Man-voor-een-gesloten-deur

Wat is er nou bijzonder aan jou?

3 min leestijd

Als een deur sluit, open God een venster.

Sommige mensen denken dat het een direct citaat is van onze Lieve Heer, maar het citaat heeft een andere oorsprong. Je kent de uitspraak misschien uit de film ‘The Sound of Music’, waar Maria een uitspraak van moeder-overste herhaalt als ze uit het klooster weggaat.

Het is trouwens een uitspraak waar God niet altijd een rol in speelt. Zo zou Alexander Graham Bell (uitvinder van de telefoon) hebben gezegd: ‘Als een deur zich sluit, opent een ander weer’. 

Doe die deur gewoon weer open

’t Is grappig hoe sommige uitspraken een rol gaan spelen alsof het een soort eeuwige waarheid is. Misschien hebben we gewoon een excuus nodig voor als het leven tegenzit. We willen hoop hebben dat het allemaal een zin moet hebben, een reden, een bovennatuurlijke sturing.

Kijk, als een deur zich sluit, dan zou ik over het algemeen niet uit een raam klimmen, tenzij ik opgesloten zit. Een deur die zich sluit doet precies waar een deur voor bedoeld is hè. Die gaat dicht als je erdoor bent. Dan doe je de deur gewoon weer open, want daar zijn deuren immers voor. Zo werken ze. Ze zien me al binnenklimmen door het venster.

PS: je kunt ook de achterdeur nemen, of een andere deur, als deze deur dicht zit.

Een plan voor je leven

De gedachte aan de uitspraak over de deur die dichtgaat, leidde voor mij onbewust naar die andere populaire uitspraak: ‘God heeft je lief en heeft een plan voor je leven’.

Welk idee je over God ook hebt, misschien een heel persoonlijk idee, of misschien een heel abstract idee, graag willen we dat het leven dat we hebben zin heeft en dat we op een of andere manier bijzonder zijn. Dit is nogal eens de belofte aan zoekenden in evangelisatie campagnes en mensen die anderen werven voor hun geloofsopvatting. De belofte is dat je, als je een religie gaat volgen, zult merken dat je leven zin heeft en ertoe doet.

Ik snap het wel hoor. Wie wil niet horen dat ‘ie van betekenis is. We willen misschien wel horen dat we een verschil gaan maken. Dat we bijzonder zijn. Kijk, wie wil dat nou niet?! Als God er is, dan heeft God een fantastisch plan voor je leven!

Tja, het zal wel. 

Maar wie zegt dat eigenlijk?

Het voelt eerlijk gezegd op een worst die wordt voorgehouden en die niet waargemaakt kan worden. Wees eerlijk: niet iedereen kan bijzonder zijn toch? Dus waarom zou ik bijzonder zijn? En jij? Wat is er nou speciaal aan jou?

Zwervend het leven verkennen

Niet iedereen die zwerft is de weg kwijt.

~J.R.R. Tolkien

Misschien is het doel van mijn leven wel dat ik slechts marginaal blijf. Dat ik behoorlijk onzichtbaar ben. Misschien is de hele clou van mijn leven dat ik er in ronddwaal en de dingen doe die mijn hand vindt om te doen. Misschien is de zin van het leven dat ik het leven doorworstel. Wat is daar mis mee? Waarom moet iedereen maar steeds die belofte van ‘groots’ en ‘bijzonder’ eraan plakken?

Over honderd jaar weet niemand meer wie Wouter van der Toorn was. Maar is dat erg? Wat mij betreft niet. ‘k Ben slechts een rimpel in een eindeloze oceaan.

En als er ergens een deur dicht gaat, dan probeer ik deze gewoon weer open te doen. Daar zijn immers deuren voor.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tim
Tim
3 jaren geleden

Goed verwoord. Mijn vrouw Gabrielle Dik schrijft in haar boek Je Bent Het Al hier ook over. De druk dat God een plan voor je leven heeft en de worsteling bij zoveel christenen om daar maar te komen is verlammend. En waar staat überhaupt dat God een kant en klaar plan heeft klaar liggen? Helemaal eens!

Nico
Nico
3 jaren geleden

Prima column! Evangelisatie-jargon.
Goed verwoord, Wouter.