Alledaags-geluk

Een pleidooi voor doodgewoon geluk

4 min leestijd

Carl Sagan schreef: ‘Het is beter om te geloven in een ongemakkelijke waarheid, dan in een geruststellend fabeltje…’ Het is een uitspraak die je op veel situaties kan toepassen. Laat ik het eens hebben over de geruststellende fabel van eindeloos geluk.

Wat is geluk?

In een wereld die verslaafd is aan leukigheid en geluk is het maar de vraag wat dat is, dat geluk. Betekent dat dat alles perfect en helemaal goed moet zijn? Alles succesvol en glanzend? Als je liedjes mag geloven dan moet het knetteren en spetteren, het moet groots en indrukwekkend. De jacht naar geluk maakt ons vaak doodongelukkig (lees bijvoorbeeld: ‘Relax, het komt toch niet goed’).

Pleidooi voor eenvoudig geluk

Ik wil een pleidooi houden voor eenvoudig geluk. Het is misschien wel een geheim voor het leven om te ontdekken. Eenvoudig geluk is niet groots en niet meeslepend. Het is niet per se om over naar huis te schrijven omdat het niet in je opkomt. Het is voor iedereen anders, maar vaak ook in het voorbijgaan.

Verzeild raken in een goed verhaal

Eenvoudig geluk is even bellen met m’n dochter en dan na twee minuten erachter komen dat je allebei nog een beetje weekend-moe bent en denkt: ach, ik heb ook niks meer te zeggen en dan enorm hebben genoten van twee gewone minuten.

Eenvoudig geluk is even bij m’n zoon op z’n kamer zitten en er komt weer een of andere filosofisch vraagstuk op tafel.

Eenvoudig geluk is een app’je van een vriend met een goede grap.

Eenvoudig geluk is een maaltijd samen die heerlijk is gelukt en dan een beetje aankeuvelend natafelen.

Eenvoudig geluk is verzeild raken in een goed verhaal waar je vervolgens nog dagen mee bezig bent omdat het je mee heeft genomen op reis.

Eenvoudig geluk is de geur van versgebakken brood dat het huis vult.

Eenvoudig geluk zit in de dagelijkse routines en het gevoel van thuis.

Geluk is ook in de pijn

Als je het Bijbelse boek Job leest, dan lees je over een steenrijke man die alles dik voor elkaar heeft. Er is een inmenging vanuit de godenwereld en Job raakt alles kwijt. Gedoe met zijn betweterige vrienden en hij beklaagt zich. Hij vervloekt zelfs de dag dat hij geboren werd. Dit is geen leven! 

Ik schreef een uitgebreid artikel over Job en de vraag van het lijden, lees het hier.

Hoe kan je geluk vinden terwijl het ongeluk je treft? Ergens lijkt het te gaan om die vraag in dit oeroude Shakespeare (wat het boek Job lijkt te zijn). Job ontdekt vrede terwijl het leven nog niet perfect is, terwijl hij familie en vrienden is kwijtgeraakt. Pas daarna komt er een herstel (hij werd weer superrijk en kreeg er weer een zwik prachtige kinderen erbij).

Waar is geluk te vinden?

Het overtuigt me van het feit dat geluk te vinden is op onverwachte plekken. Het heeft met woorden als liefde, acceptatie en aanvaarding te maken. Het heeft ook te maken om te zien waar het daadwerkelijk over moet gaan.

Kijk waar verhalen over worden geschreven en liedjes over gezongen. De verhalen die de moeite waard zijn om naar te luisteren zijn niet happy clappy. De liedjes die je raken gaan bijna altijd over verloren en opnieuw gevonden worden. Over de donkere tunnel voor er op het einde licht komt. Over het verdwalen in de duisternis voor het weer licht wordt.

Al dat grootse geluk is vluchtig.

Het kleine en alledaagse geluk ligt echter voor het oprapen. Het is ook vluchtig, maar er is meer dan genoeg. Als je het maar wilt zien.

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
Petra
2 jaren geleden

Yes! Mooi!!!