delen van je brood

God liefhebben boven alles?

4 min leestijd

Voor veel gelovigen is het een streven om God lief te hebben. Of God de eerste plaats te geven. Of welke andere uitdrukking er ook aan wordt gegeven. Het klinkt mooi en wordt door christenen vaak gewoon zo geaccepteerd. De vraag die je je mag stellen hoe je dit nu eigenlijk kan doen? Het klinkt mooi, maar het kan ook lekker vaag blijven.

Jezus en God

Toen de leerlingen aan Jezus de 1 miljoen euro vraag stelden: ‘Laat ons de Vader zien, Heer, meer verlangen we niet.’ (Joh 14:8) had hij een nogal ontnuchterend antwoord: ‘Ik ben nu al zo lang bij jullie, en nog ken je me niet, Filippus? Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. Waarom vraag je dan om de Vader te mogen zien?’

Nu maakt Jezus’ kijk op God, de kwestie van geloof nogal anders. God is concreter geworden: het heeft alles met Jezus te maken blijkbaar. Het lijkt zelfs op een hele nieuwe definitie van God en geloof. Toch is zijn mededeling op een ander moment nu juist dat hij niet iets heel nieuws gaat brengen, maar juist het oude betekenis geeft: ‘Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.’ (Mat 5:17)

Nieuw en toch niet nieuw

Dit zijn beide interessante statements van Jezus, ze laten twee kanten zien. Enerzijds iets nieuws, anderzijds is het helemaal niet iets nieuws. Ook op een ander moment refereert Jezus gewoon naar de oude geschriften, zo van: nee hoor, ze zijn niet veranderd.

‘Meester, wat is het grootste gebod in de wet?’ Hij antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’ (Matt 22:36-40)

Toch is me pas veel later opgevallen wat Jezus hier nu precies zegt. Alles wat God van de mens vraagt is samen te vatten in dit: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Maar, en dat vind ik gewoon een ingewikkelde vraag, hoe kan je God liefhebben boven alles? Heeft dat bijvoorbeeld te maken met veel bidden, stille tijd, contemplatie, meditatie, geld geven, actief zijn voor de kerk, deelnemen aan kerkelijke rituelen? Als ik eerlijk ben, lijken me deze activiteiten soms toch best een virtuele bezigheid. Als je begrijpt wat ik hiermee bedoel.

Uitwisselbaar

Het is niet voor niets dat het eerste (God liefhebben boven alles) en het tweede (je naaste als jezelf) uitwisselbaar zijn. Ze worden achter elkaar genoemd, maar expliciet wordt genoemd dat het tweede gelijk is aan het eerste. Het is dus niet zo dat God liefhebben belangrijker is dan het liefhebben van je naaste. En die logica vind je vaker terug. Als je erop let is dat verrassend vaak.

Wie zegt in het licht te zijn maar zijn broeder of zuster haat, bevindt zich nog altijd in de duisternis. Wie de ander liefheeft, blijft in het licht en komt niet ten val, maar wie de ander haat, bevindt zich in de duisternis. (1 Joh 2:9-11)

God boven alles??

De vraag voor mij was hoe je God kunt liefhebben boven alles. Nu kan je over God eindeloos filosoferen en theoretiseren. Je kunt je helemaal verdrinken in religieuze activiteiten en innerlijke processen.

Maar als je je naaste ziet, dat wordt alles vaak erg concreet. Je ziet je naaste en je kunt je naaste leuk vinden of niet. Je leeft met je naaste samen, je komt je naaste tegen, je bent medemens. Daar kan je ook heel erg over filosoferen en theoretiseren, maar waarom ingewikkeld doen? Als je medemens hulp nodig heeft, dan is dat de naaste waar jij medemens voor bent. Heb lief, zoals je jezelf liefhebt. O ja, Jezus is nog wel wat radicaler als dat hoor. Voor de mensen die all-the-way willen gaan:

Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. (Matt 5:43-45)

Niet zo ingewikkeld

Hoe je God liefhebben kan hebben boven alles? Nou, misschien is dat helemaal niet zo ingewikkeld. Misschien heb je God lief boven alles door je naaste lief te hebben als jezelf.

Oh, en voor je het vergeet: je naaste heb je niet voor het uitkiezen. Het kan zomaar iemand zijn waar je van nature mee omgaat, of juist iemand waar je een hekel aan hebt, die jou haat. Maar ja, wie heeft er ooit beweerd dat christelijk geloof voor watjes was?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

14 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert
Bert
2 jaren geleden

Beste,
Uitwisselbaar vanuit gelijkheid gaat mijns inziens verder.

God liefhebben boven alles en mijn naaste als mijzelf.
Mijn naaste liefhebben boven alles en God als mijzelf.
Mijzelf liefhebben boven alles en God als mijn naaste.
God liefhebben boven alles en mijzelf als mijn naaste.
Mijzelf liefhebben boven alles en mijn naaste als God.

De eeuwige alomtegenwoordigheid van het Goddelijke sluit niets uit want buiten God is niets.

Kees
Kees
2 jaren geleden

Mis ik iets? Niet alleen hier maar overal op internet staat “God liefhebben boven alles”, met referentie naar deze tekst en de Deuteronomium versie.
Alleen “boven alles” staat niet in deze teksten.
Dus?

Leo de Vos
Leo de Vos
3 jaren geleden

Het is onzinnig om te beweren dat het liefhebben van God samen zou vallen met het liefhebben van je naaste. Laten we nog eens lezen wat er feitelijk staat in de twee geboden: in het tweede staat dat je je naaste moet liefhebben als jezelf. En in het eerste staat dat je God moet liefhebben boven alles, dus ook boven je naaste. God vraagt ons om hem meer lief te hebben dan ons eigen leven.… Lees verder »

Lucas
Lucas
5 jaren geleden

Hoe mooi het ook allemaal klinkt dat je door je naaste lief te hebben ook God meteen liefhebt, het is incompleet. Johannes 14 wordt aangehaald en het interessante is dat daar letterlijk het antwoord wordt gegeven door Jezus op de vraag: hoe kunnen wij Hem liefhebben? Johannes 14:21: Die Mijn geboden heeft en dezelve bewaart, die is het die Mij liefheeft. Het gaat dus niet in eerste instantie om pure liefde, maar om gehoorzaamheid. Je… Lees verder »

Rogier Gigengack
Rogier Gigengack
5 jaren geleden

God liefhebben boven alles en uw naaste als uzelf. Dit zijn de twee/drie geboden die Jezus meegeeft als de volbrenging van alle andere geboden. En net zoals alle andere geboden, regels en verplichtingen die God door de jaren heen heeft gegeven, rust ook hier een enorme zegen. Wat God zegt is dat je Hem lief moet hebben boven.alles, dus ook boven jezelf en je naaste. Waarom? Omdat God onveranderlijk is in tegenstelling tot al het… Lees verder »

Cees
Cees
6 jaren geleden

Eens met Ron! Liefde en liefde is twee: de drijfveer van waaruit je liefde geeft is belangrijk. Jezus zelf geeft het antwoord: ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan zonder (geloof in) mij echte liefde geven. Uiteindelijk is dat het enige dat telt, lees het maar in de bijbel: johannes 15.
Een christen is niet een beter mens maar hij wordt rechtvaardig in Christus die voor mijn zonden stierf. Joh 3:15

wietze baron
wietze baron
7 jaren geleden

Ja, frustraties met “eerlijk zijn” kunnen heel reëel zijn, toch leef ik liever in een maatschappij waarin we dat toch maar een beetje blijven proberen. Overigens is “god liefhebben” een nogal loze kreet. We hebben er immers geen idee van wat (of wie?) “god” is en of er wel zoiets bestaat. Lastig om zoiets vaags lief te hebben.

AFB65
AFB65
Antwoord aan  wietze baron
7 jaren geleden

God zie ik dan ook als het goede, hoe precies zou ik echt niet weten, en of het de bijbelse God is? Denk eerder dat men een rode lijn kan herkennen in de bijbel, en ook Jezus zelf ging voor het goede. Zo heb ik als christen eigenlijk altijd gelooft, maar heb gewoon nu de grootste moeite me nog als christen te zien. Er staat veels te veel in de bijbel. OT is gewoon toegevoegd… Lees verder »

AFB65
AFB65
7 jaren geleden

Misschien heb je God lief boven alles door je naaste lief te hebben als jezelf … Dat denk ik dus niet, want dan zouden de 2 geboden gelijk zijn en niet gelijk aan elkaar. Daarnaast staat in de bijbel ook dat Jezus gekomen is om met zwaard families te splitsen, en geeft Jezus ook aan mensen de rug toe te keren. Ik ben opgevoed met dat God lief hebben boven alles betekent eerlijk en oprecht… Lees verder »

wietze baron
wietze baron
7 jaren geleden

Ja en gelukkig hoef je om ( te proberen ) je naaste lief te hebben, niet “christelijk” te zijn.

Ron
Ron
Antwoord aan  wietze baron
6 jaren geleden

Nee je moet christen zijn om te kunnen liefhebben zoals het hoort, en dat word je als je erkent dat je zondig bent en God om vergeving van je zonden vraagt.

Mirjam
Mirjam
Antwoord aan  wietze baron
5 jaren geleden

Dat God Jezus heeft laten doen kruisigen, is wreed Dit stroopt niet met het je naaste liefhebben als jezelf. Ik denk dat Jezus Lucifer is en dat Lucifer de boodshapper was van “goed nieuws” aan Maria. Dat die hele kruisiging terecht een resultaat was van God, die Lucifer geeft laten doden. We dienen God lief te hebben boven alles en ons niet te laten misleiden door Lucifer Satan, die zich voordoet als een stralende morgenster… Lees verder »