Eindstein

De formule voor geluk

5 min leestijd

De jacht op geluk lijkt soms dat waar het in het leven daadwerkelijk om draait. En wat geluk dan is? Het lijkt met geld te maken te hebben, want iedereen doet er moeite voor om dat meer en meer te vergaren. Sowieso is gebrek aan geld een goede garantie voor ongeluk…

Als je Van Dale raadpleegt voor de definitie van geluk, dan krijg je het volgende:

ge·luk (het; o)

  1. gunstige loop van omstandigheden; = voorspoed: hij heeft altijd geluk boft altijd; van geluk mogen spreken veel geluk hebben; op goed geluk op de gok
  2. aangenaam gevoel van iem. die zich verheugt

Anderhalf miljoen dollar voor tegeltjeswijsheid

In 2017 werd een krabbeltje van de beroemde wiskundige Albert Einstein verkocht voor een luttele anderhalf miljoen dollar (bron 1 / bron 2). Zijn boodschap:

“Stilles bescheidenes Leben gibt mehr Glück als erfolgreiches Streben, verbunden mit beständiger Unruhe.”

Albert Einstein

Oftewel:

Een kalm en bescheiden leven geeft je meer geluk dan een succesvol bestaan vol ambitie, dat gepaard gaat met aanhoudende onrust.

Albert Einstein

Er zit trouwens een grappig verhaal achter dit ultradure papiertje, want dit krabbeltje heeft Einstein op achter gelaten op een moment dat hij geen geld bij zich had. Tijdens een reis die hij in 1922 in Japan maakte had hij geen los geld bij zich voor een leuke fooi, dus gaf hij een notitie aan de bediening. Hij zou er iets bij hebben gezegd als ‘Als je geluk hebt, wordt dit veel meer waard dan een gewone fooi.’ En dat bleek wel toen in 2017 wel anderhalf miljoen dollar werd uitgegeven door een anonieme koper.

Waar een wil is een weg

Een tweede krabbeltje was er ook bij. ‘Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg.’ Nou, dat is echt filosofie van de koude grond natuurlijk: ‘Waar een wil is is ook een weg.‘ Voor dat tweede papiertje werd 250.000 dollar uitgegeven. Vergeleken met anderhalf miljoen is dat op zich een koopje, maar ik zou het er nog steeds niet voor over hebben.

Blijft de vraag over wat nu echt het ingrediënt is voor het ware geluk.

Ambitie omhoog of verwachtingen omlaag

Volgens de 19e eeuwse filosoof William James heeft geluk te maken met het behalen van doelen na een inspanning. Dat geluksgevoel kan je dan dus op twee manieren bereiken: meer doelen nastreven en er harder voor werken, òf je verwachtingen omlaag halen zodat je je doelen eerder kunt bereiken. Geluk kun je dus nastreven.

Men denkt dat geluk het grootst is als je veel goede en positieve ervaringen hebt en dan vervolgens een paar extreem toffe ervaringen (bron). Dus een stabiele baan waar je je op je plek voelt, een warm thuis, een relatie waar je blij mee bent of een hobby waar je echt plezier aan beleeft. En dan af en toe dat extraatje: een project dat helemaal lukt, een romantisch weekendje weg of gezinsuitbreiding.

Gelukt heeft echter minder te maken met extreme ervaringen, maar veel meer met regelmatige geluksmomentjes. Dus je kunt beter regelmatig een momentje hebben om iets te vieren dan het nastreven van het ultieme geluksmoment.

De jacht naar geluk

Al eeuwen is de mens op zoek naar geluk. Religies bieden je paden aan om het geluk te vinden. Het lijkt soms tegenstrijdig dat juist mensen die zo’n spirituele weg bewandelen zich vaak ontdoen van allerlei franjes, van luxe en rijkdom.

Het lijkt er op dat geluk vaak tegendraads werkt. In onze jacht naar geluk proberen we grootsere zaken te bereiken, meer en meer en meer en meer. De ervaring van geluk is vaak te vinden in kleine dingen.

Wie is gelukkig en waarom?

Schrijver van het boek ‘Who is Happy – and Why’ (1993), David G. Meyers, zegt in een interview het volgende:

Als je een boek zou schrijven over gelukkiger leven zou dit erin staan:

  • Doe of je blij bent. Praat en gedraag je alsof je een gelukkig mens bent. Zo trigger je de emoties die bij geluk horen.
  • Zoek werk en ontspanning waar je kwaliteiten tot zijn recht komen. Gelukkige mensen gaan vaak helemaal op in bezigheden die wel uitdagend zijn, maar niet te veel worden.
  • Sporten. Er zijn zoveel studies die laten zien dat regelmatig sporten en bewegen een belangrijk tegengif is voor depressie en stress.
  • Geef prioriteit aan een paar hechte relaties. Juist het wederkerige van goede relaties en vriendschappen zijn een belangrijk tegenwicht voor de ellende die in het leven voorbij komt. Heb je een relatie, focus je op die relatie. Je partner is echt geen vanzelfsprekendheid.
  • Zorg voor je eigen ziel en innerlijke mens. Het lijkt erop dat mensen die religieus actief zijn zich over het algemeen gelukkiger voelen en beter met crisis in het leven om kunnen gaan. Dat heeft er ook mee te maken dat religieuze gemeenschappen een belangrijk ondersteunend netwerk zijn. Het geeft betekenis aan het leven waar het niet meer alleen om het individu draait maar om een groter perspectief dat verder gaat dan de ups en downs van het leven.

De vraag is: wanneer ben jij zelf gelukkig? En wat doe jij ervoor om geluk te ervaren?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties