Mystics are weird

Uit liefde voor je eigen vreemdheid

4 min leestijd

Waar ik het citaat heb opgeduikeld weet ik niet. Misschien heb ik het gewoon zelf in een gedachte opgeschreven, zou ook nog kunnen. Het staat op het oude krijtbord geschreven in de kamer.

Mystics are weird
Poets are weird
Artists are weird
Musicians are weird
Saints are weird

Ik hou van ‘weird‘, ‘vreemd‘, ‘afwijkend‘. Alles wat net anders is dan de standaard is boeiend. Het tegendraadse lijkt me hoognodig.

We zijn allemaal een beetje vreemd

Groei, ontwikkeling en uitvindingen komen niet door mee te gaan met de massa, met de hoofdstroom. Groei en spierkracht komen door tegen de maalstromen in te gaan, tegen de richting van het vanzelfsprekende. Meegaandheid lijkt soms op de korte termijn wat op te leveren, maar het maakt een mens smaakloos en kleurloos. Originaliteit is geen massaproduct. Een museum wordt niet opgebouwd met al het vanzelfsprekende, maar met het opvallende, het unieke, de bijzondere mening, de bijzondere visie op de werkelijkheid.

We zijn allemaal een beetje vreemd en het leven is een beetje vreemd, en als we iemand vinden die dezelfde soort vreemdheid heeft, dan sluiten we ons bij hen aan en leven we in een soort wederzijdse vreemdheid. We noemen dat liefde. ~Dr. Seuss

Vreemde profeten

Op zie manier bekeken, de godsmannen en vrouwen zijn door de geschiedenis vaak afwijkende mensen geweest.

Sommige profeten en kluizenaars leefden in de woestijn leefden. Er waren profeten die er als wilden bij liepen. Er waren profeten die naakt schreeuwend door de stad liepen om een punt te maken. Godsmannen die rijkdom en invloed de rug toekeerden om zich te richten op persoonlijke spiritualiteit en toewijding. Martelaren die weigerden het vanzelfsprekende te doen, namelijk een eenvoudige keuze voor hun eigen kostbare leven, maar iets meer zagen.

Vreemd en onbegrepen

Die eigenwijsheid herken je in de uitvinders, in de heiligen, in de dichters, in de kunstenaars, in de echte artiesten. Ze hebben een vrijheid gevonden om hun overtuiging te volgen, niet meer afhankelijk van de mening van ieder om hen heen. Juist zij zijn zich bewust van hun beperkingen. De mooiste kunst, de bijzonderste verhalen, de liedjes die het meest binnenkomen, ze komen als een schrijver of kunstenaar zijn ziel en zaligheid erin heeft gelegd. Soms is het vreemd en onbegrepen.

Onbegrepen bij leven

Veel kunstenaars zijn pas na hun dood ontdekt. Vincent van Gogh heeft nooit van zijn beroemdheid kunnen genieten. Ook Emily Dickinson, Franz Kafka en Oscar Wilde werden pas echt ontdekt na hun dood. Soms draagt het vroeg heengaan van een artiest bij aan een iconische status zoals Amy Winehouse en John Lennon. Wat zou Mozart ons hebben nagelaten als hij veel ouder had kunnen worden! Wat als Theresia van Lisieux, deze katholieke heilige werd slechts 25 jaar oud, een lang leven had gehad?

Op zoek naar het vreemde

De echte schoonheid is vaak onbegrepen en zeker niet altijd op podia te vinden. Zeker de schoonheid in gedachten, in beelden, in woorden, in klanken, die niet bedoeld zijn voor het grote publiek. Dus is het een zoektocht naar echte schoonheid, naar het leven, naar wijsheid en het goddelijke. Slechts een slap aftreksel is te vinden op de populaire podia of bevindt zich in de spotlights. ‘k Denk dat het meeste argeloos aan de massa voorbij gaat. Ik wil uit de massa stappen en op zoek naar de vreemde, het onontdekte, het originele, de vrije en vreemde artiesten en denkers, de onnavolgbare heiligen.

Prachtig liedje van Henk Poort over Vincent van Gogh

Je bent zelf vreemd

‘k Heb een voorliefde voor het vreemde, niet standaard, het originele. ‘k Heb zo ook mijn eigen tik van de molen gekregen en ik vind het prima.

Het zou goed zijn als we meer het vreemde en het afwijkende omarmen. Ook het vreemde en afwijkende in onszelf. Dat is wat jou anders maakt dan de rest. Het zou zomaar kunnen zijn dat daar de artiest is te vinden in je, dat wat kleur geeft aan de wereld. Stop het niet weg! Juist in het afwijkende is het unieke te vinden. Het zou toch zonde zijn dat de Schepper, die zo zijn best op dat unieke heeft gedaan, al die kleur er niet uit ziet komen!

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roland van der Straaten
Roland van der Straaten
4 jaren geleden

Ergens in de tekst staat; Dat is wat jou anders maakt dan de rest. Heerlijk, het mag gezegd worden. Anders. Er is er maar één van. Zelfs uniek te noemen. Voor velen weird, door sommigen geliefd. Ja, heerlijk, om met weinig tevreden te zijn en veel te ontvangen ” dat is Genade van Boven, als uit een geschudde- en overlopende maat “