Generic selectors
Exacte overeenkomst
Zoek in titel
Zoek in content
Zoek in artikelen
Zoek in pagina's
Filter by Categories
Bijbel
Communicatie
Creatief
Films
Geek
God
Inspiratie
Internet
iPad
iPhone
Jongeren
Kerk
Leiderschap
Mac OS X
Persoonlijk
Preekkunst
Social Media
Tech
Verhaal
wordpress

God liefhebben boven alles?

24 maart 2017

Voor veel gelovigen is het een streven om God lief te hebben. Of God de eerste plaats te geven. Of welke andere uitdrukking er ook aan wordt gegeven. Het klinkt mooi en wordt door christenen vaak gewoon zo geaccepteerd. De vraag die je je mag stellen hoe je dit nu eigenlijk kan doen? Het klinkt mooi, maar het kan ook lekker vaag blijven.

Jezus en God

Toen de leerlingen aan Jezus de 1 miljoen euro vraag stelden: ‘Laat ons de Vader zien, Heer, meer verlangen we niet.’ (Joh 14:8) had hij een nogal ontnuchterend antwoord: ‘Ik ben nu al zo lang bij jullie, en nog ken je me niet, Filippus? Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. Waarom vraag je dan om de Vader te mogen zien?’

Nu maakt Jezus’ kijk op God, de kwestie van geloof nogal anders. God is concreter geworden: het heeft alles met Jezus te maken blijkbaar. Het lijkt zelfs op een hele nieuwe definitie van God en geloof. Toch is zijn mededeling op een ander moment nu juist dat hij niet iets heel nieuws gaat brengen, maar juist het oude betekenis geeft: ‘Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.’ (Mat 5:17)

Nieuw en toch niet nieuw

Dit zijn beide interessante statements van Jezus, ze laten twee kanten zien. Enerzijds iets nieuws, anderzijds is het helemaal niet iets nieuws. Ook op een ander moment refereert Jezus gewoon naar de oude geschriften, zo van: nee hoor, ze zijn niet veranderd.

‘Meester, wat is het grootste gebod in de wet?’ Hij antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’ (Matt 22:36-40)

Toch is me pas veel later opgevallen wat Jezus hier nu precies zegt. Alles wat God van de mens vraagt is samen te vatten in dit: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Maar, en dat vind ik gewoon een ingewikkelde vraag, hoe kan je God liefhebben boven alles? Heeft dat bijvoorbeeld te maken met veel bidden, stille tijd, contemplatie, meditatie, geld geven, actief zijn voor de kerk, deelnemen aan kerkelijke rituelen? Als ik eerlijk ben, lijken me deze activiteiten soms toch best een virtuele bezigheid. Als je begrijpt wat ik hiermee bedoel.

Uitwisselbaar

Het is niet voor niets dat het eerste (God liefhebben boven alles) en het tweede (je naaste als jezelf) uitwisselbaar zijn. Ze worden achter elkaar genoemd, maar expliciet wordt genoemd dat het tweede gelijk is aan het eerste. Het is dus niet zo dat God liefhebben belangrijker is dan het liefhebben van je naaste. En die logica vind je vaker terug. Als je erop let is dat verrassend vaak.

Wie zegt in het licht te zijn maar zijn broeder of zuster haat, bevindt zich nog altijd in de duisternis. Wie de ander liefheeft, blijft in het licht en komt niet ten val, maar wie de ander haat, bevindt zich in de duisternis. (1 Joh 2:9-11)

God boven alles??

De vraag voor mij was hoe je God kunt liefhebben boven alles. Nu kan je over God eindeloos filosoferen en theoretiseren. Je kunt je helemaal verdrinken in religieuze activiteiten en innerlijke processen.

Maar als je je naaste ziet, dat wordt alles vaak erg concreet. Je ziet je naaste en je kunt je naaste leuk vinden of niet. Je leeft met je naaste samen, je komt je naaste tegen, je bent medemens. Daar kan je ook heel erg over filosoferen en theoretiseren, maar waarom ingewikkeld doen? Als je medemens hulp nodig heeft, dan is dat de naaste waar jij medemens voor bent. Heb lief, zoals je jezelf liefhebt. O ja, Jezus is nog wel wat radicaler als dat hoor. Voor de mensen die all-the-way willen gaan:

Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. (Matt 5:43-45)

Niet zo ingewikkeld

Hoe je God liefhebben kan hebben boven alles? Nou, misschien is dat helemaal niet zo ingewikkeld. Misschien heb je God lief boven alles door je naaste lief te hebben als jezelf.

Oh, en voor je het vergeet: je naaste heb je niet voor het uitkiezen. Het kan zomaar iemand zijn waar je van nature mee omgaat, of juist iemand waar je een hekel aan hebt, die jou haat. Maar ja, wie heeft er ooit beweerd dat christelijk geloof voor watjes was?

Wouter van der Toorn
Media Innovator & Art Director bij Jesus.net. Mijn tijd vul ik met nieuwe media, God, geloof, muziek, films. Over al deze zaken publiceer ik op mijn blog.
7 Comments
  1. Ron

   Nee je moet christen zijn om te kunnen liefhebben zoals het hoort, en dat word je als je erkent dat je zondig bent en God om vergeving van je zonden vraagt.

  2. Wouter van der Toorn

   Ehm… zo dan. Even in een zin krijg je blijkbaar de hele doctrine te horen hoe het allemaal hoort? Vertel Ron, waar haal je dat zo snel vandaan? Waarom zou iemand die geen christen is (of gewoon anders christen is) niet kunnen liefhebben? En wat heeft zonde hiermee te maken?

 1. AFB65

  Misschien heb je God lief boven alles door je naaste lief te hebben als jezelf …

  Dat denk ik dus niet, want dan zouden de 2 geboden gelijk zijn en niet gelijk aan elkaar. Daarnaast staat in de bijbel ook dat Jezus gekomen is om met zwaard families te splitsen, en geeft Jezus ook aan mensen de rug toe te keren.

  Ik ben opgevoed met dat God lief hebben boven alles betekent eerlijk en oprecht te zijn, voor de waarheid te gaan. Dat kan dus ook betekenen dat men moet splitsen.

  Ook idee dat genoeg of voor God gaan of voor hun naasten, zoals het hun zelf goed uitkomt. Op zich ook logisch, ergens baal ik ervan zo opgevoed te zijn, dat eerlijk en oprecht te zijn, voordeel is wel dat je op die manier heel diep kunt gaan met naasten, maar je hebt er zelf verrekt weinig aan. Kuddes zijn niets voor mij, kuddes drukken eerlijke mensen dood.

  Zal niemand aanraden om eerlijk en oprecht te leven, voor waarheid te gaan, voor recht te gaan, je hebt er namelijk zelf helemaal geen zak aan.

 2. wietze baron

  Ja, frustraties met “eerlijk zijn” kunnen heel reëel zijn, toch leef ik liever in een maatschappij waarin we dat toch maar een beetje blijven proberen. Overigens is “god liefhebben” een nogal loze kreet. We hebben er immers geen idee van wat (of wie?) “god” is en of er wel zoiets bestaat. Lastig om zoiets vaags lief te hebben.

  1. AFB65

   God zie ik dan ook als het goede, hoe precies zou ik echt niet weten, en of het de bijbelse God is? Denk eerder dat men een rode lijn kan herkennen in de bijbel, en ook Jezus zelf ging voor het goede. Zo heb ik als christen eigenlijk altijd gelooft, maar heb gewoon nu de grootste moeite me nog als christen te zien. Er staat veels te veel in de bijbel. OT is gewoon toegevoegd ter info, en Paulus zie ik eerder als een soort infiltrant, Paulus lijkt voor het goede te gaan, maar doet het niet. Hij wijkt veel te veel af van Jezus, is voor rangen en standen etc etc. Kwam de romeinen wel erg goed uit. (en genoeg christenen nu ook)
   Maar als God het goede is, dan staat er dus dat het goede boven alles gaat. Men moet daar niet van wijken, ook niet voor naasten. Dus eerlijk en oprecht zijn.
   God zegt dat Hij ik ben is. Denk dat elk mens ook echt die mens moet zijn die hij of zij is. Met alle gebreken, maar wel eerlijk en oprecht.

   Een beetje eerlijk? Is dat niet iedereen? Hitler was echt toch wel eens een beetje eerlijk.

 3. Cees

  Eens met Ron! Liefde en liefde is twee: de drijfveer van waaruit je liefde geeft is belangrijk. Jezus zelf geeft het antwoord: ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan zonder (geloof in) mij echte liefde geven. Uiteindelijk is dat het enige dat telt, lees het maar in de bijbel: johannes 15.
  Een christen is niet een beter mens maar hij wordt rechtvaardig in Christus die voor mijn zonden stierf. Joh 3:15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

God

God liefhebben boven alles?

door Wouter van der Toorn Leestijd: 4 min
7