Starry Night ~ Vincent van Gogh

Vincent van Gogh over God kennen

5 min leestijd

Ik zat laatst te lezen in de brieven van de kunstenaar Vincent van Gogh die allemaal online te vinden zijn. Je weet wel, hij is de kunstenaar van de schilderijen die knallen vol kleur, de zonnebloemen, de karakters.

Tobber

Vincent is een kunstenaar die niet echt heeft genoten van zijn roem. Dat kwam pas nadat hij allang dood was. In zijn leven was hij bepaald geen succesnummer. Hij was een tobber, een zoeker. Vele brieven schreef hij. Onder andere aan zijn broer Theo. In een van de brieven schrijft hij dit:

‘Het is goed om veel dingen lief te hebben, want daarin ligt de echte kracht, en wie veel liefheeft presteert veel, en kan veel bereiken. Wat uit liefde is gedaan, is goed gedaan.’

Later schrijft hij:

‘De beste manier om God te kennen is om van veel dingen te houden’.

De schilder Vincent van Gogh heeft niet echt een eenvoudig leven gehad. De spoken in zijn hoofd hebben hem veel in de weg gezeten. En van de opbrengsten van zijn kunst, momenteel onbetaalbaar, heeft de beste man zelf nooit kunnen genieten. Integendeel: hij werd achtervolgd door schulden en de fles alcohol was vaak zijn goede vriend. Maar in de ellende en de melancholie vond hij ook allerlei diepe gedachten, een weg die er bovenuit ging:

‘Het leven is me bijzonder lief geworden, en ik ben zo blij dat ik liefheb. Mijn leven en mijn liefde zijn een,’

zo schrijft hij in een van de brieven die hij schreef aan zijn broer. En zijn liefde voor de natuur en de kunst waren voor de kunstenaar misschien ook wel een harnas tegen de grote boze buitenwereld.

Brief van Vincent van Gogh

Brief van Vincent van Gogh

Liefde is eeuwig

De liefde is een groot mysterie. Het spoor dat Vincent van Gogh volgde, het spoor van liefhebben en steeds meer liefhebben, is er een die je snel uit het oog kunt verliezen. Voor je het weet ben je bezig met de dingen die gevoelsmatig ontzettend belangrijk zijn, die iedereen belangrijk vindt. Voor je het weet ben je druk met dingen die zomaar voorbij kunnen zijn. En voor je het weet ben je druk met het opbouwen van je carrière of altijd bezig met het volgende.

Het is niets nieuws om te zeggen dat alles zomaar voorbij kan zijn. Als het niet zo dramatisch is dat je eigen leven voorbij kan zijn, dan is het wel dat de wereld er niet altijd even stabiel bij zit. Voor je het weet maakt de economie een slinger en zit je op een houtje te bijten. Voor je het weet heb je pech en zit je gezondheid je in de weg. We hebben veel onder controle, maar de grote dingen van het leven eigenlijk nooit. We bidden voor gezondheid en zijn gezegend te wonen in een land waarin we zoveel welvaart hebben dat we kunnen profiteren van zorg en allerlei wetenschap. Maar soms is het zomaar voorbij.

De drijvende kracht

Maar God, wie hij ook is, de ideeën zijn minder vast omlijnd als je altijd had gedacht. Wel lijkt het erop dat er een drijvende kracht is in alles wat er bestaat en het is maar moeilijk te omvatten. Wie is God? Wie zal het zeggen.

De mens Jezus heeft iets laten zien dat nog steeds invloed heeft. Hij was een leraar, hij had volgelingen, hij had fans en haters, hij had vrienden en vijanden.

Wat hij deed? Van alles. Maar hij heeft tot vandaag de dag invloed. Daar hoef je niet gelovig voor te zijn om wel zijn invloed te bespeuren. Denk je ook niet dat deze wereld er mooier uit zou zien als mensen wat meer zijn voorbeeld zouden volgen? Als ze keuzes zouden maken die door hem geïnspireerd zouden zijn? Hij leerde dat het goed is om nederig te zijn. Dat het heilzaam is om te vergeven. Dat een leider moet leren dienen. Dat je je vijanden moet liefhebben. Dat liefde de enige weg is.

Korenveld met kraaien, Vincent van Gogh, juli 1890

Korenveld met kraaien, Vincent van Gogh, juli 1890

In zo’n God kan je prima geloven

Weet je wat deze Jezus ook zei? ‘Als je mij hebt gezien, dan heb je de Vader gezien’! Oftewel, God lijkt op Jezus. En in zo’n God kan je goed geloven.

Een prima overtuiging om te volgen. En een manier van leven en van keuzes maken. Hoe je het moet samenvatten? De bijbelschrijver Johannes maakt het vrij eenvoudig: “Geliefde broeders en zusters, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde komt uit God voort. Ieder die liefheeft is uit God geboren en kent God. Wie niet liefheeft kent God niet, want God is liefde.” (1 Johannes 4:7-8).

Liefde. Opofferen.

Precies dat:

Liefde.
Liefde.
Liefde.
Opofferen.
De ander meer dan jezelf.
Waarderen.
Gewaardeerd worden.
Niet opgeven.
Kiezen.

In de liefde kan je God vinden.

Ik snap Vincent van Gogh wel: je kan God kennen door veel lief te hebben en door veel dingen lief te hebben. Het kan hemels zijn als de liefde puur is. Een moment van de eeuwigheid die binnensijpelt in het leven van alledag als de liefde volmaakt is.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
4 jaren geleden

Liefde is de beste leraar van mededogen, vrede, vertrouwen, vergeving. Het is loyaliteit in goede en slechte tijden. Het is tevreden met minder dan perfectie en houdt rekening met menselijke zwakheden. Liefde is wanneer het geluk van de ander belangrijker is dan het jouwe. Liefde is de schoonheid van de geest en is de enige kracht die in staat is om een ​​vijand in een vriend te veranderen. Ware liefde is ongeïnteresseerd en bereid om… Lees verder »

Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
4 jaren geleden

Een mooi en zachtmoedig stuk Wouter.

Onvoorwaardelijke liefde zie ik als een van de grootste zwakheden “werelds” gezien dan. Je stelt je kwetsbaar op.

Ik heb dit vaker gezegd, “het kruis, daar waar de Liefde niet terug slaat maar verdraagt en vergeeft”.

“God is onvoorwaardelijke liefde, de grootste zwakheid die er bestaat. Dat is de kracht van God”.

Ype Akkerman
Ype Akkerman
4 jaren geleden

Had Vincent van Gogh zich maar meer laten liefhebben. Dat tobberige heeft er volgens mij juist mee te maken dat hij vindt dat hij liefde moet geven. Terwijl het eerst en vooral gaat om liefde ontvangen. Van God en van de mensen in zijn omgeving die hem goed gezind waren.

Zo vat ik zelf het evangelie op. Daarom is het voor mij ook een blijde boodschap.

Wilbrand Rakhorst
Wilbrand Rakhorst
4 jaren geleden

In de liefde kan je God vinden.

Ik snap Vincent van Gogh wel: je kan God kennen door veel lief te hebben en door veel dingen lief te hebben.

Mooie gedachte om over na te denken vandaag

Henny Keur
Henny Keur
Antwoord aan  Wilbrand Rakhorst
4 jaren geleden

Ik wil deze nieuwsbrieven liever niet meer ontvangen en kan me absoluut niet vinden in je gedachten

Mark
Mark
Antwoord aan  Wilbrand Rakhorst
4 jaren geleden

@Henny Keur, Uit je reactie lijkt het net of je nazie -propaganda onder je neus hebt gekregen. Je moet uiteraard zelf weten wat je voor waarheid aanneemt of als leugen bestempeld. Zeker als je zaken van jongs af aan hebt geleerd en je bent gewaarschuwd voor de gevaren daarvan af te wijken. Maar ik kan je wel aanraden om te luisteren naar de mensen die afwijken. Mensen die afweken van traditoneel christelijke denken hebben het… Lees verder »