Jezus redt

Jezus redt?

6 min leestijd

Vroeger reden er best wat auto’s rond met stickers en een boodschap als ‘Jezus redt’, vlaggen en vaandels. In Alphen aan den Rijn was een paar jaar geleden nog een discussie over een lichtbord, ergens aan een lantaarnpaal, met daarop de tekst ‘God is liefde’. Het was een onbeheerd icoon geworden van een tijd waarin het gebruikelijk was om een religieuze boodschap plompverloren van de daken te schreeuwen. ‘Jezus redt‘, ‘Jezus leeft’ en ‘Joh 3:16’ waren geliefde kreten die op gevels werden gekalkt en banners die onbeschaamd werden gehesen. Denkend daarmee een God te behagen en de mensen te overtuigen.

Ondertussen scheurt het snelle leven op de A15 er gewoon hard aan voorbij

Of het vroeger werkte, die vraag is nu niet mijn punt. Dat sommige plompverloren uitingen wèl aandacht trekken, bleek wel uit de kwestie met de gigantische daktekst op een boerderij in Giessenburg met ‘Jezus redt’. Ondertussen scheurt het snelle leven op de A15 er gewoon hard aan voorbij.

Gênant

Mag ik zeggen dat het best gênant is? Het enige dat deze boodschappen doen is tegen iedereen schreeuwen dat ze gered moeten worden. Iedereen. ‘Je bent niet compleet. Je hebt geen vrede. Je bent niet gelukkig.’ Dat zeg je tegen rijk en arm, de succesvolle, de dakloze, oud en jong, religieus en niet-religieus. Het is behoorlijk lomp, als je het zo zegt. En zelfs àls het waar zou zijn is dit niet wat je zou moeten zeggen. De enige boodschap die je dan roept is is ‘Je gaat het niet redden! Je hebt het niet. Je zult het nooit vinden. In ieder geval niet zonder hulp.’ Yup. Nice hè. Ik weet niet welke overtuigingskracht hieruit zou moeten werken.

Misschien komt het ongemak wel dat deze uitspraak concreet en persoonlijk is gemaakt met ‘Jezus’. Kijk, als het wat neutraler over ‘God’ zou gaan, dan zou je daar nog de ruimte geven aan iedereen om zijn verhaal te maken. Er zijn vele ideeën over God. En als je niet in God gelooft, dan zeg je gewoon dat je weinig hebt met dat idee van God en wijs je een idee af. Maar Jezus? Als je het daar niet mee een bent, dan moet je opeens iemand, een persoon, gaan accepteren of afwijzen.

Vlees en bloed

Het enige moment dat het zin heeft, is als de woorden ‘Jezus redt’ vlees en bloed worden. Niet een of ander theoretisch idee. En dat er iets in de mens zelf ontstaat, een gedachte, iets dat je realiseert. Het is een beetje beschamend. De zelfredzame mens kan in situaties terecht komen dat je niet verder komt. En de vraag naar deze Jezus is niet de vraag naar een of ander theoretisch idee met een bombastische en schreeuwerige boodschap. Deze Jezus belichaamt niet een of andere gespierde succesformule om je naar je volgende succes te helpen of je uit al je problemen te verlossen om je weer op het pad van succes voort te helpen.

Deze Jezus belichaamt niet een of andere gespierde succesformule om je naar je volgende succes te helpen…

De verhalen over deze Jood die zijn overgeleverd, laten een bizarre waarheid zien, een pleidooi om alles anders te bekijken. Als je het leven alleen niet redt, wie zal je te hulp schieten? Is dat die ene Jood die misschien dan wel een beweging op gang bracht, maar uiteindelijk door iedereen uitgekotst, vernederd en bruut vermoord wordt? Wat heeft dat te maken met redding?

Plastic-fantastic Jezus

Soms schaam ik me er een beetje voor. Voor deze Jezus en wat ze van hem hebben gemaakt. Plastic-fantastic Jezus en de hele poppenkast die er is opgetuigd om onszelf maar te kietelen met een religieus sausje en dan denken dat we het wel redden. Een bling-bling zoete popculture Jezus die je wel succesvol zal maken en een oplossing is voor al je problemen. Bah. Haal je banners maar weg, de stickers van de kont van je zendelingenauto, het ongevraagde geschreeuw over deze Jezus.

Een bling-bling zoete popculture Jezus die je wel succesvol zal maken en een oplossing is voor al je problemen. Bah.

Deze ‘Jezus redt’ boodschap komt alleen maar aan als je in je nakie komt te staan en er werkelijk niets meer over is. Dan begint er misschien iets te dagen dat er meer zit in die woorden ‘Jezus redt’. Het begint misschien ergens op zijn plek te vallen als er maar weinig meer over is en er geen enkele ruimte is voor pretentie. Geen status, geen titel, geen man, geen vrouw, geen studie, geen positie, geen religie, geen politiek. En ergens in het afvoerputje van het leven zelf, waar de perfect vormgegeven promo’s niet worden vertoond, en waar de posters tijdens de eerste regenbui allang zijn weggespoeld, daar krijgt deze ‘Jezus’ misschien een beetje context.

Jezus, denk aan mij

‘Vandaag nog zul je met mij in het paradijs zijn’. Het zijn woorden van redding van deze beroemde Jezus. Hij sprak ze uit op de dag van zijn dood, hij had nog slechts een uur te gaan. Een moordenaar die ook ter dood veroordeeld werd hing in zijn meest blote nakie, bebloed en pijn lijdend, met de dood als enige zekerheid voor ogen, naast die andere veroordeelde die ook in zijn meest blote nakie, bebloed en pijn lijdend de dood in de ogen keek. ‘Jezus, denk aan mij wanneer u in uw koninkrijk komt.’

Het is een echo die blijft hangen na het bij de vuilnis zetten van veel religieuze onzin.

Wat heeft redding eigenlijk voor betekenis in deze context? Jezus zegt de man dat hij vandaag nog met hem in het paradijs zal zijn. Wat zouden de soldaten wel niet hebben gedacht die aan de voet van de kruisen stonden. Misschien overviel een plaatsvervangende schaamte ze wel en hadden ze geen idee wat ze daar nu mee aanmoesten.

Vraag me nu niet of ik veel meer van begrijp van dit fascinerende verhaal. Het is een echo die blijft hangen na het bij de vuilnis zetten van veel religieuze onzin. Misschien is nog wel de lastigste exercitie om mezelf te zien zonder pretenties, zonder status, zonder trackrecord. Dit ben ik. Als alles weg is gevallen. En hoe het ook werk, ik red het niet alleen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees Walle
Kees Walle
3 jaren geleden

‘Jezus redt’ en al het bijkomende geneuzel berusten op het misverstand waarbij de boodschap met de boodschapper wordt verward. Neem maar eens de proef op de som door aan orthodoxe christenen te vragen wat zij zouden doen wanneer hun dochter zwanger thuiskomt met het verhaal dat ze door de Heilige Geest is bevrucht. Ik denk dat ik het wel weet: ze zullen hun dochter spoorslags bij de GGZ afleveren. Er zijn nog meer misverstanden. Wanneer… Lees verder »

Jan wert
Jan wert
5 jaren geleden

Koekoek

Rien
Rien
5 jaren geleden

Goed artikel en het geeft weer wat ik ook denk. Onwillekeurig moest ik terugdenken aan mijn jeugd, in een jongerenkoor. Allemaal bevlogen om te getuigen in de wereld van Jezus. Groot was mijn schrik toen een van de koorleden dit lied van Robert Long liet horen: https://www.youtube.com/watch?v=MDsFuc3U9XI . Maar ik heb het uitgeluisterd en vond het mooi. Misschien ook iets voor mensen vandaag, als je tenminste het geduld kat opbrengen om tot de laatste regel… Lees verder »

Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
5 jaren geleden

Wouter,

De grootste fout wat ik tot nu toe in mijn leven gemaakt heb is, dat ik God verweten en verantwoordelijk heb gehouden voor wat mensen over Hem gezegd en gedaan hebben.

Jesus

carla veldhuis
carla veldhuis
5 jaren geleden

mooi verwoord. tis ook niet mijn stijl, maar ik denk dat we zijn allemaal zo verschillend in wat ons aanspreekt. Ik weet dat het mensen heeft geholpen (door een getuigenis.) Misschien zouden je woorden mooi zijn voor op het dak; Jezus, denk aan mij.

Roland
Roland
5 jaren geleden

Relax. De één zet Jezus Redt op z’n huis, de ander schrijft een blog…

Jesús Alvarez
Jesús Alvarez
5 jaren geleden

Ontzettend goed verwoord en zo herkenbaar. Van het begin tot het einde. Over het eerste stuk wil ik nu al wat van vertellen. Ik heb in het begin altijd gedacht dat de igtus-vis een voorn voor moest stellen maar nadat de tijd verstreek begon ik daar aan te twijfelen. Ik heb daarom de mogelijkheid open gelaten dat het tegenwoordig net zo goed een piranha zou kunnen zijn. Ik vond zo’n vis op mijn auto maar… Lees verder »