt doorgestuurd naar mijn social media of moeder

Andrew
Andrew
7 jaren geleden

Ik ben benieuwd wat je vindt van Spector!
& Wat voor tips heb jij nog voor constructievere reacties?
Zou je een keer verder in gesprek willen gaan met Spector?