Patriarch Kirill

De levensgevaarlijke theologie van de Russische kerk

4 min leestijd

Een van de orthodoxe kerken in Amsterdam sluit deze dagen de deuren na zich te hebben uitgesproken tegen Patriarch Kirill (hoofd Russisch orthodoxe kerk). Ze ontvingen serieuze bedreigingen en wilden geen risico’s lopen voor de parochianen die in deze dagen, begin van de vastentijd, juist extra ter kerke gaan.

Een van de dingen die deze Russisch-orthodoxe paus beweert is dat Gay prides een reden zijn voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Trouw schreef hier afgelopen dagen over: ‘Volgens de geestelijke wil Oekraïne bij een club landen horen die verplicht dat je gay prides houdt. Zo worden ze gedwongen tot ‘zonde’, en tot ‘ontkenning van God en zijn Waarheid’ (bron).

Gevaarlijke applausmachine

Je zou zeggen dat zijn ideologie nog het meest laat lijken op middeleeuwse extremisten en heksenverbrandingen. Bij ISIS applaudisseren ze hartelijk bij dit soort gedweep. Maar het is een levensgevaarlijke ideologie. Met deze ideologie worden allerlei wetten doorgevoerd.

Amnesty meldde hier eerder over dat ‘Rusland in 2013 de wet invoerde tegen ‘homopropaganda’, die het verspreiden van informatie over niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – onder minderjarigen verbiedt. De gedwongen verdwijning van homoseksuele mannen in Tsjetsjenië is een ander voorbeeld.’ (lees meer).

Moet ik me uitspreken?

Eerlijk gezegd voel ik me in niets verbonden met een patriarch in Moskou. Ondanks dat ik me een aantal jaar geleden aansloot bij de Grieks Orthodoxe familie. Echter, deze patriarch is een van de exoten van de wereldwijde christelijke familie.

Luister, een van mijn beste vrienden is gay. Voor haar spreek ik me uit tegen dit levensgevaarlijke gedachtegoed. Gedachtengoed dat trouwens ook doorsijpelt in extreemrechtse partijen en steeds meer gemeengoed lijkt te worden.

‘k Voelde zelf niet de noodzaak. Want ik dacht alleen maar: ‘wat een idioot’, ‘belachelijk dat mensen nog steeds zo denken’, etc.

Maar ik moet niet stil blijven.

Daarom spreek ik me uit.

Het mag niet bestaan, het moet gestopt worden. Zelfs als Russische fundamentalisten je vervolgens thuis kunnen komen opzoeken. Het mag niet bestaan. Laat staan, dat het met de Bijbel in de hand wordt gezegd. Maar goed, Trump stond ook met een Bijbel te zwaaien om de fundamentalistische christenen te paaien.

Bewapend evangelie

Regelmatig vraag ik me af wat er van de goede boodschap is geworden. ‘God heeft de wereld lief!’ was toch de boodschap? Groot voorbeeld en kern van het christelijke geloof, Jezus Christus, was de belichaming van alles wat goed, liefdevol, geduldig en vriendschappelijk is. Maar goed, uit de verhalen die zijn overgeleverd leer je ook dat hij keer op keer in aanvaring kwam met de (geestelijke) elite omdat hij vrienden had in de ‘verkeerde scenes’. Blijkbaar waren de definities die werden gehanteerd nogal anders. Hij werd veelvraat en dronkaard genoemd, vriend van prostituees en tollenaars. Kijk dat vind ik nou interessant!

Maar wat is van dat goede en liefdevolle gemaakt door een deel van de ‘christelijke gelovigen’? Anti-homo preken. Priesters in Rusland zegenen de wapens van Russische soldaten. Priesters in Oekraïne zegenen de wapens van Oekraïense soldaten. In de naam van dezelfde God schieten ze elkaar vervolgens uit hun sokken. Right. Je zou acuut fundamentalistisch atheïst worden.

De twijfelachtige rol van de kerk

Als je denkt dat dit een ver-van-ons-bed-show is… Vergeet het. De kerk speelt een twijfelachtige rol als het gaat over omgaan met LHBTI-gemeenschap. Daarmee zit de Russisch Orthodoxe kerk in hetzelfde kamp als fundamentalistische evangelischen (met name uit de USA). Veel van de evangelische bewegingen krijgen geld vanuit de rijke Amerikaanse fondsen die heftig anti-homo zijn. Ze zorgen ervoor dat dit gedachtengoed in het onderwijs van Afrikaanse landen terecht komt en werken mee aan anti-homo wetgeving. Daarmee zijn ze mede verantwoordelijk voor de onderdrukking, vervolging en dood van LHBTI’ers. Lees daarover dit verhaal eens op vox.com. Het is godgeklaagd.

Liever in de hel dan in een homofobe hemel

Hoe ellendig is je geloof als je een God denkt te geloven die vooral heel veel mensen en dingen haat. Maar die tegelijkertijd niet in staat is zelf de problemen op te lossen dus zijn voetvolk de opdracht geeft om alle problemen hardhandig, met zwaard en geweer, de wereld uit te werken. In welk ellendig godje geloof jij dan?

Ik moet denken aan wat wijlen bisschop Desmond Tutu zei: ‘Ik zou weigeren om naar een homofobe hemel te gaan. Dan zou ik liever naar die andere plek gaan.‘ Amen.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark
Mark
2 jaren geleden

Goed stuk. Misschien had het wel goed geweest, omdat je het over de theologie hebt, de verschillen te benoemen tussen de westerse en de Russische theologie. Zoals bij ons het Woord van God belangrijk is, zo is het in de Russische orthodoxie het Beeld van God. Iconen zijn zeer belangrijk voor ze, als iets sacraals Voor hun is hoe je de/het heilige of god afbeeld zeer belangrijk. De westerse christelijke kunst is voor de Russisch… Lees verder »

Jan
Jan
2 jaren geleden

Op de macht van wereldlijke leiders zit nog een klein beetje controle (veel te weinig, maar tóch). Op geestelijke leiders zit volgens mij helemaal geen controle. Advies is dus een grotere en sterkere club van bisschoppen en andere controle-organen.
De Rooms-katholieke paus heeft ook dikwijls een dubieuze rol gespeeld… De Oud-Katholieken hebben overigens bewezen dat het zonder paus of patriarch prima kan…

Jesus Alvrez
Jesus Alvrez
Antwoord aan  Wouter van der Toorn
2 jaren geleden

Hoi Wouter, ik vind het moedig van je dat je de gedrag van Kirill afwijst.
Ik ben meer dan overtuigt dat bij Jezus de LHBTI’ers meer dan welkom zijn.