godhelm lowlands

Met een helm op God ervaren

3 min leestijd

Onderzoekers van de UvA hebben een test gedaan met een zgn. godhelm tijdens het Lowlands Festival. Aan de deelnemers werd duidelijk gemaakt dat ze met een bijzondere helm een spirituele ervaring konden krijgen. Dat vanwege een soort spirituele versterker waaraan de helm verbonden was. Bij de helft van de 180 deelnemers blijkt het inderdaad te werken. En 20 van hen hadden zelfs een intens spirituele ervaring. Wow, wat een bijzondere helm.

godhelm lowlands

Religieus placebo-effect

Of wacht, het was gewoon een brommerhelm, en de versterker was nep. Deelnemers wisten niet dat de helm nep was. Zij kregen de helm op, werden geblinddoekt en hoorden alleen witte ruis. En er werd verteld dat de helm net dát deel van de hersenen waar hallucinaties en buitenlichamelijke ervaringen worden waargenomen, zou worden gestimuleerd.

 

Waar komen deze ervaringen nou eigenlijk vandaan als er niets met die helm is, geen electrostimulatie van het brein, geen spirituele versterker die allerlei signalen harder laten binnenkomen? Er is zeker sprake van een placebo effect. Je weet wel, je krijgt een pilletje zonder enige werkzame stof maar de patiënt gelooft heilig in het medicijn en ervaart positieve uitwerking ervan. Dat fenomeen zal hier ook aan de hand zijn. En wat denk je van het effect van een witte jas en een moeilijk moeilijk verhaal met quasi-wetenschappelijke-quatsch, waar je je vervolgens een barre helm door op laat zetten, ja, dan geloven best veel mensen het. En wat denk je dat er met iemand gebeurt als hij zich 15 minuten afsluit van alle andere prikkels (door de helm en de audioruis), dan gebeurt er natuurlijk ook iets bijzonders in het brein. Eindelijk concentratie, eindelijk jij met jezelf. Een van de deelneemsters had volgens de onderzoekers een zeer emotionele ervaring omdat ze tijdens de sessie heel erg met zichzelf in gesprek was geraakt.

Wat zijn religieuze ervaringen eigenlijk?

De onderzoekers willen meer onderzoek doen naar wat spirituele en religieuze ervaringen eigenlijk zijn. Waar komt het vandaan? En hoe werkt het bij een aantal  Wat is echt en wat niet, of misschien is dit wel de foute vraag.

Ik vind het zelf bijster interessant om hier meer van te weten. Waar komen religieuze ervaringen vandaan? Er moet daar een grote rol zijn voor zintuigen, zo lijkt het me. Maar ook een overtuiging (opgelegd of aangenomen) waardoor je je openstelt voor een ervaring of de suggestie van iets spiritueels. Er gebeurt trouwens bijna altijd iets bijzonders met de mens als deze, na onrust en drukte, eindelijk in de stilte komt, in een prikkelarme omgeving. En, zijn spirituele ervaringen nu echt of is het slechts zelfsuggestie. Wetenschap is er niet uit.

God vinden in de stilte?

Over God ervaren of ontmoeten en dat juist in de stilte, dat is een bekend thema. De profeet Elia vond God in het ruisen van een zachte stilte, en niet in groots geweld van stormen en aardbevingen (1 Koningen 19). En bijvoorbeeld Psalm 62 gaat over de ziel die in de stilte zijn rust vind bij God. Waarom is God voor veel mensen gevoelsmatig zoveel dichterbij in een klooster of in een kerkdienst? Heeft dat ook niet te maken met het stoppen van al de andere prikkels?

Bron: at5.nl / volkskrant.nl »

Wat denk jij dat de invloed is van de stilte op religieuze ervaringen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maarten
Maarten
7 jaren geleden

Interessante opmerking. Zo bekeken kan het proces van deconstructie en twijfel (als tegenovergestelde van geloof) een religieuze ervaring in de weg staan. En is het dus zaak om door dat proces heen te gaan en nieuwe ‘ik geloofs’ te ontdekken en omarmen. Als het gaat om stilte en religieuze ervaringen: ik denk dat het meer te maken heeft met ontvankelijkheid. Religieuze ervaringen kunnen ook heel goed ontstaan door middel van bijvoorbeeld muziek. Ik heb weleens… Lees verder »