gokje wagen

Is er een God of bestaat er geen God?

4 min leestijd

Het is een interessante vraag, een vraag die aardig wat debat kan opleveren: bestaat er een God of niet? Als je je geld in een weddenschap zou moeten inzetten op een van deze opties, waar zou jij je geld op inzetten? En waarom eigenlijk?

Stel eens vragen

De vastentijd die weer bijna begint is een goede tijd om jezelf voortdurend vragen te stellen. Dit is er een van. Een vraag die je eenvoudig naast je kan neerleggen en denken: zo denk ik erover. Maar waarom eigenlijk?

De ene is er zwaar van overtuigd dat God er is, want, kijk naar hoe bijzonder de schepping functioneert, kijk naar hoe ingenieus ons menselijk lichaam werkt, kijk alleen al naar het menselijk oog, dat moet wel zijn bedacht, er moet wel een plan achter zitten, er moet wel een God zijn.

De ander is er even zwaar van overtuigd dat er geen God is, want, ieder argument vóór het bestaan van een God zouden net zo gemakkelijk ontkracht kunnen worden met argumenten vanuit wetenschap. Je hebt geen God nodig om een verklaring te kunnen vinden voor alles wat er bestaat.

De gok van Pascal

Je zou een oude afweging kunnen gebruiken: de gok van Pascal. Hij redeneerde dat geloof in God niet in strijd is met verstand. Dit is wat hij ongeveer beargumenteerde:

  1. Het verstand kan geen uitsluitsel geven over het bestaan van God.
  2. God kan dus zowel bestaan als niet bestaan.
  3. Omdat beide opties open zijn moet men een afweging maken op basis van een spel (gokken).
  4. Uit deze afweging blijkt dat de enige keuze die iets kan opleveren het gokken dat God bestaat is.

Stel dat je gokt op er is een God en hij blijkt er niet te zijn, dan verandert er niets. Maar stel dat je gokt op de situatie dat er geen God is, en hij blijkt er wel te zijn, dan heb je, zoals ik het vertaal, toch een behoorlijk probleem

Subjectief argument

Voor best wat mensen is hun keuze ‘er is een God’ vooral gebaseerd op het feit dat ze anders niet weten wat ze dan met hun leven zouden moeten doen. Dan zouden ze geen hoop hebben op iets beters. Ze zouden niet kunnen leven zonder de spirituele ervaring die ze nu zeggen te hebben met de allerhoogste. En hoe zouden ze omgaan met de gedachte dat er niet uiteindelijk een ultieme kracht is die al het kwaad en alles wat stuk is gegaan weer zal rechtzetten en herstellen?

Het is vaak het ingewikkelde, dat uiteindelijk het ultieme argument voor ‘er is een God’ een subjectieve blijkt te zijn. Zo las is alweer lang geleden het boek ‘Finding God in the Waves. How I lost my faith and found it again through science.’ van Mike Mchargue (ook wel science Mike genoemd). Ik was bijzonder geïnteresseerd in zijn zoektocht. Maar zijn uiteindelijke ‘turning point’ om God weer terug te vinden? Dat bleek uiteindelijk ook een subjectieve spirituele ervaring te zijn. Niets wetenschap, niets hard bewijs. Maar een laag dieper waar je een soort vervulling of vrede vindt, troost en hoop. Zou er niets meer zijn?

Somber?

Het kan best een verwarrende bezigheid zijn om een zoektocht als deze te beginnen. Omdat de antwoorden niet te geven zijn. Of in ieder geval niet eenvoudig. Als je eerlijk jezelf de vragen stelt en er geen antwoord kan vinden, hoe reageer je dan? Word je dan somber en depressief? Het is misschien een goede oefening voor als het wat stiller wordt en je de vastentijd in gaat. Aan het einde van de vastentijd komt er altijd weer het licht van Pasen. Wie weet hoe het voor jou gaat zijn.

Wat denk jij?

Heb jij een reden om te geloven dat er een God is? Is er een reden waarom je ervan overtuigd bent dat er geen God is? Het gesprek is wat mij betreft geopend.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan de Jager
Jan de Jager
5 jaren geleden

Bestaat God wel of niet? Het ligt eraan wat je onder een “god” verstaat. Zonder dat ik een volledig Spinozist denk te zijn, spreekt toch het standpunt van Spinoza (en natuurlijk zijn geestverwanten voor en na hem) mij het meeste aan. God is de totaliteit de dingen, de Natuur. Alles is Eén, dus in wezen is er tussen God en de schepping geen afstand. In de redenatie van Spinoza zou dat ook niet kunnen. God… Lees verder »

Hans
Hans
Antwoord aan  Jan de Jager
5 jaren geleden

De God van de Bijbel geeft ons nogal ernstig in overweging om geen eigen godsbeelden te maken; dus – maar daar begin het natuurlijk al voor ons – wordt gevraagd dat we iets uit handen geven, ons overgeven en aansluiten bij hoe Hijzelf Zich aan ons voorstelt. Dan is Hij – volgens Hemzelf – echt geen ‘iets’, een abstractie, een universele liefdesenergiebron, of maak er maar wat van. Het gaat volgens mij zover dat van… Lees verder »

Mark
Mark
Antwoord aan  Jan de Jager
5 jaren geleden

@hans iedere gelovige maakt zijn eigen God. Je denkt waarschijnlijk dat jouw God de ware is. Dit waarschijnlijk omdat zo voelt. Opzich geen punt hoor… Todat je denkt dat iedereen zou moeten vinden wat jij vind. Dat je bijvoorbeeld denkt dat jouw manier van aanbidding de beste is. (in een evangelie gemeente is mij meerdere keren gevraagd waarom ik niet actiever was bij de aanbidding. Ik had het een keer geprobeert en met de handen… Lees verder »

petra
petra
5 jaren geleden

Ben eigenlijk wel benieuwd geworden naar jou mening over de ‘gok van Pascal’.

Zou het zo zwart wit zijn?
Als je in God gelooft, komt het goed met je.
Als je dat niet doet, heb je een groot probleem?
Waarom dat probleem?

Henny Keur
Henny Keur
Antwoord aan  petra
5 jaren geleden

Dag Wouter, Laten we eens beginnen met het uitgangspunt van de tegenwoordige wetenschap. Die is empirisch, wat inhoudt dat alleen hetgeen zintuigelijk -zien, horen, voelen, proeven, ruiken- kan worden waargenomen, daadwerkelijk bestaat. Mocht er meer zijn, dan wordt daar geen rekening mee gehouden, want eigenlijk bestaat dat niet, behalve dan in de verbeelding van het menselijk brein. In mijn en ook jouw Bijbel staat toch echt duidelijk, dat God het begin van alle wetenschap is… Lees verder »

Hans A.
Hans A.
5 jaren geleden

Ik geloof dat er een God is. Inderdaad, mijn spirituele ervaringen hebben het meeste bijgedragen aan mijn overtuiging. Hij was er, Hij antwoordde, Hij liet me het zien, voelen, ervaren. In de tweede plaats geloof ik omdat Jezus’ woorden en daden zo’n indruk op me maken: vergeving schenken en vergeving ontvangen, je vijand liefhebben, het leven vinden door het op te geven etc. Dat werkt. Ik kan me voorstellen dat mensen die een andere religie… Lees verder »

Hans
Hans
5 jaren geleden

Geloven in (een) God is redelijk en subjectief. Dat het redelijk is hebben inmiddels meerdere filosofen aangetoond. Dat het subjectief is, blijkt uit de wijze waarop ‘gelovigen’ erover spreken als geloven hen houvast, troost, hoop e.d. geeft. De Bijbel zegt volgens mij, dat beiden (denken en voelen) zo hun beperkingen hebben. Menselijk denken is beperkt (hoe knap sommige denkers ook zijn) en voelen is bijvoorbeeld heel grillig (ups en downs). Valse tegenstellingen zetten ons klem.… Lees verder »

Mark
Mark
Antwoord aan  Hans
5 jaren geleden

Nee ik bedoel niet dat je verantwoordelijkheid of vrijheid kwijt zou zijn. Ik heb ooit voor een oude man gezorgd die niet kon liggen dus altijd moest zitten. Hij hoorde en zag slecht. Familie en vrienden waren overleden. Die man had jaren niet anders gedaan dan uitzitten. Die man wou heel graag dood. Maar God houdt niet van euthanasie. Dus jij ook niet. God vind homoseksualiteit kut dus jij moet dat ook verafschuwen en veroordelen.… Lees verder »

Mark
Mark
Antwoord aan  Hans
5 jaren geleden

Ik heb gereageert hij is alleen niet door. Misschien zo.

Mark
Mark
Antwoord aan  Hans
5 jaren geleden

Filosofen hebben aangetoond dat het redelijk is om te geloven in een God. Tenminste voor mij. Heel veel filosofen vinden van niet. Het finetuning argument is mijn favoriet en het modaal epistemisch godsargument is bij mij uiteindelijk ook geland.In het algemeen en met beide voeten op de grond weet ik niet of het bestaan van god redelijk is. En volgensmij is nog zat ruimte voor universumpoepende feeen. Ik wil verder niet aan jouw persoonlijke ervaringen… Lees verder »

piet
piet
Antwoord aan  Hans
3 jaren geleden

moet er een god bestaan? moest er iemand komen,die laat zien wat liefde is, omdat god in hem is? hebben mensen dan geen gevoelens,ieder mens heeft toch gevoelens? De klimaat is nu heel erg veranderd, je ziet ook wel dat het zo is, wie lijdt nu dan? alleen mensen? wat denk je van de dieren,planten en de aarde die leven.Als de aarde niet zorgzaam is geweest hoe komen we aan onze voedsel,moet god per see… Lees verder »

mark
mark
5 jaren geleden

bastard

Mark
Mark
5 jaren geleden

Pascals argument zou ergens overgaan als er een duidelijke keus voor een god was en slechts 2 paden te bewandelen.Maar nee. We zitten met allemaal goden en juiste wegen. Veel goden die het juiste pad waren bleken het niet te zijn. En ook nu zijn de meeste geloven en denominaties daarvan er van overtuigd de ware weg te bewandelen en sluiten anderen goden en overtuigingen uit. Ze kunnen dus nooit allemaal gelijk hebben. Dekans is… Lees verder »