Duimen-omoog

Dat krijg je als alles om jou draait

7 min leestijd

Het is misschien goed om de context van dit artikel te schetsen. Ik groeide op in streng reformatorische kringen, werd later zeer actief in een evangelische kerk, nam een paar jaar terug afscheid van de kerk en werd, redelijk ongepland, Grieks-orthodox. Nog steeds werk een groot deel van mijn week in een christelijke organisatie, wat ik de afgelopen zestien en een half jaar heb gedaan. De boodschap van actieve christelijke kerken en organisaties ken ik, ook de christelijke marketingmachine. Nu wil ik het over één belangrijke observatie hebben, die me al veel langer bezighoud.

Gods liefde ervaren

Toen ik jaren terug kennismaakte met de evangelische boodschap, was ik verkocht. Dit was het. Het was persoonlijk, warm, hoopvol en liefdevol. ‘Al was je de enige zondaar waar God zijn Zoon voor naar de aarde moest sturen, dan nog zou hij dat doen.’ Zoiets klonk de op Billy Grahams prediking gebaseerde overtuiging. Het ging er over ‘God persoonlijk leren kennen’ en ‘Gods liefde ervaren‘ en meer van dat soort hele nabije uitdrukkingen. Ik deed ertoe en het zou zomaar kunnen dat dat het was waarom ik die boodschap zo aantrekkelijk vond. Het was de doorvertaling van het Calvinistisch christendom naar een moderne variant. Maar het blijft Calvinistisch: alles draait om mij, mijn zieleheil, mijn bestemming.

God geeft een goed leven

Later kwam de nog specifiekere variant erbij: God heeft je lief en heeft het beste met je voor. God gaf zelfs zijn eigen zoon, zou hij je dan de rest niet bovendien willen geven? Oftewel, zonden en fouten waren opgelost, nu bleek ook nog eens dat dat de basis was voor een goed leven. Gods gunsten en Gods zegen, dat soort uitdrukkingen werden gebruikt. Het ging om mij en onze lieve Heer vond het gewone leven van mij ook heel belangrijk. Bidden in vertrouwen om een parkeerplek, bidden om een promotie. Alles mogelijk gemaakt door de God die mij lief heeft.

En je kunt je ook helemaal lekker voelen als je God ervaart tijdens de samenzang, de aanbidding of het zingen van christelijke liedjes. Het is als een warm bad.

Nu ben ik me bewust van de brede waaier aan smaken in de christelijke kerken. En in de hoek waarin ik zat, was alles misschien net even wat meer expliciet benoemd en beleefd.

Je bent waardevol

Nu is ook vaak de christelijke boodschap net zo verpakt als een selfmade coach: je bent het waard, je kunt het, jij doet ertoe. Je bent waardevol en je bent geliefd. Oh, heerlijk. En hier heb je een eenvoudig programma van tien stappen naar succes in je carrière en hier heb je zeven stappen naar een spirituele doorbraak. Hier heb je vier stappen om de liefde van onze lieve Heer te ervaren. En als je iedere dag deze drie dingen doet, dan zul je vrede ervaren.

Ik, ik, ik. 

Maar sinds wanneer draait het om mij?

En hier zit mijn punt waar ik steeds vaker over nadenk. Sinds wanneer draait alles in het leven om mij? Soms verdenk ik het calvinistische gedachtegoed van het kweken van een egocentrische wereld. Alles draait om mij.

Ook de God die we zeggen te volgen is er maar druk mee om mij te geven wat mijn hartje begeert. Om mij te redden. Om mij een plek in de hemel te geven. Om mij mijn fouten niet aan te rekenen. Om mij succesvol te maken. Om mij te overladen met genade en goedheid. Ik. Dikke ik. Vind je het gek dat we denken dat de hele wereld om onszelf draait.

Bijbelleesplannen

In alle programma’s over geestelijke groei, over groeien in je geloof, gaat het veelal over hoe je zelf meer innerlijke vrede kunt ervaren en hoe jij tot bloei kan komen. Check voor de lol eens bijvoorbeeld bijbelleesplannen in de Bijbel app. Thema’s zijn bijvoorbeeld meer succesvol worden in je huwelijk, meer vrede vinden, het vinden van de volgende stappen van Gods plan met mijn leven, vrede vinden, innerlijke vrede vinden, van onrust naar vrede,  blijdschap ervaren, etc.

Op zich wel fijn. Maar je krijgt bijna het gevoel alsof het de legendarische Jezus volgen iets is waar je heel gelukkig van gaat worden, en, als het een beetje meezit, ook nog eens heel succesvol. Vooral natuurlijk in de zachte kant van het bestaan, in relaties, vriendschappen en huwelijk. Maar ook in de rest.

Schapen onder de wolven

Toch is dat best bijzonder, dat de legendarische Jezus waarover zoveel wordt gerept in de Bijbel het nu niet zo op had met de dikke ikke, met het vinden van innerlijke vrede.

Zijn vrienden, de dragers van zijn boodschap, kregen de opdracht om hun kruis op te nemen en hem te volgen. ‘Ik stuur jullie als schapen onder de wolven’, ‘wie zijn leven wilt behouden, zal het verliezen’ en al dat soort onaangename zaken. Niet de perfecte marketing boodschap waar je de zalen vol mee kunt krijgen. ‘Je hebt geen stad die blijft’, ‘de laatsten worden de eersten’, ‘wie zonder zonde is werpe de eerste steen…’ 

En gastvrijheid dan?

Ik vraag me hardop af waarom bijvoorbeeld gastvrijheid niet onderdeel is van de programma’s voor geestelijke groei, voor geloofsverdieping. Of de wil om te demonstreren voor de goede zaak. Gastvrij vreemdelingen huisvesten is immers een zeer belangrijke deugd in de Bijbelse boodschap, samen met zorgdragen voor de wezen en weduwen. Wat heb ik eraan om vrede in m’n hartje te ervaren als ik m’n deur gesloten houd voor de nood in de wereld. 

Meer activisme

De afgelopen jaren is er wel meer aandacht gekomen, juist ook voor deze andere, grotere thema’s. De boodschap van hoop en bevrijding gaat over de wereld, de schepping, de verdrukten. Milieuactivisme en opstaan voor een meer rechtvaardige wereld, daar zijn steeds meer christelijke organisaties mee bezig. Mildheid en genade, daar zouden we radicaal meer in getraind moeten worden. Mezelf wegcijferen, ik weg uit het middelpunt. Ik als instrument van hoop en als instrument van een nieuwe wereld. Misschien moeten we meer getraind worden in onrust, in ongemak, in het ervaren van een innerlijk conflict, in risico’s nemen, in mijn stem verheffen voor hen die niet gehoord worden. 

De wereld die Jezus niet voor ogen had

Dat veel gelovigen vooral geleerd worden om erg blij met zichzelf te zijn en hun innerlijk potentieel te ontdekken en tot bloei te komen en meer van dat soort dingen… Je kan je toch niet voorstellen dat dat een wereld is die Jezus voor ogen had. Hij zou zich omdraaien in zijn graf.

Oh wacht, daar ligt hij al heel lang niet meer.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gijs Verstegen
Gijs Verstegen
3 jaren geleden

Van de zomer de biografie van een vrijzinnig professor gelezen. Uiteindelijk blijft er iets van geloof, maar daar gaat het niet om. Ik heb er van genoten, omdat zijn geloof praktisch was, activistisch. Met liturgische vormen én je inzetten voor armen en onderdrukten en tegen allerlei vormen van onrecht. Gewoon omdat dat de bijbelse lijn is. Een lijn die je dan weer niet vast kunt zetten in de tijd, maar wel blijft motiveren, je blijft… Lees verder »

Laetitia
Laetitia
3 jaren geleden

Ik vond dit artikel heel erg goed , het is me uit het hart gegrepen. De ongebreidelde navelstaarderij die nu ook al via christelijke overwegingen en mediteertechniek wordt aangemoedigd ergert me. Jezus heeft dat nooit gewild, noch gedaan, noch voorgestaan. Ik ben een militante christen en heb ooit, in het frans denk ik, een pamflet geschreven “waarom it ondanks alles toch christen ben en blijf”. Kan het je toesturen per mail als het je intereseert.… Lees verder »

Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
3 jaren geleden

Zo Wouter,…. ik denk dat God hoogstpersoonlijk je in één of andere nacht een mokerslag verkocht heeft.
Als je: “Oh wacht, daar ligt hij al heel lang niet meer”. Niet cynisch bedoeld lijst ik deze blog in.

Jesús Álvarez
Jesús Álvarez
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
3 jaren geleden

Het is uiteraard figuurlijk en wat cynisch bedoeld.
Maar ik bedoel inderdaad het wakker worden.

Maar hoe heb jij,
“Oh wacht, daar ligt hij al heel lang niet meer.” bedoeld.