Vinyl

Mixtape: wat is fake en wat is echt

6 min leestijd

Schoonheid is te vinden in de schaduwkanten van het leven. Kijk, niet alles is vrolijk en happy, en gelukkig maar. Is de hemel daar waar geen tranen zijn, of is de hemel daar waar tranen mogen zijn en worden afgewist? Eerlijk gezegd geloof ik in dat laatste. Liedjes die alleen maar happy zijn, daar houd ik niet van.

‘k Heb een aantal liedjes bij elkaar gezocht die allemaal een verhaal hebben. Niet alleen een verhaal van de liedjesschrijvers, maar ook een verhaal van mezelf omdat ergens in me een liedje een connectie maakte. ‘t Is dus eigenlijk een mixtape met toelichting.

Wat is echt en wat is fake

’Talk to me’ van de Fries Thomas Azier is voor mij van grote betekenis en misschien wel het mooiste liedje dat ik op mijn lijst heb staan.

‘k Ben een fervent vragensteller en notoir twijfelaar. ‘Tell me what is fake and what is real’ is de kern vraag in dit liedje en het is een  vraag die ik ook blijf stellen. Met die vraag ben ik altijd bezig in mijn zoektocht: wat is nu echt en wat zijn holle woorden of is gewoon fake. 

Alles is maar tijdelijk

De Vlaming Admiral Freebee is eigenlijk een fijne rocker, maar dit is wel echt een heel bijzonder liedje dat niet zo lang geleden uitkwam: ‘No Ordinary Moments’.

Alles wat je ziet is tijdelijk. Kijk maar om je heen: alles wat je ziet gaat weer voorbij. Dat is een fijne herinnering maar ik besef dat niet iedereen aan de tijdelijkheid en de eindigheid wil worden herinnerd. Maar dit tijdelijke maakt dat je gemakkelijker kan liefhebben en dat je kan toestaan om fouten te maken. Alles gaat voorbij. Wees een beetje genadig voor jezelf en heb lief want ook alles is ongelofelijk boeiend. Ook de wetenschap dat alles overgaat maakt het leven heilig.

Op reis door de ruimte

In verhalen kan je op reis. Een poos terug trad Lakhsmi in DWDD op met een herinterpretatie van ‘Starship 109’, een liedje van origineel van Mistral, uit 1978 (die vind je hier).

Ik vind dit zo’n gaaf nummer. Dit liedje voelt als een sciencefiction film. Je gaat op reis naar de sterren en daar voorbij. Onze fantasie heeft een deur naar een oneindige wereld: we kunnen duizend levens leven. Zelfs op weg naar onbekende werelden. En ik geloof ook dat we daarom onze fantasie hebben gekregen: we kunnen dingen voorstellen die er niet zijn, we kunnen scenario’s doorwerken, risico inschattingen maken, de werkelijkheid ontvluchten of juist onszelf zetten tot grote prestaties.

Idan Raichel

Verder is Idan Raichel een van mijn favoriete artiesten. Hebreeuws, werkt samen met vele andere artiesten. Hij maakt liedjes over het leven, over de liefde, over schoonheid. Klein en soms een beetje groter.

Dit is een liedje uit een van zijn concerten. Waarschijnlijk ben je de taal niet machtig, maar je voelt de gedrevenheid in dit liedje ‘Yesh Bi Od Co’ach’, ‘Er is nog steeds kracht in mij’. Doe jezelf een plezier en luister liedjes van Idan.

Nuclear

Het liedje ‘Nuclear’ van Mike Oldfield is gebruikt als muziek in de gametrailer van Metal Gear Solid V. Toen die uitkwam, stond deze bij mij lang op de repeat.

I’m nuclear, I’m wild
I’m breaking up inside
A heart of broken glass
Defiled
Deep inside
The abandoned child

Kijk, bij sommige liedjes denk je: dit is nu precies zoals het zit. En bij dit liedje voelde het alsof het een soundtrack voor mezelf had kunnen zijn. Explosief, wild, maar van binnen breekbaar. Dit voelt als de soundtrack van mijn leven.

Je kan alles

Om af te sluiten: niet ieder liedje is mooi. Maar het kan je wel wat doen. Zoals deze: ‘Je kan alles’ (Spinvis) Echt even luisteren hè. Voor de juiste hoeveelheid energie van je dag.

De hele lijst op spotify

Voor de liefhebbers, dit is mijn toplijstje in Spotify. Bijna 500 liedjes en van alles wat. Beste liedjes bij elkaar gebracht door Mr. Creatov. Nederlands, Engels, Grieks, Frans, Duits, Spaans, Japans, Hebreeuws, IJslands… Alles bij elkaar. Enjoy!

https://open.spotify.com/playlist/40vP4CYRgG5MyWYQOvnctW?si=LDKvPmIKQ6CyisSJHYh2Gw)

Zeg, wat is jouw topliedje en wat is het verhaal daarachter?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erwin Timmerman
Erwin Timmerman
3 jaren geleden

Hee, gaaf! Ik was al eens van plan om je te vragen naar meer van je playlist nadat je ooit een keer achshav karov had gedeeld. Nog steeds een van mijn favorieten . Ik ben benieuwd naar de rest.