Doctor-Who-en-de-Tardis

Over werelden scheppen, tijdreizen en herinneren

5 min leestijd

Hoewel ik alweer terug ben vanuit de heerlijke bergen van Zwitserland, toch loop ik er weer even als ik mijn ogen dicht doe en me het uitzicht probeer voor te stellen. We gooiden de deur ’s morgens open en het stralende ochtendzonnetje begroette ons met warmte. De damp hing nog in het dal. 

Op reis met Doctor Who

Onze verbeelding is een bijzondere eigenschap. Want we kunnen ons zelfs begeven naar werelden die niet bestaan. We kunnen reizen naar plekken waar we nog nooit zijn geweest en waar we geen herinnering aan hebben. We kunnen verlangen naar plekken die er niet zijn. Of zijn ze er toch?

Als Doctor Who fan ben ik naar het verleden gereisd, naar de toekomst, naar de randen van het universum en zelfs naar een parallel universum. ‘k Heb tranen gelaten om mensen die door iemand zijn bedacht. En ik heb afscheid genomen van virtuele vrienden.

Als Lord of the Rings lezer ben ik verdwaald in de sprookjeswereld van Bombadil, bekroop me het angstzweet in de duistere gangen van Moria en boog ik ook diep voor de kleine dappere hobbits die het verschil maakten.

Je proeft en ruikt het

Je hoeft er niet eens voor te slapen om te kunnen tijdreizen, om weer iets te proeven. Weet je nog hoe het rook bij opa en oma thuis als er iets stond te pruttelen op het petroleum stelletje? Of die fantastische whisky die je lang geleden dronk? Als je je best doet, kan je het weer voor je halen. En als je je nog beter concentreert dan kan je het gewoon weer proeven en rolt het over je tong. 

Ik weet hoe de regen je langs de wangen gaat tijdens een westerstorm en je loopt over een Zeeuws strand. ‘k Heb er gelopen en ik weet nog steeds hoe het was. De zilte smaak in de mond die je eraan over houdt. En de warme blos op je wangen als je ergens naar binnen gaat voor een warme kop chocolademelk.

Herinneringen

Onze verbeelding en herinneringen zijn erg met elkaar verweven. Wat is waar en wat is fantasie? Soms lijkt het wel of het mooiste leven dat we leven het leven in onze verbeelding is. En soms is onze verbeelding zo vluchtig en kunnen we het maar moeilijk vasthouden.

Onze herinnering gaat ook met ons op de loop. Details veranderen. Maar soms is iemand er weer die je al lang mist. Levensecht. Een liedje of een geur kan iets terugbrengen in je herinnering, maar je kan het je ook herinneren. De zoete kaneelgeur van verse appelflappen. 

Nieuwe werelden scheppen

We kunnen zelfs verhalen verzinnen over werelden die niet bestaan. We kunnen samenlevingen scheppen die er nooit zijn geweest. We kunnen verliefd worden op niet bestaande prinsen en prinsessen. Er zijn mensen die zich een wereld kunnen voorstellen als je door een spiegel zou kunnen wandelen. Of hoe het is om aan de andere kant van het universum te leven. 

Misschien lijkt de mens hierin wel het meest op de Schepper. Hij schiep iets uit niets, zo wordt gezegd. Soms moet je het oefenen. Oefening baart kunst. Je kunt je je herinneringen terughalen en weer mensen horen praten. Doe maar eens je best om de stem van bijvoorbeeld opa die is overleden weer te horen. Daar moet je soms echt je best voor doen, maar je kan het.

Verbeeld je de ander

Hoe zou de Schepper naar mensen kijken? Een goed gebed is om te bidden om de ander, je naaste, te zien zoals onze lieve Heer naar mensen kijkt. Een goede manier van bidden, volgens paus Franciscus, is als volgt: je bidt ervoor en je gaat er vervolgens mee aan de slag.

Je bidt voor hen die honger hebben. Dan geef je hun eten. Dat is precies zoals gebed werkt.
~ Paus Franciscus

Hoe kan je je naasten liefhebben? Een goede start is door hun levens voor te stellen. Hoe hun leven zou zijn geweest en waar zijn zij doorheen gaan? Waarom is die ene vrouw zo gestresst en waarom die man altijd zo nors? Waarom voelt hij zich thuis bij mensen die zich inlaten met samenzweringstheorieën en waarom is zij altijd zo gedreven op het thema vluchtelingen?

Je weet het niet, je hebt nooit in hun schoenen gelopen. Maar je kan je wel iets voorstellen. Zet je verbeeldingsspieren aan het werk en kruip in hun leven. Juist ook van de mensen die niet op je lijken.

‘En God zag dat het goed was.’
~ De Schepper

Als je kijkt, zie je, net als jij en ik, dat sommige dingen goed gaan en sommigen niet. Het leven is een optelsom van mooie en lelijke dingen.

Maar als je goed kijkt, beter kijkt, je meer concentreert, dan zie je kostbare levens. Waardevol. Heilig. Als je zo naar de ander kijkt, dan kijk je door de ogen van de Schepper. Als je mensen ook als waardevol en heilig gaat behandelen, dan breng je de hemel op aarde.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
Henk
3 jaren geleden

Waarom alleen in je verbeelding ?